Ekonomija
SLAVONIJA JE I PLANINA, JEZERA, PLANINSKI POTOCI, SPOMENICI PRIRODE...

Park prirode Papuk - Div ljepote i vječne snage
Objavljeno 2. listopada, 2019.
Jankovac je jedna od najljepših gorskih dolina, bogata hladnim izvorima i bistrim potocima i okružena stoljetnim bukvama

Tamo gdje nebo ljubi krošnje starih hrastova, gdje iz ravnice izranja div ljepote i vječne snage, gdje oaza kristalne kapi mira nema granicu, tamo gdje svačija duša pronalazi sebe i svoj smisao, tamo je srce jedine Slavonije. Kažu riječi same za sebe, vode, mame i pokazuju - da, to je Papuk, ta najljepša planina Slavonije, koja ima što nitko nema, tu ljepotu, strast, adrenalin, ljubav. I to ti je moja Slavonija, nije samo ravnica, ima ona itekako prelijepih planina, a govore nam da najviše vidimo kada se popnemo na drvo. Ova priča dokazuje da je Slavonija sve - i ravnica, i planina, i jezera, i povijest i bogatstvo prirode, jednostavno, raj na zemlji. Ovo je priča o Parku prirode Papuk.

Park prirode
Park prirode Papuk prostorno obuhvaća najveći dio planine Papuk te djelomično Krndije, generalnog pružanja SZ - JI. Prostire se na 336 četvornih kilometara, a administrativno se nalazi na području dviju županija - Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske. Na području Parka prirode Papuk nalaze se sljedeće općine i gradovi: Kaptol, Velika, Brestovac i grad Kutjevo (Požeško-slavonska županija) te općine Voćin, Čačinci i grad Orahovica (Virovitičko-podravska županija). Područje Parka geološki je najraznolikije područje u ovom dijelu Hrvatske. Slijedom europskih i svjetskih inicijativa u zaštiti vrijedne geološke baštine, stvorene su asocijacije kao što su Europska mreža geoparkova (EGN) i Svjetska mreža geoparkova (GGN). Park prirode Papuk postao je članom navedenih asocijacija 2007., kao prvi geopark iz Hrvatske.

U Parku prirode brojna su područja koja imaju viši stupanj zaštićenosti od ostalih dijelova Parka. Posebno zaštićena područja geološki au spomenik prirode Rupnica, park-šuma Jankovac, posebni rezervat šumske vegetacije Sekulinačke planine, spomenik prirode Dva hrasta, spomenik prirode Stanište tise, posebni floristički rezervat Pliš-Mališčak-Turjak-Lapjak.

Jankovac
Jankovac, jedna od najljepših gorskih dolina, smješten je na sjevernim obroncima Papuka, na visini od 475 metara. Bogat je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružen stoljetnim bukvama. Puna svježine i romantike, dolina je uvijek bila privlačna ljubiteljima prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota, koje u Slavoniji nigdje više ne možemo naći, Jankovac je 1955. proglašen zaštićenom park-šumom. Do Jankovca vodi cesta, odnedavno moderno asfaltirano i uređena, od Čačinaca preko slatinskog Drenovca. Moguće je doći i pješice brojnim planinarskim stazama. Park-šuma Jankovac sadržava brojne iznimne prirodne fenomene, za koje je najzaslužnija karbonatna podloga. Vapnenci čine karbonatnu ploču debljine od oko sto metara, na kojoj se jasno očitava krška morfologija. Najčešće se nalaze ponikve promjera 10 - 40 metara, tipična krška vrela, a za Jankovac su karakteristične dvije manje špilje. Bikarbonatom zasićena voda formirala je sedrenu barijeru visine 30 metara preko koje se prelijeva simbol Jankovca - jankovački slap Skakavac. Zbog obilja vode i svoje visine slap pruža veličanstven prizor, jedinstven na području Slavonije, posebice za jake zime, kada se zaledi u atraktivan ledeni stup.

Jedno od bitnih obilježja Jankovca njegove su šume. Od posebne vrijednosti šumskog dijela oaze su sastojina prašumskog tipa, pojas stabala jasena i javora kod izvora, pojedina stara stabla bukve i javora, promjera većeg od jednog metra. U stijeni iznad jezera, u prirodnoj polušpilji, nalazio se mramorni sarkofag grofa pl. Josipa Jankovića, s natpisom na mađarskom i crkvenoslavenskom jeziku, a nešto iznad groba smještena je uska i mračna, oko 20 metara duga Maksimova špilja, nazvana po nekadašnjem hajduku Maksimu Bojaniću. O nekadašnjim stanovnicima Jankovca, njemačkim staklarima, svjedoče ostatci starih nadgrobnih spomenika. Središnji dio park-šume, odnosno glavni prostor okupljanja svih posjetitelja i izletnika, planinarski je dom osječkih planinara, ispred kojega je velika livada. Južno od doma nalaze se dva umjetna jezera, stepenasto jedno iznad drugog, koja ispunjavaju gotovo cijelu dolinu. Jankovac je svakako središnje mjesto Parka prirode Papuk.

Brojne utvrde
Park prirode Papuk prepun je jedinstvenih kulturno-povijesnih znamenitosti. Tako je na području Parka utvrda Voćin, koja se nalazi na dominantnom položaju iznad ušća Djedovice i Jovanovice. U blizini naselja Kamenski Vučjak nalaze se ostatci utvrde Kamengrad, koja se prvi put spominje 1421., no smatra se da je nastala u 13. stoljeću. Drenovačka srednjovjekovna utvrda Klak nalazi se na 305 metara nadmorske visine, južno od mjesta Slatinski Drenovac, iz 14. stoljeća, u središtu mjesta Kaptol nalazi se Kaptolska utvrda iz 15. i 16. stoljeća i čini jednu od najbolje sačuvanih slavonskih utvrda predosmanlijskog vremena.

Ružica grad
Posebno mjesto u ovoj povijesnoj priči zauzima stara “dama” iznad Orahovice, najočuvaniji srednjovjekovni grad u Hrvatskoj, veličanstveni Ružica grad. Srednjovjekovna utvrda Ružica grad jedan je od najvećih srednjovjekovnih fortifikacijskih kompleksa u Hrvatskoj. Ta utvrda površine osam tisuća četvornih metara zauzima hrbat na visini od 378 metara, pristupačan samo s južne strane. Ružica grad je najbolje znanstveno istražen, valoriziran i prezentiran spomenik kulture najviše kategorije na ovom prostoru. Nosi titulu spomenika nulte kategorije. Tu su i ostatci srednjovjekovne utvrde Oršulić, poznatije kao Stari grad, nalaze se ispod vrha Kapavac (792 metra), na oko tri kilometra udaljenosti od Ružice grada. Utvrda je izgrađena na teško pristupačnom brijegu, na oko 700 metara nadmorske visine, zaštićena strmim brdskim kosinama. Riječ je o plemićkom gradu ili utvrdi koja još nije sasvim istražena. O toj utvrdi nema izravnih povijesnih podataka, iako je moguće da se radi o utvrdi nastaloj u 13. i 14. stoljeću. U tu kategoriju treba ubrojiti i vrijedne povijesne sakralne objekte, prije svih Manastir svetog Nikole, koji se nalazi oko tri kilometra južno od Orahovice, ispod gorskih vrhova Petrov vrh i Djedov nos. Manastir je smješten na osami, u manjoj brdskoj dolini gornjeg toka Babina potoka, koji izvire nedaleko pod nazivom Iskrica. Manastir sv. Nikole osnovan je krajem 16. stoljeća, a sagrađen je na temeljima katoličkog pavlinskog samostana.

Bicikliranje, jahanje, penjanje, kupanje...
U Parku prirode Papuk posjetitelji imaju sve što požele, nebeski vidici pružaju se s vrhova Papuka i Krndije, do kojih vode povijesno zagrljene staze, rođene za planinare, šetače, jahače ili, jednostavno, ljubitelje čiste i jedinstvene prirode. Više je penjališta, vidikovaca, planinarskih objekata i poučnih staza, a sve je međusobno spojeno i povezano. Zaljubljenici u adrenalin mogu se na dva kotača beskrajno penjati i spuštati niz bogomdane prirodne staze, kojima je čovjek samo malo utjelovio potrebnu granicu. Biserno oko prirode Parka svakako je vrlo posjećeno kupalište kontinentalne Hrvatske - orahovačko jezero.

