Ekonomija
TRI NOVA NATJEČAJA

Za uzgoj povrća 150 milijuna kuna
Objavljeno 25. svibnja, 2020.
U indikativni plan objave natječaja za 2020. godinu u cilju povećanja samodostatnosti poljoprivredne proizvodnje dodana su tri nova natječaja za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava. Objavili su to iz Ministarstva poljoprivrede i dodali da su novi natječaji vrijedni 650 milijuna kuna i da su namijenjeni poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru svinjogojstva, poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom povrća u plastenicima/staklenicima te uzgojem voća.


Ministarstvo poljoprivrede u 2020. godini kroz 27 natječaja potencijalnim korisnicima stavlja na raspolaganje ukupno 2,2 milijarde kuna nepovratnih sredstava, od čega je 13 natječaja već objavljeno.

"Konkurentnost poljoprivrednih proizvođača nije moguće povećati bez ulaganja u modernizaciju proizvodnih kapaciteta. Za ulaganja u kapacitete za tov junadi osigurano je 150 milijuna kuna, navedenim natječajem financirat će se izgradnja i rekonstrukcija 150 farmi. Za budući natječaj ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje reprocentara u svinjogojstvu predviđeno je potpora od 300 milijuna kuna. Navedenim natječajem namjera je sagraditi 20-ak reprocentara, pri čemu će se broj krmača povećati za 20.000, što bi kratkoročno trebalo pridonijeti povećanje proizvodnje svinja od 400.000 tovljenika godišnje. Samodostatnost u proizvodnji povrća na razini je od 55 % te je nužno povećanje proizvodnih kapaciteta, a potporom od 150 milijuna kuna za uzgoj povrća u zaštićenim prostorima smanjit će se jaz između proizvodnje i potražnje. Ovim natječajem financirat će se novih 50 hektara površina pod stakleničkom/plasteničkom proizvodnjom. Novim natječajem za podizanje i rekonstrukciju trajnih nasada uz potporu od 200 milijuna kuna planirano je obuhvatiti 1000 hektara voćnjaka koji će biti opremljeni sustavima za zaštitu od mraza i tuče, navodnjavanja i drugo. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima kroz njihovu preradu, sufinancira se kroz izgradnju, rekonstrukciju i opremanje preradbenih kapaciteta, za tu namjenu osigurano je 300 milijuna kuna, a zaprimanje prijava je u tijeku", naveli su iz Ministarstva poljoprivrede. Z.Rupčić
Najčitanije iz rubrike