epa11627942 Israeli soldiers with their tanks gather at an undisclosed location in northern Israel, 27 September 2024. Israel's military stated on 27 September, that the Israel Air Force (IAF) launched dozens of strikes targeting Hezbollah cells and infrastructure in several areas in southern Lebanon. EPA/ATEF SAFADI
EPA
27.9.2024., 19:34
IZRAELSKI PREMIJER U UN-u ODRŽAO VATRENI GOVOR

Netanyahu: Izrael traži mir unatoč borbi za život s onima koji žele njegovo uništenje

Izrael traži mir unatoč borbi za svoj život protiv "divljih neprijatelja" koji žele njegovo uništenje, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u pomno praćenom obraćanju na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.
“Moja zemlja je u ratu", rekao je Netanyahu u govoru. "Moramo se obraniti od ovih divljih ubojica. Naši neprijatelji ne žele uništiti samo nas, oni žele uništiti našu zajedničku civilizaciju i sve nas vratiti u mračno doba tiranije i terora", dodao je.
Dok je on govorio u New Yorku, Izrael je nastavio s napadima na ciljeve proiranskog Hezbolaha u južnom Libanonu, u jeku bojazni da bi napadi mogli prerasti u sveopći regionalni rat. U svom je obraćanju nastojao za sukob okriviti Iran, najvećeg neprijatelja Izraela. Rekao je da se Izrael brani od Teherana na sedam fronta. "Nema mjesta u Iranu koje duga ruka Izraela ne može dosegnuti. To vrijedi i za cijeli Bliski istok. Daleko od toga da su bili janjad koju se vodi na klanje, izraelski vojnici uzvratili su nevjerojatnom hrabrošću", rekao je Netanyahu i zaradio pljesak, a neki su delegati, uključujući i Irance, izišli iz dvorane. "Imam još jednu poruku za ovu skupštinu i za svijet izvan ove dvorane: Mi pobjeđujemo", ustvrdio je. Izrael će nastaviti s raspravama o prijedlozima za prekid vatre u Libanonu idućih dana, rekao je prethodno u petak, a SAD je upozorio da će daljnja eskalacija otežati civilima s obje strane da se vrate svojim domovima. Neki diplomati napustili su dvoranu čim je Netanyahu došao u nju.
Na marginama Opće skupštine UN-a ministar vanjskih poslova Saudijske Arabije Faisal bin Farhan Al Saud u isto vrijeme objavio je kako je ta zemlja osnovala globalni savez za pritisak na Izrael da prihvati dvodržavno rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. U savezu su arapske i muslimanske zemlje te europski partneri, ističe saudijska novinska agencija ne navodeći o kojim se državama radi. Šef europske diplomacije Josep Borrell napisao je na X-u da će se prvi sastanci održati u Rijadu i u Bruxellesu. "Provedba dvodržavnog rješenja je najbolja solucija za prekid nasilja i patnje te za novu realnost u kojoj cijela regija, uključujući Izrael, uživa u sigurnosti i suživotu", kaže bin Farhan. Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao je prošlog tjedna da oni neće priznati Izrael bez palestinske države i snažno osudio "zločine izraelske okupacije" protiv palestinskog naroda.