Chicago, 29.09.2024. - Premijer Andrej Plenković posjetio je Hrvatski etnički institut i susreo se s članovima Hrvatske zajednice Chicaga. foto HINA/ Vlada RH/ ml
HINA
29.9.2024., 18:06
PLENKOVIĆ U CHICAGU

Krize upućuju na tješnju suradnju sa SAD-om

Svijet pun sigurnosnih kriza upućuje Hrvatsku na još tješnju suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao glavnim i najsnažnijim članom NATO-a i našim saveznikom, rekao je Andrej Plenković u obraćanju Hrvatima u Chicagu posljednjeg dana svog petodnevnog posjeta SAD-u. Hrvatska tako "učvršćuje i svoju sigurnost", istaknuo je.

Sudjelovao je na obilježavanju 50. godišnjice osnutka Hrvatskog kulturnog centra, govoreći o odnosima SAD-a i Hrvatske te ambicijama Hrvatske za iduće razdoblje. Ističe da su Hrvatska i SAD osnažili obrambenu suradnju, posebno važnu u današnjem svijetu u kojem "zaista ne nedostaje kriza", od ruske agresije na Ukrajinu do stanja na Bliskom istoku. Hvalio je suradnju dviju država i u "svim međunarodnim forumima", kao i na gospodarskom planu. SAD i Hrvatska trenutno imaju godišnju trgovinsku razmjenu od milijardu i 800 milijuna eura, a proteklih se godina posebno pojačala suradnja u energetskom sektoru te nakon nastojanja Vlade da privuče što više investicija iz SAD-a. Jedna od njih je tvrtka Jabil, koja će za desetak dana u Osijeku otvoriti tvornicu s više od 1500 zaposlenika, kazao je. Naglasio je da Hrvati u SAD-u daju posebno značenje odnosima dviju zemalja i da Hrvatska ne zaboravlja golem doprinos dijaspore u Domovinskom ratu. Plenković je zahvalio i tamošnjim franjevcima te općenito Crkvi koja je "stoljećima održala hrvatski narod na okupu, očuvala naš identitet, kulturu, običaje i vjeru".