Crna kronika
VRHOVNI SUD POTVRDIO PRVOSTUPANJSKO RJEŠENJE

Zdravku Mamiću suđenje u odsutnosti
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
OSIJEK

Vrhovni sud donio je rješenje kojim je odbio žalbu branitelja Zdravka Mamića i potvrdio prvostupanjsko rješenje Županijskog suda u Osijeku prema kojemu će mu se suditi u odsutnosti. Time je postalo pravomoćno rješenje osječkoga suda.

Mamiću će se suditi u Osijeku po dvije optužnice koje su spojene. Drugom optužnicom Zdravko i Zoran i Marijo Mamić, Damir Vrbanović, Nikky Antonijo Vuksan, Igor Krota te Sandro Stipančić terete se da su preko off-shore računa izvukli iz NK Dinamo oko 200 milijuna kuna. Po trećoj optužnici Zdravko Mamić se tereti da je kao izvršni direktor Dinama otvorio bankovni račun u Klagenfurtu za Dinamo i u sve ugovore koje je napravio s nogometnim klubovima u koje su igrači prelazili ukalkulirao obveze da odštete za igrače uplaćuju na taj račun, za koji Dinamo nije ni znao, umjesto da je novac uplaćivan na račun hrvatskog nogometnog kluba. Šteta u tom slučaju je 16,7 milijuna kuna.

Podsjetimo, u prvom suđenju nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora, no objavu presude dočekao je u Bosni i Hercegovini, gdje se i danas nalazi. Protiv Zdravka Mamića raspisana je međunarodna tjeralica i izdan europski uhidbeni nalog, no BiH ga ne želi izručiti jer "nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje".

- Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio i obrazložio i da postoje osobito važni razlozi za suđenje optuženiku u odsutnosti. Oni se očituju u činjenici da je optužen za kaznena djela počinjena od zločinačke organizacije koju je prema navodima optužnice formirao i s njom rukovodio u razdoblju preko deset godina. Prema optužnici oštećen je jedan od najeksponiranijih sportskih klubova u Hrvatskoj, a optuženik je pri tome stekao izrazito veliku protupravnu imovinsku koristi na štetu tog kluba. Iako će se optuženiku suditi u odsutnosti, to ne umanjuje njegova prava na obranu - navodi u obrazloženju pravomoćnog rješenja Vrhovni sud.
S.Lacić
ODBIJENE ŽALBE I RANIJE
Vrhovni sud, početkom svibnja, odbio je žalbu Zdravka Mamića i tako potvrdio odluku Županijskog suda u Osijeku kojom su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje, kao nezakonitih dokaza, dokumentacije koju su predali uz treću optužnicu. Zdravko Mamić preko svoga odvjetnika Veljka Miljevića žalio se na odluku osječkog suda koji je odbio izdvajanje iz spisa dokumentacije koju je prikupio tužitelj USKOK-a Sven Mišković. Odvjetnik je tvrdio da Mišković nije ovlašteni tužitelj, no osječki i Vrhovni sud bili su suprotnog mišljenja.
Možda ste propustili...

NAKON ISTRAGE ŽUPANIJSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

Optuženi za subvencijsku prijevaru

POTRAGA ZA PIROMANOM

Sto požara u sto minuta

Najčitanije iz rubrike