epa11630054 A man looks at a damaged building at the site of an Israeli airstrike in Choueifat, southeast of Beirut, Lebanon, 28 September 2024. The Israeli army (Tsahal) said on 28 September 2024 on X (formerly Twitter) that Hezbollah leader Hassan Nasrallah was killed in an overnight strike on Beirut. Hezbollah confirmed the death of Nasrallah in a statement on 28 September 2024. EPA/WAEL HAMZEH
EPA
29.9.2024., 09:30
PRIPREMA ZA KOPNENI UPAD

Izrael ponovno napao položaje Hezbolaha u Libanonu

Izraelska vojska priopćila je u nedjelju ujutro da je tijekom noći ponovno napala položaje milicije Hezbolaha u Libanonu.

Izraelske obrambene snage (IDF) priopćile su da su zračne snage u proteklih nekoliko sati napale "desetke terorističkih ciljeva" u Libanonu.

IDF je objavio da su mete uključivale lansirne rampe usmjerene na izraelski teritorij, skladišta oružja i drugu infrastrukturu povezanu s proiranskom šijitskom milicijom.

U međuvremenu su se ponovno oglasile sirene u sjevernom Izraelu preko noći, tvrdi vojska.

Izraelska vojska ubila je vođu Hezbolaha Hassana Nasrallaha u petak u zračnom napadu na sjedište Hezbolaha u predgrađu Bejruta, u dramatičnoj eskalaciji sukoba između dviju strana.

Strahovi da bi napadi Izraela i Hezbolaha mogli eskalirati u sveopći rat rastu otkako je Izrael u ponedjeljak pokrenuo veliku zračnu kampanju na ciljeve Hezbolaha diljem Libanona i dosad ubio stotine ljudi.

Čini se da je Izrael spreman pokrenuti kopneni upad u Libanon, budući da je zapovjednik vojske Herzi Halevi u subotu rekao da su njegove snage spremne za ono što slijedi, a libanonskim stanovnicima je rečeno da se sklone na sigurno.

Ubojstvo Nasralaha, klerika koji je vodio Hezbolah više od 30 godina i izgradio libanonsku militantnu skupinu u moćnu silu, jedan je od najtežih udaraca koje je Izrael zadao Hezbolahu.