Gdje prespavati
Park prirode Papuk prepun je smještajnih kapaciteta. Ako želite spavati u oazi tišine u sjeni hrastova, idealan je Jankovac ili, jednostavno, kampiranje u Dubokoj. Okolica je prepuna manjih hotela poput orahovačkoh hotela Dukat, s čije terase seže pogled prema najvišem vrhu Krndije Kapavcu, a Ružica grad je kao na dlanu. Mnogi OPG-ovi, restorani i kuće za odmor nude smještaj, dovoljno je doći, vidjeti i uživati.

Vladimir Grgurić
Geološki spomenik prirode Rupnica
U blizini mjesta Voćin, u sjeverozapadnom dijelu Parka, smješten je jedinstveni geološki spomenik prirode Rupnica. Rupnica je još 1948. proglašena prvim geološkim spomenikom prirode u Hrvatskoj. Njegovo geološko značenje je u jedinstvenoj morfološkoj pojavnosti vulkanskih stijena, u obliku četverokutnog i šesterokutnog stupastog albitskog riolita. Stupovi su nastali kao posljedica stvaranja pukotinskih sustava pri hlađenju lave tijekom prolaska prema površini Zemlje. Lokalitet Rupnica je dio petrološki heterogene vulkanske mase unutar koje se nalaze različiti varijeteti bazalta, andezita, riolita i tufova. Oko starosti vulkanskog tijela postoji dvojba. Prema mišljenju jedne grupe geologa vulkaniti su nastali prije oko 70 milijuna godina (gornja kreda), a prema mišljenju drugih nastali su prije oko 16 milijuna godina (srednji miocen). Na samom lokalitetu izrađena je kraća poučna staza, uz koju su postavljene poučne ploče. Uz stazu posjetitelji mogu saznati više o zanimljivostima Rupnice te o vulkanizmu i vulkanima općenito.
Kamp Duboka
Kamp Duboka također je posebna priča Parka prirode Papuk. Nalazi se na rubnom dijelu Parka, u mjestu Velika. Prvi je to moderni kamp u istočnom dijelu Hrvatske, smješten u prirodnoj oazi doline potoka Dubočanke. Kamp Duboka prostire se na 2,3 hektara i može primiti do 200 kampista. Ima 11 uređenih parcela za kampere i kamp-prikolice s priključcima za električnu energiju i vodu. Dio kampa predviđen je za boravak gostiju u šatorima. Gosti kampa koriste se zajedničkim sanitarnim čvorom i malom kuhinjom. Okruženje kampa pruža brojne rekreativne mogućnosti, poput pješačenja, sportskog penjanja, vožnje biciklom ili trčanja. Kamp je dobro povezan s glavnim planinarskim i biciklističkim stazama u Parku. Kamp Duboka pobrinuo se, uz Jankovac, za ovogodišnje gotovo frapantne podatke posjećenosti. Duboka u sedam mjeseci 2019. bilježi porast broja dolazaka od čak 86 posto u odnosu prema istom razdoblju 2018., a u broju noćenja ostvaren je porast od 80 posto u odnosu prema prethodnoj godini.
Što pojesti
Praznik za nepce pravih gurmana koji žele kušati nešto autentično i posebno svakako je u planinarskom domu Jankovac, gdje se mogu kušati razni specijaliteti od divljači potpapučkih šuma, razne juhe, također od domaćih proizvoda, kao što su juhe od mješavine gljiva, fazana te sezonska juha od medvjeđeg luka, poznatijeg kao srijemuš. Tu je i neizostavni grah na šumarski, lovački, slavonski čobanac, kao i gulaš od divljači, koji je brend restorana. Od jela još treba svakako spomenuti jedinstvenu sablju grofa Jankovića (svinjski file, pureći file, juneći biftek), ražnjić Čaruga (pileći file punjen tikvicom omotan domaćom slaninom) i jankovački odrezak (svinjski file punjen svježim sirom i kulenom). Uz jela, naravno, idu i razni umaci, kao što su umak od šumskog voća, umak od finih trava, tamni umak, umak od višanja, umak na lovački način s češnjakom i drugi. Naravno, tu je i ponuda jela od ribe, posebno od pastrve, koja je također prepoznatljiva za ovu lokaciju, jer živi u potoku koji protječe pokraj objekta.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike