Ekonomija
UNAPRJEĐIVANJE TEHNOLOŠKE RAZINE

Uvode se nove potpore za modernizaciju poslovanja
Objavljeno 9. siječnja, 2020.
Planirana visina ulaganja, koja se odnosi na 1041 projekt, iznosi 43 milijarde kuna

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u javnu je raspravu poslalo izmjene Zakona o poticanju ulaganja, kojima se predlaže uvođenje nove potpore - za modernizaciju poslovnih procesa.Ta bi se poticajna mjera za automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju proizvodno-prerađivačkih procesa, prema prijedlogu Ministarstva, odnosila na projekte ulaganja isključivo u proizvodno-prerađivačkom sektoru, odnosno na projekte ulaganja u proizvodno-prerađivačkim aktivnostima. Osnovna namjena potpore je unaprjeđivanje tehnološke razine poslovnih procesa unutar proizvodno-prerađivačke industrije i njezina transformacija prema tehnološkoj razini industrije 4.0.
Ministarstvo, uz ostalo, predlaže i čvršće definiranje pojma neaktivne imovine u vlasništvu Republike Hrvatske za koju se namjeravaju koristiti potpore za projekte ulaganja njezinom gospodarskom aktivacijom. Pod tim pojmom ne bi se smatrala neaktivna imovina u državnom vlasništvu koja ima neriješene vlasničko-imovinske odnose, odnosno na kojoj postoji bilo koja vrsta upisanog tereta, te koja u naravi ima status poljoprivrednog, šumskog ili turističkog zemljišta. Prema podatcima navedenima uz prijedlog izmjena Zakona o poticanju ulaganja, planirana visina ulaganja prema zakonodavnom okviru za poticanje ulaganja, koja se odnosi na 1041 projekt (odobreni projekti i projekti u obradi), iznosi gotovo 43 milijarde kuna, uz planirano otvaranje gotovo 25.000 novih radnih mjesta. Od toga se više od 21,1 milijarde kuna i 9655 novih radnih mjesta odnosi na projekte ulaganja velikih poduzetnika, a 21,8 milijardi kuna uz planirano otvaranje 15.133 nova radna mjesta odnosi se na male i srednje poduzetnike. Ukupna vrijednost 453 odobrena projekta ulaganja iznosi 20,9 milijardi kuna, uz otvaranje 14.606 novih radnih mjesta. Hina/Z.R

Iskoristili maksimalne potpore za ulaganje kroz europske fondove
Najviše prijavljenih projekata realizira se u Gradu Zagrebu (191), Splitsko-dalmatinskoj (124), Zagrebačkoj (90), Varaždinskoj (73), Istarskoj (59) i Međimurskoj županiji (56). Potvrdu o statusu korisnika potpore za ulaganje do kraja trećeg kvartala 2019. godine dobilo je 469 poduzetnika, i to 446 trgovačkih društava i 23 obrta, odnosno 218 malih, 137 srednjih i 114 velikih poduzetnika. Od ukupnog broja korisnika njih 15 je u međuvremenu odustalo od projekta ulaganja, a jedan je poduzetnik iskoristio cijeli maksimalni intenzitet potpore za ulaganje kroz fondove EU-a.
Ukupna vrijednost ulaganja iznosi 20,9 milijardi kuna, uz otvaranje 14.606 novih radnih mjesta
Možda ste propustili...

POKRENUTI STVARNU AKCIJU U BORBI PROTIV KLIMATSKE KRIZE

Zagađenje plastikom nalazi se svagdje oko nas

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

Najčitanije iz rubrike