Svijet
UNATOČ PRESUDI, U BANJOJ LUCI OBILJEŽEN DAN REPUBLIKE SRPSKE

Ministar Vulin obećao da će Srbija i vojskom čuvati RS
Objavljeno 10. siječnja, 2020.
Vlasti Republike Srpske organizirale su u četvrtak u Banjoj Luci proslavu 9. siječnja kao dana tog entiteta, iako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine takav praznik proglasio neustavnim, a član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom prigodom uzdiže RS na razinu samostalne države. Nakon svečane liturgije Dodik je izjavio kako RS ima svoju dušu, društveni život, ekonomiju, institucije, teritorij i narod koji je voli, tvrdeći da su to obilježja države i da je Srbi tako doživljavaju.


- Prema definiciji RS je od 9. siječnja 1992. do danas, a tako će biti i u budućnosti još više, država. RS je stvorena da bi bila neovisna država pripojena u zajednicu sa Srbijom. Taj cilj nije ostvaren u ovome trenutku, ali nema Srbina u Republici Srpskoj koji misli drugačije. Zavjet i želja je da se to dogodi. To moramo izvesti na miran, politički način - rekao je Dodik nakon liturgije u Hramu Hrista Spasitelja, u Banjoj Luci, dodajući kako već sada ovaj entitet "ima sva obilježja državnosti, osim članstva u Ujedinjenim narodima" te da je neutemeljeno "nametanje BiH kao države".


Predsjednica RS-a Željka Cvijanović u četvrtak je uručila entitetska odličja, a među dobitnicima je i ministar obrane Srbije Aleksandar Vulin, jer je, kaže se u obrazloženju, "zaslužan za jačanje odnosa RS-a i Srbije". Vulin to doživljava kao priznanje Srbiji i podsjetio je kako "srpski narod ima svoju vojsku i o RS-u ima tko brinuti i čuvati je", neizravno sugerirajući kako je Beograd spreman za to uporabiti sva sredstva, uključujući i vojsku. On tumači kako RS nije nastao željom stranaca i dogovorom političara "nego potrebom srpskog naroda da se sačuva od jasenovačkog genocida koji je prijetio da se ponovi", jer "sinovi koji su gledali svoje očeve, djedove, majke i bake kako ih odvode u Jasenovac, odlučili su da to ne gledaju ponovno".


- Zato je nastala Republika Srpska, jer svi znaju da tamo gdje nemaju svog predsjednika, učitelja i suca, za njih nema ni pravde ni sigurnosti. Zato je današnji praznik ne samo praznik RS-a, nego i svih Srba gdje god žive - nastavio je Vulin u huškačkom tonu, i usput govorio i o bijegu članova svoje obitelji "u Oluji ispod ustaške kame".


U svečanom defileu u Banjoj Luci, uz skupinu odjevenu u uniforme iz Prvog svjetskog rata, sudjelovali su i uniformirani policajci, pokazujući tehniku kojom raspolažu, od terenskih vozila do oklopnih transportera.
Za Bošnjake je 9. siječnja uvod u genocid i zločine, i slavljenje zločinaca Mladića i Karadžića.M.F./H
Možda ste propustili...

PARIŠKO SVEUČILIŠTE SCIENCES PO

Studenti traže osudu Izraela

SAD, KINA I RUSIJA NAJVEĆI POTROŠAČI

Porast globalne vojne potrošnje

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike