Regija
RADOVI NA DC55 PRI KRAJU

Vozači tvrde da je cesta
znatno uža nego prije
Objavljeno 13. kolovoza, 2020.
Radilo se o pojačanom održavanju, cesta je ostala u istim gabaritima, kažu u Hrvatskim cestama
ŽUPANJA

Privode se kraju višemjesečni radovi izvanrednog održavanja kolnika na državnoj cesti DC55 Vinkovci – Županja. Riječ je o dionici dugoj 5,36 kilometara koja je bila u jako lošem stanju i godinama vapila za obnovom. Proteže se od čvorišta s autocestom A3 do križanja s državnom cestom D214 Županja - Gunja, odnosno do takozvanog bošnjačkog raskrižja na ulazu u Županju.

Kako su nam već ranije pojasnili u Hrvatskim cestama, koje su i investitor toga projekta, sanacija kolnika obavlja se postupkom hladne reciklaže s upjenjenim bitumenom uz postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije. Ukupna vrijednost ugovora s izvođačem radova, tvrtkom Strabag, koja je sredinom ožujka uvedena u posao s rokom izvođenja od šest mjeseci, je 12.821.503,11 kuna bez PDV-a. Velik broj vozača, koji ovih dana prolaze tom cestom, nezadovoljan je i tvrdi da je kolnik sužen u odnosu prema dosadašnjem, što, kako ističu, potvrđuje dio ruba stare ceste koji se vidi na određenim mjestima. Time im je, žale se, znatno smanjen manevarski prostor prilikom pretjecanja drugih vozila, posebice brojnih kamiona koji ondje prometuju. Strahuju da će se s pojasa uz cestu zemlja nanositi na kolnik i na taj način ugrožavati sigurnost sudionika u prometu, posebice za vrijeme kiše i loših vremenskih prilika. U Hrvatskim cestama takve tvrdnje opovrgavaju i odbacuju kao neutemeljene.

„Budući da se radilo o pojačanom održavanju državne ceste DC55 (obilaznica Županje), cesta je ostala u istim gabaritima kao i prije same sanacije“, stoji u odgovoru na upit Glasa Slavonije. Ističu da su radovi na navedenom projektu pri završetku. U planu je nabave Hrvatskih cesta za ovu godinu, potvrdila nam je glasnogovornica Tamara Pajić, i obnova kolnika na dionici državne ceste od skretanja za Bošnjake do graničnog prijelaza Županja, u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna. Početak planiranog zahvata bit će nakon takozvanog bošnjačkog raskrižja, a završetak kod priključka poljskog puta na državnu cestu DC55, odnosno uklapanje u rekonstruirani dio državne ceste koji se nalazi unutar zone graničnog prijelaza, a u nadležnosti je Ministarstva financija RH.

Za Županju će veliko značenje imati gradnja dvaju kružnih tokova na ulazu u grad s državne ceste DC55, na čiju se potrebu već godinama upozorava kao najbolje i najsigurnije prometno rješenje za vrlo frekventna raskrižja, gdje su se često događale i prometne nesreće, a što je sada potvrdila i struka.

Marija Lešić Omerović
PROJEKTIRAJU KRUŽNE TOKOVE ZA ŽUPANJU
Kružni tokovi koji će regulirati ulaze u Županju nalazit će se kod skretanja prema Bošnjacima, odnosno na semaforiziranom raskrižju državnih cesta DC55 i DC214 i županijske ceste ŽC4170 (Ulica braće Radić u Županji) te na raskrižju državne ceste DC55, lokalne ceste LC46042 (Vinkovačka ulica u Županji) i nerazvrstane ceste (Industrijska ulica u Županji), odnosno na ulazu u Županju kod Plodina. „Kružni tokovi su u fazi projektiranja te će se po gotovosti projektne dokumentacije pristupiti postupku nabave izvođača radova te potom izvođenju. Rok završetka projektiranja za oba projekta je 12 mjeseci, a projektant je tvrtka Rencon d.o.o. Ukupna vrijednost projektiranja iznosi 400.000 kuna“, pojašnjavaju u Hrvatskim cestama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike