Učionica

Međunarodni susreti kazališnih akademija Schau! Spiel! Lab Linz
Objavljeno 23. veljače, 2020.

Međunarodni susreti kazališnih akademija Schau! Spiel! Lab Linz u organizaciji Anton Brückner Privatuniversität iz Linza okupljaju austrijske kazališne akademije iz Beča, Graza i Linza i već nekoliko godina kao gosti nastupaju i studenti 2. godine BA Glume i lutkarstva Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Festival svake godine ima određenu temu i na radionicama koje su vrlo bitan dio susreta i koji vode profesori sa svake od akademija, kao i u prezentacijama koje pokazuju na koji se način na pojedinim akademijama radi sa studentima na glavnim predmetima na kolegijima glume – pokretu, glasu i govoru, glumi.

Ove godine je po prvi puta tema bila pjevanje i glumački song u okviru kazališne predstave. Različiti pristupi glumačkoj interpretaciji glazbenih dijelova predstave bili su vrlo vidljivi na prezentacijama i pokazuju koliko glumački song može obogatiti kazališni izričaj. Naši studenti su nastupili s prezentacijom Osijek Cabaret pod mentorstvom doc.art. Veronike Hardy i doc. art. Jasmina Novljakovića u kojoj su glumačke songove iz musicala izvodili i glumci i animirane lutke što je izazvalo oduševljenje i studenata i profesora s austrijskih akademija. U predstavi su nastupili studenti 2. godine Glume i lutkarstva Vanja Čića, Anabela Sulić, Grgur Grgić, Dominik Karaula, Davor Tarbuk i Lorenco Tolić.

Radionicu je ove godine vodio samo prof. Jürgen Beyer s berlinske akademije Ernst Busch gdje predaje glumačku interpretaciju songova. Inače slovi kao vrstan poznavatelj glazbe Kurta Wiella, kompozitora koji je napravio nezaboravne songove u predstavama Bertolda Brechta. Upravo su ti songovi jedan od najprepoznatljivijih elemenata epskog teatra koji je izvršio ogroman utjecaj na europsko kazalište i glumačku umjetnost. Kako Brecht kod nas nije često igran za naše studente je to bilo iznimno iskustvo.

Osim prezentacija na festivalu za naše studente sumentori su organizirali i posjete Landestheatru Linz na operu Otmica iz saraja W. A. Mozarta u Musiktheatru kao i dramsku predstavu Der Verschwender Ferdinanda Raimunda.             
Jasmin NOVLJAKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike