TvObzor
ANTETHIC: MYTHOGRAPHER (HOLY ROAR RECORDS)

Ruska kuća sa berlinskim sobama
Objavljeno 3. srpnja, 2020.
Post-rock nije mrtav: Treći i do sada najbolji album suvremene elektroničke grupe iz St. Petersburga...

Sva glazba koju sam za života skladao je duhovna glazba. Utoliko znam - i znao sam od prvog djela - kako su tonovi zrak kojeg je pokrenuo duh. A to kako su tonovi ritmizirani i kako su formirani u intenzitetu i u boji zvuka, jest duh koji je poprimio oblik zvuka! Tako je zborio Karlheinz Stockhausen, njemački velikan, jedan od najvažnijih autora suvremene glazbe 20. stoljeća, otac techno-generacije i kontroverzni genijalac koji se između ostalog "proslavio" i izjavom kako je teroristički napad Al Kaide na World Trade Centar "najveće umjetničko djelo ikad izvedeno". O prožetosti "duha u glazbi", govore i članovi benda Antethic iz St. Petersburga - Alexander Lyvov, Yuri Efremov i Konstantin Borisov - navodeći da im je jedan od uzora upravo spomenuti Stockhausen, uz sve druge avangardne elektroničare i elektroakustičare iz Europe i Amerike.

U beskrajnom moru ovodobne elektroničke glazbe iz undergrounda i overgrounda, Antethic su vrlo dobar primjer modernog eklekticizma koji s jedne strane baštine Stockhausena i druge klasične eksperimentatore, dok usporedno inspiraciju traže i pronalaze u referentnim pojavama digitalnog 21. stoljeća. Sve se to efektno prelama i kroz novi, treći po redu album Antethica znakovitog naslova "Mythographer", koji u nekom ženrovskom normiranju jest instrumentalni post-rock, no s upadljivom art-nadgradnjom kojom se bend nameće u širem "zapadnjačkom kontekstu", što pak znači da zvuči kao da je iz Berlina ili Londona, a ne iz St. Petersburga. Doduše, kod Antethica ne treba tražiti neke radikalnije ispade, ali zato u njihovim ambijentalnim kompozicijama ezoterična atmosfera nerijetko poprima sugestivnu "filmsku" izražajnost.

ZA FANOVE: Four Tet, Mogwai, Boards Of Canada, Telefon Tel Aviv, Vangelis, Floating Points, Tangerine Dream, Pierre Boulez, Cabaret Voltaire, Steve Reich, Airsculpture, Radio Massacre International...

Darko Jerković
antethic.bandcamp.com
Kod Antethica, vizualnost sadržaja (video zapisi) jedanko je važna estetska norma kao i načelna kompozitorska formativnost. Drugim riječima, Antethic rabe blagodati suvremene elektronike ne kako bi zvučali starinski retro, nego moderno futuristički, pa im se skladbe “To Move A Mountain”, “Frontier” ili “Tyro” doimaju poput soundtracka za treći dio Blade Runnera.
Možda ste propustili...

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

VIASAT HISTORY: PREMIJERA DOKUMENTARCA “OTPOR: UZVRATILI SU”

Kako su se Židovi suprotstavili nacistima

Najčitanije iz rubrike