Sport
ZEKIĆ NA STRATIŠTU OSJEČKIH TRENERA

Dolazi Uskrs, vrijeme je i za “uskrsnuće” Osijeka
Objavljeno 29. ožujka, 2024.
Iako se nalaze u teškom razdoblju, Bijelo-plavi u Koprivnicu nisu otputovali pognutih glava ili bez pobjedničkih ambicija

Nogometaši Osijeka u posljednji, četvrti, krug SuperSport HNL-a ulaze s tri uzastopna gostovanja, a prvo od njih očekuje ih danas na koprivničkom stadionu "Ivan Kušek - Apaš".



Mjesto je to koje je u posljednjih godinu dana posla stajalo dva Osijekova trenera, Borimira Perkovića prošlog proljeća i Stjepana Tomasa jesenas, a sada na to stratište s Bijelo-plavima stiže Zoran Zekić, čijeg se uspješnog opusa u redovima koprivničkog kluba još uvijek rado sjećaju. No Zekićev trenutak nije takav da bi se mogao prisjećati uspješnog minulog rada s "farmacuetima", nego će morati poduzeti sve kako bi svom bivšem klubu zagorčao život, jer time bi vratio dašak optimizma u svoje sadašnje okruženje. Osijek u Podravinu odlazi opterećen problemima, prije svega mentalnim. Momčad je niskog morala i samopouzdanja, opterećena brojnim sumnjama i kritikama zbog slabih rezultata ovog proljeća, pa bi joj eventualna pobjeda u Koprivnici doslovce došla "kao budali šamar".

Promjena sudbine


Na spomen prognoze tog okršaja vjerojatno će i najzagriženiji navijači Bijelo-plavih samo odmahnuti rukom, jer malo tko danas vjeruje u uskrsnuće osječke momčadi. No čuda se događaju, a utakmica se igra u predvečerje najvećeg kršćanskog blagdana - Uskrsa, pa, tko zna, možda osječka momčad doživi određeno prosvjetljenje na Veliki petak. Već sama činjenica što se hvatamo za takve slamke spasa dovoljno zorno prikazuje trenutak u kojem se Osijek nalazi. Nakon poraza od Varaždina, koji je izazvao baš tešku konsternaciju ne samo u navijača nego i u svih u Klubu, najviše se pričalo o mentalnom stanju momčadi.

- Nitko od nas nije sretan rezultatima koje postižemo. Želimo pobjeđivati, a ne mogu se složiti ni s komentarima kako ne dajemo sve od sebe za to na terenu. To jednostavno nije istina. No sada smo u situaciji kada nam malo toga uspijeva na terenu. Treniramo dobro, ali kada dođe utakmica, ne izgledamo tako. Moram priznati kako nakon Varaždina situacija u svlačionici nije bila bajna, ali tijekom stanke smo je svi zajedno popravili. Ne smijemo hodati spuštene glave, već trebamo pronaći izlaz iz trenutačne situacije. Vjerujem kako ćemo to učiniti već u Koprivnici - kaže Roko Jurišić, lijevi bek i jedna od rijetkih svijetlih točaka osječke momčadi u nastvaku sezone.

Rokovo razmišljanje nije samo obični populizam kojim bi se umirilo rastuće nezadovoljstvo. Njegova emocija vidjela se i nakon susreta s Varaždinom jer je teren napustio suznih očiju, kao i Mierez. Ta spoznaja mogla bi biti ohrabrujuća jer govori kako u Bijelo-plavoj svlačionici ipak postoje ljudi koji su u stanju izvući momčad iz letargije u koju je upala.

- Ta moja reakcija nije slučajna, jer se osjećam kao da sam ovdje rođen. Toliko mi je krivo što nemamo bolje rezultate. Pritisak? Postoji i od navijača i od klupskog čelništva, ali to bi nam trebao biti samo dodatni motiv. Teško mi je objasniti zašto igramo u tolikom grču. Posebno se to odnosi na gostovanja. Uoči svih gostujućih utakmica raspoloženje je bilo dobro i poticajno, ali na terenu to nismo pokazivali. Valjda će, već s današnjom utakmicom, početi neka nova, bolja, priča za nas - kaže Jurišić.

Paziti na Mioča


Slaven Belupo će, bez sumnje, biti vrlo tvrd orah na svom terenu. Osijek je s "farmacuetima" ove sezone lako izlazio na kraj u domaćim susretima. U dvije utakmice na Opus Areni uzeo je svih šest bodova uz razliku pogodaka 10:2. No neće se igrati na Opusu, nego na "Kušeku - Apašu", gdje je situacija posve drukčija. Jurišić je poznato da su dva Zekićeva prethodnika na klupi posao izgubila baš nakon susreta u Koprivnici.

- Vidio sam taj podatak i mogu reći samo kako ćemo dati sve od sebe da se povijest eventualno ne ponovi.

Iako nema signala da Zekićev posao ovisi o tom susretu, negativan rezultat svakako bi samo dodatno pojačao pritisak i nervozu. No znate kako je to u sportu. Samo jedna pobjeda može okrenuti sve naglavačke i u tren oka loše pretvoriti u odlično raspoloženje. Osijeku bi za to baš dobro došao gostujući trijumf, čiju slast nisu osjetili još od kraja listopada prošle godine, a, osim toga, njime bi zadržali korak s Lokomotivom u borbi za četvrto mjesto.

- Čeka nas velika borba u ovih devet kola s Lokomotivom za to četvrto mjesto. Svjesni smo kako uoči sezone nitko ne bi bio oduševljen takvim plasmanom, ali sada moramo prihvatiti trenutak u kojem se nalazimo. Vjerujem kako ćemo početi pobjeđivati i to četvrto mjesto osigurati i prije same završnice sezone - optimističan je Jurišić.

Osijeku će opet najveća prijetnja biti njegovi nekadašnji igrači. Naime, prva dva strijelca "farmacueta", Benedik Mioč i Tomislav Štrkalj, stasavali su u Osijekovoj Školi nogometa. Mioč je ostavio velik trag i u prvoj momčadi, a Štrkalj nije dobio ozbiljniju priliku. No Štrkalj neće imati mogućnost zaigrati u tom susretu jer ima tri žuta kartona, ali na Mioča će osječka obrana itekako morati pripaziti. On je bio čovjek odluke u susretu odigranom jesenas na koprivničkom stadionu, a trenutačno igra sezonu karijere.

- Imali smo se dovoljno vremena pripremiti za taj susret, s obzirom na prvenstvenu stanku. Ne trebamo razmišljati previše unaprijed, već se samo fokusirati na taj susret, koji je za nas iznimno važan jer bismo pobjedom u njemu podginuli sebi moral i vratili se u balans za susret koji nas čeka nakon Koprivnice - zaključio je Jurišić.

Uglavnom, Bijelo-plavi su u Podravinu ispraćeni tiho. Na koji će li se način iz nje vratiti?

Dalibor Keler
 
 
Standings provided by Sofascore
Možda ste propustili...

MURSAŠI SE ISKAZALI U KAŠTELANSKOJ MAJSTORICI

Najtežom stazom ponovno do finala doigravanja za prvaka

U RIJECI KREĆE FINALNA SERIJA ZA PROBOJ U KOŠARKAŠKU ELITU

Kvarner prvi nositelji, ali Brokeri su ga ove sezone već pobijedili usred Rijeke

Najčitanije iz rubrike