Učionica
GOSTUJUĆE PREDAVANJE IVANA IVKOVIĆA, DIPL. ING. EL., UNIV. SPEC. OEC.

Novi trendovi u zaštiti i automatizaciji elektrodistributivnih sustava
Objavljeno 23. veljače, 2020.
Gostujuće predavanje dipl. ing. el., univ. spec. oec. Ivana Ivkovića

Na FERIT-u Osijek, u okviru kolegija na petoj godini smjera Elektroenergetika iz predmeta Zaštita u elektroenergetskom sustavu, nositelja prof. dr. sc. Srete Nikolovskog, redovitog profesora u trajnom zvanju, koji se sluša na drugoj godini diplomskoga studija, održano je gostujuće predavanje Ivana Ivkovića, dipl. ing. el., univ. spec. oec., iz tvrtke ABB na temu „Novi trendovi u zaštiti i automatizaciji elektrodistributivnih sustava“ u petak 10. siječnja 2020. u prostoriji 0.20 u 11 sati.
Prikazana je najnovija oprema serije RELION za zaštitu distribucijskih mreža, generatora, transformatora i drugih elemenata EES-a. Videoprezentacija uključila je i aktualne trendove iz ABB programa, i to sustava za punjenje električnih automobila koje je HEP ugradio u Hrvatskoj. Prikazana su najnovija dostignuća iz oblasti pametnih gradova (Smart cities) i najnovija rješenja i informatički protokoli u sustavu srednjenaponskih transformatorskih stanica.
ABB je u vrhu među dvije do tri najjače kompanije, uz SIEMENS i Schneider Electric u tom području. Bilo je nazočno 30-ak studenata, nekoliko profesora i predstavnika HEP ODS- Elektroslavonije Osijek i HOPS PrP Osijek.
Time se nastavlja tradicija i povezivanje FERIT-a s najvećim tvrtkama iz područja ICT-a i elektroenergetike među kojima je svakako ABB iznimno važna.

Ana ŠOKĆEVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike