THE RANDOM (bend)
Gea Rajić
27.9.2024., 07:11
The Random

Glazba izvlači najbolje iz nas, mekaniji smo i življi

Glazbeni trendovi nas uglavnom zaobilaze, reagiramo isključivo na ono što doživimo kao dobru stvar

Pjesma “Za M.” prvi je najavni singl istoimenog friško objavljenog albuma riječke grupe The Random. Drugo je to studijsko izdanje danas peteročlanog benda, koji čine: Luka Čargonja - Čarli (bubnjevi, udaraljke), Radovan Oštrić (bas, vokal), Zoran Sušanj (klavijature), Petar Brković - Pero (gitara) i Dolores Oštrić (vokal). Autorski tandem Dolores-Radovan na snimanju je radio 2023. i 2024. godine, a mi smo porazgovarali upravo s tim kreativnim bračnim parom.

Što je presudilo da prije nekoliko godina počnete stvarati glazbu zajedno, odnosno kako se to nije dogodilo ranije?

RADOVAN: Presudila je epidemija koronavirusa, višak slobodnog vremena, buđenje stare ljubavi prema glazbi i neočekivano otkrivanje kantautorskog talenta jedine dame u bendu; rekli bismo, dakle, niz slučajnosti.

Što nam možete reći o odabiru imena The Random?

RADOVAN: Osim što koincidira s fenomenom slučajnosti, naziv benda je i igra riječi s imenima autorskog tandema u bendu - Radovan i Dolores. Inače, vrlo smo brzo i prekasno uvidjeli da je ime benda toliko generično da smo se time baš zakopali; najvjerojatnije nas nikad nećete pronaći na netu ako uz to ime ne upišete i naziv neke od naših pjesama.

Kako je tekao vaš put od dua do peteročlanog benda?

RADOVAN: Duo je tehnički mogao sam praviti studijske snimke, kanal po kanal, ali nismo mogli izvesti uživo ono što smo snimili, ne na takav način kako smo zamislili. Zato smo se bacili na traženje glazbenika kojima bi se to što smo napravili moglo dopasti, dopasti toliko da se odluče s nama svirati i družiti a da pritom ništa ne zarađuju, nego da to rade iz čistog gušta. Nije bilo lako, ali mislim da smo okupili super ekipu. Čarli, Zoran i Pero - svaki od njih ima svoj individualni glazbeni i umjetnički profil, a doživljaj zajedničkog muziciranja s njima je nezamjenjiv.

DOLORES: Zoran je na klavijaturama, ali je harmonika sastavni dio njega, što se osjeti u bogatstvu izričaja, Pero je gitarist opčinjen kontrabasom, a Čarli je iznimno kreativan glazbenik, mogao bi sam imati koncert na udaraljkama.

THE RANDOM (bend)
Gea Rajić

Možete li nam približiti kako nastaju vaše pjesme?

RADOVAN: Zvuči kao otrcana fraza, ali pjesme nam doista dolaze iz srca, iz neke emocionalne nutrine. Utjecaji su najvjerojatnije u pjesmama i bendovima koje smo slušali i snažno doživljavali dok smo još bili vrlo mladi. Glazbeni trendovi nas uglavnom zaobilaze, reagiramo isključivo na ono što doživimo kao dobru stvar, bez obzira na stil ili žanr.

DOLORES: Glazba izvlači najbolje iz nas, mekaniji smo i življi. Pjesme dolaze i iz potpuno nesvjesnih zakutaka. Često su poligon za različite kratke priče koje nisu osobne. U pjesme se može ugraditi sve one sjene, čežnje i male morbidnosti ljudskog bića koje inače ne prolaze.

Kada je riječ o stvaranju i izvođenju glazbe, na kojem se jeziku najprirodnije izražavate i najugodnije osjećate?

RADOVAN: Nemamo tu neki koncept, kad pjesma izlazi iz tebe, ona već izlazi na nekom jeziku, glazba i tekst srašteni su jedno uz drugo još u embrionalnoj fazi. Izuzetak koji potvrđuje pravilo je možda naša pjesma “Porte-moi”, izvorno nastala na hrvatskom, za koju je Dolores napisala prekrasan tekst na francuskom. Sada imamo dvije verzije i unutar benda ne možemo odlučiti koja nam je draža; zato smo francusku verziju objavili na prvom albumu, a hrvatsku, “Ponesi me”, na drugom.

DOLORES: U medijskom prostoru u Hrvatskoj domaći autori još nisu prihvatili stvaranje na engleskom, no meni taj jezik u svojoj sintaksi i muzikalnosti nudi veću lakoću stvaranja od pjesama na hrvatskom jeziku, koje često vode u već svima dobro znane metaforičke rasplete i rime. Izražavanje na stranom jeziku preslaguje sinapse u mozgu, stvara neki odmak u stvaranju koji nije moguć na materinskom jeziku, kao da na različite načine pakiraju emociju. No osjećaji bi se mogli izreći i samoglasnicima, to je neko prastaro iskustvo.

Predstavite nam vaš aktualni singl “Za M.”. Kako ste zadovoljni spotom?

DOLORES: “Za M.”, svi ljudi imaju nekog svog “M” s kojim su bili nekoć savršen par. Uvijek čeznemo za tim osjećajem, da se iznova vrati i mi budemo cjelovita i sretnija verzija sebe. Nije važno je li to ljubavni partner ili prijatelj. Čovjek je vrlo društveno biće. Taj Drugi je naše ogledalo, mijenja nas htjeli mi to ili ne, može izvući ono najbolje ili najgore, ali ga trebamo. Pjesma nosi pitanje - liječi li vrijeme sve i pobjeđuje li ljubav u zadnji čas. Ostaje nam vjerovati da je to moguće.

RADOVAN: Sve naše spotove napravila je Gea Rajić. Nevjerojatna je sreća da ona naše pjesme umije gotovo simultano pretvoriti u slike i pokret, prirodno i bez nekog vidljivog napora. Ona je videoumjetnica s kojom bismo najvjerojatnije mogli raditi doživotno. Jednom smo imali producenta kojem se dopala naša glazba pa nam je financirao visokobudžetni spot s profesionalnom filmskom ekipom, ali je to onda uvjetovao i vlastitim ukusom. Pola spota snimalo se u SAD-u, a pola kod nas u Rijeci. Kad smo pogledali prvu verziju tog materijala, raskinuli smo suradnju, to jednostavno nije išlo, to nismo bili mi unatoč svom trudu i novcu.

THE RANDOM (bend)
Gea Rajić

S kim ste surađivali na novom albumu i po čemu se “Za M.” najviše razlikuje od vašeg prvijenca “Tu i tamo”?

RADOVAN: Novi album velikim sam dijelom odsvirao ja jer u vrijeme dok smo snimali, bend nam je bio u promjenama. S našim bivšim bubnjarom Urošem Suljićem snimili smo tri pjesme - “Iluzija”, “Lucy” i “Black”, ostalo su ritam-mašine. Na pjesmi “Son” usnu harmoniku je svirao moj stari prijatelj i kum Aleksej Gotthardy-Pavlovsky, a gudačke partiture na pjesmi “Riječi” izveo je riječki gudački kvartet Delta. Snimali smo kod nas doma i u studiju GiS, a miks i mastering napravio nam je Matej Zec, čarobnjak zvuka bez kojeg ne bismo ni postojali. Stilski i produkcijski novi album vjerojatno ne odskače puno od prethodnog. A opet, radi se o desetak sasvim novih pjesama, od kojih je svaka priča za sebe.

Kako ste osmislili promociju albuma? Koji su vam planovi za predstojeće razdoblje?

RADOVAN: Promociju albuma imali smo u riječkom Dnevnom boravku. Zavrtjeli smo naše pjesme i spotove, izveli s bendom nekoliko pjesama uživo, u nešto drukčijem postavu i aranžmanima s obzirom na karakter prostora, čavrljali smo i družili se s našim gostima uz poneko piće...

DOLORES: Plan nam je svirati dok ne postanemo jedno tkivo, igrati se novim mogućnostima interpretacije pjesama, napraviti jednu zimsku pjesmu, naći svoje jato i za njega svirati i pjevati. Malo sreće i jedan dobar obrat - ne znam je li to molitva ili plan. n