epa11631682 Destroyed buildings in the Haret Hreik neighborhood of Beirut's southern suburbs, after Israeli military strikes on Beirut, Lebanon, 29 September 2024. According to the UN Humanitarian Coordinator in Lebanon Imran Riza, the recent escalations in Lebanon, a 'catastrophic situation', have led to widespread destruction of homes and infrastructure across the country. At least 700 people have been killed, thousands have been injured, and nearly 120,000 people have been displaced in the past week. The Israeli army (Tsahal) said on 28 September 2024 on X (formerly Twitter) that Hezbollah leader Hassan Nasrallah was killed in an overnight strike on Beirut. Hezbollah confirmed the death of Nasrallah in a statement on 28 September 2024. EPA/WAEL HAMZEH
EPA
29.9.2024., 17:52
UBIJENI ČELNICI HEZBOLAHA

Izraelski su napadi povećali strah od izbijanja općeg rata

Bombe teške više od ukupno 80 tona korištene su u izraelskom zračnom napadu u kojem je ubijen vođa proiranske milicije Hezbolaha, Sajed Hasan Nasralah, u Bejrutu, izvijestili su izraelski mediji. Te bombe, uključujući "razbijače bunkera", koji mogu probiti ojačane strukture, izbacila je formacija od najmanje deset borbenih zrakoplova na podzemno sjedište Hezbolaha u južnom Bejrutu u petak.

Velika zabrinutost od odmazde ili sveopćeg rata na Bliskom istoku dodatno je naglašena. Nasralah je ubijen u kompleksu koji se nalazi ispod stambenih zgrada u predgrađu glavnog grada Libanona. Šijitska milicija Hezbolah jedan je od najvažnijih saveznika Irana u borbi protiv njihova zajedničkog neprijatelja Izraela. Ubojstvo Nasralaha golem je udarac za Hezbolah i Iran, koji je izgubio važnog saveznika. Taj libanonski militantni pokret najavio je da nastavlja borbu s Izraelom, što je potvrdio novim raketnim napadima u nedjelju ujutro.

Izrael je i u nedjelju gađao nove ciljeve u Libanonu. Izraelska vojska kaže da su njezine zračne snage pogodile "nekoliko desetaka lokacija Hezbolaha, uključujući lansere usmjerene prema izraelskom teritoriju, građevine u kojima se čuvalo naoružanje te dodatnu terorističku infrastrukturu". Objavljeno je i da je ubijen još jedan visoki zapovjednik Hezbolaha Nabil Kaouk, jedan od rijetkih preživjelih čelnika libanonske militantne skupine. Kaouk je navodno bio jedan od onih za koje se smatralo da će naslijediti Hasana Nasralaha na dužnosti šefa Hezbolaha.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je ubojstvo Nasralaha bilo nužan korak prema "promjeni ravnoteže moći u regiji". Izrael je objavio da je ubio i visokog dužnosnika Hezbolaha Alija Karakija i neke druge zajedno s Nasralahom. Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei premješten je na sigurnu lokaciju, a kaže da će Nasralahova smrt biti osvećena.

Ministarstvo zdravlja Libanona objavilo je da su u raketnim napadima u subotu ubijene 33 osobe, pa je broj poginulih od početka sukoba narastao na 1670, uključujući 104 djece. "Nećete nas uspjeti uništiti, što god činili, koliko god nas bombardirali i tjerali ljude u izbjeglištvo – ostajemo ovdje. Nećemo otići. Ovo je naša zemlja i ostajemo", kaže Francoise Azori, stanovnica Bejruta.

Svjetski program za hranu UN-a pokrenuo je izvanrednu operaciju kako bi milijun Libanonaca pogođenih sukobom dobio hranu.