Ekonomija
PROGNOZE STRUKTURNE PROMJENE

Diljem Europske unije zaposlenost rekordno visoka, a nezaposlenost je najniža od početka ovog stoljeća
Objavljeno 13. studenog, 2019.
U Hrvatskoj se bilježi stagnacija poduzetničkog raspoloženja, a po tomu smo se ipak blago izdvojili iz europskog prosjeka

Europsko gospodarstvo u sedmoj je uzastopnoj godini rasta, a nastavak rasta predviđa se i 2020. i 2021. godini. Tržišta rada i dalje su snažna, a nezaposlenost pada.Međutim, vanjsko okruženje nije poticajno kao što je bilo, a nesigurnost je sve veća, što posebno pogađa proizvodni sektor, koji se suočava i sa strukturnim promjenama. Čini se da je europsko gospodarstvo zbog toga na putu prema dugotrajnijem razdoblju usporenog rasta i slabe inflacije. Sažetak je to netom objavljene jesenske procjene Europske komisije o stanju u gospodarstvu. Naravno da u takvoj procjeni nidomaće, hrvatsko, gospodarstvo nije izdvojeni otok, ali ipak ima svoja očekivanja.


Hrvatska gospodarska komora objavila je, samo koji dan poslije, rezulate ankete o očekivanju poslovnog sektora za 2020. godinu. U rujnu ju je proveo Eurochambers, krovna organizacija gospodarskih komora zemalja europskog kontinenta. I dok ona pokazuje pad optimizma poduzetnika na razini svih zemalja uključenih u istraživanje, u Hrvatskoj se bilježi stagnacija poduzetničkog raspoloženja. Hrvatska se tu ipak blago izdvojila iz prosjeka pa je optimizam zbog prihoda na inozemnom tržištu i zaposlenosti ostao približno na prošlogodišnjoj razini, a korištenje fondova EU dovelo do povećanog optimizma oko kretanja investicija.
Naime, sve uključene zemlje, pa tako i Hrvatska, pogođene su globalnim kretanjima, odnosno usporavanjem rasta globalne potražnje.


"Također, kod svih zemalja ta smanjena inozemna potražnja utječe i na domaću potražnju, a u konačnici i na razinu investicija. Osim toga, gotovo su sve članice EU pogođene istim problemom, odnosno nedostatkom kvalificirane radne snage i posljedično rastom troškova radne snage. Zbog svega toga ne iznenađuju rezultati ovogodišnjeg istraživanja, prema kojima je došlo do smanjivanja optimizma kod inozemne i domaće potražnje, zaposlenosti i investicija", stoji u anketi.


Zaposlenost je područje koje u anketi niz godina obilježava niska razina optimizma, pri čemu približno polovina anketiranih poduzetnika očekuje istu razinu zaposlenosti, a nešto iznad trećine povećanje broja zaposlenih. Pritom treba napomenuti da je nedostatak adekvatne radne snage, pa tako i u Hrvatskoj, postao snažan ograničavajući čimbenik izraženijeg rasta zaposlenosti, što se sve više rješava uvozom radne snage.Ipak, otvaranje novih radnih mjesta diljem EU-a pokazalo je iznenađujuću otpornost - dijelom zato što je obično potrebno određeno vrijeme da gospodarska kretanja počnu utjecati na radna mjesta, ali i pomak u zapošljavanju prema uslužnim sektorima. Zaposlenost u EU-u rekordno je visoka, a nezaposlenost je najniža od početka stoljeća. Dario Kuštro

VIŠEGODIŠNJI TREND RASTA PROSJEČNE NETOPLAĆE
Nisku razinu optimizma prikupili su anketni odgovori o troškovima radne snage. Rast troškova radne snage u najvećoj je mjeri povezan sa stanjem na tržištu rada, odnosno spomenuti nedostatak adekvatne radne snage stvara pritisak na rast netoplaća i naknada. Prema posljednjim raspoloživim podatcima za prvih osam mjeseci ove godine, prosječna je netoplaća realno bila 2,5 posto viša nego u istom razdoblju prošle godine. Ali taj rast ima višegodišnji trend pa je prosječna netoplaća za to razdoblje bila čak 16,8 posto viša nego prije pet godina.
Možda ste propustili...

SURADNJA LIDLA I “ČISTOG PODZEMLJA”

Educirali učenike osnovnih škola o važnosti prirode

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

EP USVOJIO POJEDNOSTAVLJENJE NACIONALNIH PROVEDBENIH PRAVILA

HPK podržao mjere olakšanja administrativnog opterećenja poljoprivrednika

Najčitanije iz rubrike