Novosti
IZVLAČENJE NOVCA NEPOTREBNIM USLUGAMA

Sinišu Vargu sumnjiči se da je oštetio HZZO
Objavljeno 24. lipnja, 2020.
Uskok je na temelju policijske kaznene prijave pokrenuo istragu protiv bivšeg ravnatelja Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Siniše Varge i još dva osumnjičenika, s kojima je navodno dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje nije bilo stvarne potrebe. Tužiteljstvo Vargu i dva suosumnjičenika tereti za zlouporabe položaja i ovlasti, nezakonito pogodovanje i pomaganje u tim nedjelima.

Ne navodeći imena osumnjičenika, Uskok je izvijestio da je Varga od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. s drugoosumnjičenim, voditeljem poslovanja dviju tvrtki, i trećeosumnjičenim "u cilju da se značajno nepripadno materijalno okoriste, dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe".

To su navodno realizirali ugovaranjem triju poslova, za koje je Varga potpisao ugovore s tvrtkama drugoosumnjičenika i Uredom ovlaštenog inženjera, u vlasništvu trećeosumnjičenika. Sve s ciljem kako bi stvorio privid obavljenih usluga te dogovorio izradu općenite i necjelovite dokumentacije. Prijam te dokumentacije Varga je za sva tri ugovorena posla 19. prosinca 2012. potvrdio svojim potpisom iako je znao da navedeno nije bilo istinito.

Varga je na čelu HZZO-a bio od travnja 2012. do lipnja 2014., nakon čega je imenovan ministrom zdravlja u SDP-ovoj vladi. U nedavno raspuštenom 9. sazivu Hrvatskog sabora Varga je bio član Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana