BOJAN BOGDANIĆ
29.9.2024., 17:23
2. GLAS KANTAUTORA U ZADRU

Osječaninu Davoru Solanoviću nagrada za interpretaciju

Izveo je solo pjesmu “U hladu mog bonsaija”, a ovo mu je već druga nagrada na ovom festivalu

Udruga "Stihovi i note" organizirala je 2. međunarodni festival "Glas kantautora" Zadar 2024., koji se održao u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Festival je nastao na temelju uspješne desetogodišnje organizacije Festivala duhovne glazbe "Svjetlost dolazi", a posvećen je promociji autorskih radova u žanrovima šansone, popa i rocka. Utemeljila ga je umjetnička ravnateljica Vesna Benić, a ravnatelj festivala je Davor Petrović.

Sudjelovalo je 13 kantautora iz raznih gradova Hrvatske i od toga jedna kantautorica iz Slovenije, a natjecali su se u raznim formacijama – od sola, dua, trija i kvarteta, a svi su izveli unplugged verzije svojih pjesama s elektroakustičnim instrumentima. Sve je nastupe budnim okom promatrao stručni žiri.

Estera Stojko Logatec iz Slovenije nastupila je prva u formi trija s pjesmom "Tražim te", Anđela Grubišin Ković - Angela iz Tribunja izvela je solo pjesmu "Revival", Lukša Duraš Lucas iz Dubrovnika predstavio je duo s pjesmom "Svejedno je", Ninna Viguc & E.H.O. iz Zagreba izveli su u formi kvarteta pjesmu "Balada", Davor Solanović iz Osijeka nastupio je solo s pjesmom "U hladu mog bonsaija", a Karla Miletić Neferanović iz Zadra izvela je pjesmu "Lice u ogledalu" u formi trija. Valter Milovan Maer iz Pule izveo je duo s pjesmom "Volio bih te sresti", Mateo Jović iz Zadra izveo je solo pjesmu "Molitva dobrom anđelu", a Mario Markešić Maneto iz Duge Rese nastupio je solo s pjesmom "Igra bez imalo stila", Petar Nižić & Backbeat iz Splita izveli su u formi kvarteta pjesmu "Nestala bez traga", a Antonio Butorac C Ansambl iz Novog Vinodolskog izveo solo "Stvari ljeta". Dražen Čuturić iz Zagreba izveo je u formi dua pjesmu "Sviraj gitaro", a Ivan Ivanišević iz Splita nastupio je u formi trija s pjesmom "Vlakovi".

Nagrađenima su uručene statue u četiri kategorije – najbolji tekst, glazba, interpretacija i nagrada "Glas kantautora". Statue je izradila Antonija Gospić, slikarica i puhačica u Muzeju antičkog stakla.

Nagrada za najbolju interpretaciju pripala je Davoru Solanoviću iz Osijeka za pjesmu "U hladu mog bonsaija", a uručio mu ju je Luka Brala.

- Pjesma govori o tužnoj ljubavnoj priči, iako ima vedar ton. Riječ je o mladiću kojeg je djevojka ostavila, no on u svom neprihvaćanju te situacije zamišlja da su zajedno u hladu bonsaija - pojasnio je Solanović, koji je prošle godine osvojio nagradu za najbolji tekst.

Mario Markešić - Maneto dobio je nagradu za najbolji tekst za svoju pjesmu "Igra bez granica", koju mu je uručila Matea Miočić. Splićanin Petar Nižić nagrađen je za najbolju glazbu za pjesmu "Nestala bez traga", a nagradu mu je predala Gloria Krizman. Glavnu nagradu, "Glas kantautora", predao je ravnatelj Davor Petrović Zadraninu Mateu Joviću za pjesmu "Molitva dobrom anđelu".