Sport
ZAVRŠENO EUROPSKO GIMNASTIČKO PRVENSTVO

Dva zlata u Osijek, Benović i Srbić idu se brusiti za Pariz
Objavljeno 28. travnja, 2024.
Ni jedan Hrvat nije uspio uzeti medalju na eurosmotri. Svi se okreću Igrama
Dva nastupa u finalu, ali bez osvojene medalje konačna je bilanca hrvatskih gimnastičara na Europskom prvenstvu u Riminiju. Nakon što je u petak Filip Ude osvojio peto mjesto u finalu na konju s hvataljkama, naš najbolji gimnastičar Tin Srbić dan poslije na preči nije uspio obraniti naslov europskog prvaka.

Oproštaj od medalje


Srbić je na talijanskoj strani Jadranskog mora zauzeo šesto mjesto u finalu. Zagrepčaninu svaki ovogodišnji nastup, pa tako i ovaj subotnji, služi kao priprema za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, koji će se dogoditi za nešto manje od tri mjeseca. Tako je u finalu odlučio nastupiti s vježbom s kojom će pokušati u Parizu obraniti olimpijsko srebro osvojeno prije tri godine u Tokiju. Nije vježba počela dobro, umjesto starta 6,3 na kraju je startna ocjena bila samo 5,5. U konačnici, Srbić je čak dobio prilično visoku ocjenu s obzirom na niski start - 14,066.

- Osjećao sam se jako dobro, ali već na početku vježbe nisam napravio taj drugi element, samim tim nisam povezao kombinaciju koja mi diže početnu ocjenu za dvije desetinke, i tako, sve se slaže jedno na drugo. Do samog kraja vježbe sve je izgledalo zbilja jako lijepo i da sam uspio napraviti element "Adler" s okretom, koji mi stvara dosta problema u posljednje vrijeme, ocjena bi bila oko 14.500, čak i s tom pogreškom. Nisam nezadovoljan današnjom izvedbom, jednostavno, dogode se nekada pogreške, iz kojih moraš izvući najbolje moguće pouke i ispraviti te detalje. Fizički i mentalno se osjećam stvarno jako dobro. Možda to nije bio moj dan, ali radit ćemo jako puno da sve to popravimo do Olimpijskih igara u Parizu - poručio je Srbić.

Šteta, jer je medalja, čak i zlatna, bila itekako dostižna. Europski prvak na preči postao je Ilia Kovtun. Naš osječki Ukrajinac, koji već više od dvije godine živi i trenira u osječkom Sokol centru, dobio je ocjenu 14,600. Drugi je bio Litavac Robert Tvorogal s ocjenom 14,566. I Litavac često odrađuje pripreme u Osijeku, a i stalni je gost DOBRO World Cupa. Treći je bio Cipranin Marios Georgiu, koji je dobio ocjenu 14.366. Bez obzira na to što se osječki gimnastičar Aurel Benović nije plasirao u finale ni na preskoku ni na parteru, u Osijek će stići čak dva zlata s Europskog prvenstva. Ilia Kovtun, uz trijumf na preči, osvojio je zlato i na ručama.

Za Srbića i Aurela Benovića, na kojeg je očito utjecala neizvjesna borba u kvalifikacijama za Olimpijske igre, tek sada stiže najvažniji dio sezone - hvatanje forme za nastup u Parizu. Kvalifikacije su za manje od tri mjeseca - 27. srpnja. Srbić će nakon nastupa u Riminiju poručiti:

- Do Pariza ima dovoljno vremena. Možda se čini i previše!

Sve podređeno Parizu


Doista, za oba naša olimpijca bit će izazovno sve korigirati, ali i tempirati formu, prije svega za kraj srpnja i nastup u kvalifikacijama, a onda, vjerujemo, i za finale Olimpijskih igara. Srbić nam je još u Osijeku nakon završetka DOBRO World Cupa otkrio svoj plan. U lipnju će nastupiti na Challenge Cupu u Kopru, a početkom srpnja u Belgiji na međunarodnom natjecanju, koje će mnogima poslužiti kao posljednja provjera uoči nastupa na Olimpijskim igrama u Parizu. Mogao bi ondje nastupiti i Benović.

- Dobili smo poziv za to natjecanje u Belgiji, ali još uvijek smo u fazi planiranja jer je Aurel tek nedavno ostvario plasman na Olimpijske igre, pa ništa nismo planirali. Sigurno će nastupiti na Državnom prvenstvu 22. lipnja, a za sva ostala natjecanja još ćemo odlučiti - otkrio nam je Vladimir Mađarević, trener osječkog olimpijca.

Krešimir Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike