Udruga gluhih
Ivan Alilović
27.9.2024., 17:04
UDRUGA GLUHIH I NAGLUHIH OBŽ

Međunarodni dan gluhih: Pronalaženje posla i stambeno pitanje najveći su im problemi

Izložbom kreativnih radova i prigodnim domjenkom u petak je u prostorima Udruge gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije obilježen Međunarodni tjedan gluhih osoba. Svjetska federacija gluhih prvi je put obilježila Međunarodni dan gluhih 1958. godine. Otad se obilježava svake posljednje subote u rujnu, a s vremenom je dan prerastao u tjedan kada osobe s ovom poteškoćom nastoje razbiti stereotipe o njima te upozoriti na probleme s kojima se suočavaju u društvu.

Udruga gluhih
Ivan Alilović

Udruga gluhih i nagluhih Osječko-baranjske županije koju smo posjetili u povodu njihova dana ima oko 300 članova, ima zaposlena tri tumača i prevoditelja, deset pomoćnika u nastavi, dva djelatnika koja su zaposlena preko javnog rada i osam gerontodomaćica koje su zaposlene kroz partnerske projekte. Bavi se raznim aktivnostima kroz sekcije žena, mladih i umirovljenika, a provodi i edukacije za djecu i tečajeve znakovnog jezika.

U prostorima udruge gdje se druže i provode aktivnosti dominira natpis "Gluhi mogu sve osim čuti", koji se može protumačiti i kao vapaj, s obzirom na to da je pronalaženje posla i dalje jedan od najvećih problema s kojim se susreću gluhe osobe.

Udruga gluhih i nagluhih, Marijan Blaha

Marijan Blaha

Ivan Alilović

- Uvijek se pitamo zašto gluhe osobe ne bi mogle raditi. Imamo, recimo, dobre majstore, samo im treba dati priliku da pokažu koliko su kvalitetni - reći će predsjednik Udruge Marijan Blaha. Drugi problem na koji skreće pozornost odnosi se na stambeno pitanje gluhih osoba "U pitanju stanova Grad Osijek nam uvijek nastoji izići u susret, no svjesni smo da ih ne možemo dobiti ako ih nema, pa nam ne preostaje ništa drugo nego čekati - dodaje predsjednik Udruge.

Prigodnom obilježavanju Međunarodnog tjedna gluhih osoba, uz gluhe i nagluhe članove i djelatnike Udruge bili su prisutni predstavnici Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. 

TUMAČICE I PREVODITELJICE

Jedna od tri tumačice i prevoditeljice znakovnog jezika otkrila nam je kako gluhim osobama pomažu u svim situacijama u kojima im je pomoć potrebna, od telefonskih poziva, čitanja, odlazaka k liječniku i u raznim drugim situacijama.

- Trudimo se olakšati im komunikaciju, jer nerazumijevanje je opasna stvar. Naša starija kolegica je čujuće dijete gluhih roditelja, njezin materinji jezik je znakovni jezik, a kolegica i ja smo ga naučile. I dalje svakodnevno učimo - rekla je želeći ostati anonimna.