Svijet
IAKO EPIDEMIJA JOŠ TRAJE

U Europi počela borba za svakog turističkog gosta
Objavljeno 21. svibnja, 2020.
Slovenija želi ostvariti pet milijuna domaćih noćenja, a Španjolska se već priprema za sezonu
Premda je zbog povoljne epidemiološke slike prva u Europi proglasila kraj epidemije COVID-19, Slovenija još ne računa na veći dolazak stranih turista, no smatra da će subvencijama za domaće goste osigurati pet milijuna noćenja u ovoj sezoni.


Riječ je o vladinu prijedlogu da se svim državljanima dodijele turistički bonovi, koje će moći iskoristiti samo u domaćim smještajnim kapacitetima. Svi punoljetni građani dobili bi bon, odnosno vaučer, u vrijednosti od 200 eura, a djeca bon od 50 eura. Slovenija je prošlog tjedna proglasila kraj epidemije zbog mininalnog broja novozaraženih i aktivnih nositelja virusa. Tako je u posljednja 24 sata od 981 testirane osobe potvrdila samo jednog novooboljelog, a u bolnicama se od koronavirusa liječi još 23 oboljelih. Unatoč tome, zemlja sa znantim udjelom turizma u svom BDP-a još ne računa na veći priljev stranih turista. Granice Slovenije s Austrijom i Italijom, zemljama koje su joj, uz Njemačku, glavna emitivna tržišta, do daljnjega ostaju zatvorene za turistička putovanja jer treba uskladiti bilateralne protokole za takve prelaske nakon epidemije. Zato Slovenija uvođenjem turističkih vrijednosnih bonova za građanstvo nastoji stimulirati domaću potrošnju i opet pokrenuti turističke tvrtke čiji su hotelski i drugi smještajni kapaciteti do sada bili zatvoreni, kazao je nakon dopisne sjednice vlade ekonomist Matej Lahovnik, član njezina stožera za strategiju izlaska iz koronakrize. Turistički bonovi bili bi prenosivi unutar jedne obitelji, a ako se računa da bi obitelj s dvoje djece na taj način dobila ukupno 500 eura i izdvojila još nešto novca za odmor u Sloveniji, moglo bi biti ostvareno do pet milijuna domaćih noćenja, kazao je Lahovnik.


U međuvremenu u Španjolskoj, jednoj od zemalja najgore pogođenih epidemijom, već se razmišlja o turističkoj sezoni.


Lloret de Mar, ljetovalište u Španjolskoj u koje svake godine dolaze stotine hrvatskih maturanata, priprema se za otvaranje svojih pješčanih plaža premda nije poznato hoće li ondje uopće biti inozemnih turista ovog ljeta. Glomazni hoteli, diskoklubovi i pubovi zaključani su duže od dva mjeseca zbog koronavirusa. Sunčanje i kupanje do daljnjeg su zabranjeni.


Oko 39.500 stanovnika tog katalonskog mjesta financijski je pogođeno zdravstvenim mjerama jer turizam čini 90 posto tamošnjeg gospodarstva. Svake godine onamo dođe 1,3 milijuna turista, od kojih je 70 posto stranaca. Načelnik mjesta Jaume Dulsat, član lokalne stranke Zajedno za Lloret, kaže da će ovo biti "najgora moguća sezona", no da će ju pokušati "spasiti".


Zajedno sa suradnicima podijelio je dvije plaže duge oko dva kilometra na tri dijela.
Jedan dio bit će samo za osobe starije od 65 godina, drugi dio za obitelji s djecom, a na trećem dijelu plaže boravit će odrasle osobe, od 18 do 65 godina, bez djece.

Vuk Tešija
30 %

lanjskih prihoda od turizma očekuje se ove godine u Hrvatskoj
Cappelli: Granice se otvaraju
Hrvatski ministar turizma Gari Cappelli smatra kako je realno ove godine očekivati oko trećine lanjskih prihoda od turizma, ili oko četiri milijarde eura, što temelji na najavama i komunikaciji s tržištima, turoperatorima i drugim partnerima, kao i ona tvaranju granica te dobroj epidemiološkoj situaciji. Krajem svibnja će se "otvoriti granice s još četiri-pet država iz najbližeg okruženja, a nakon toga, sredinom lipnja, i s Njemačkom i dalje s trećim zemljama", rekao je Cappelli. Na pitanje o pojačanim kampanjama i marketingu konkurencije, pogotovo Grčke, koja se promovira kao "corona free" zemlja, odgovorio je grafom o turističkoj potražnji iz ankete u Njemačkoj, prema kojemu je Hrvatska najtraženija.
Možda ste propustili...

NASTAVAK JAČANJA OTPORNOSTI PROTIV TAKVIH NAPADA

NATO: Ruski hibridni napadi na Europu se intenziviraju

VRLO JE VJEROJATNO DA ĆE SAD OPET ULOŽITI VETO

Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo, Hrvatska suzdržana

Najčitanije iz rubrike