25.06.2015., Zagreb - Interaktivni Muzej iluzija privukao velik broj posjetitelja koji su se zabavili. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
PIXSELL
27.9.2024., 15:39
ŠIRE DJELATNOST

Hrvatski koncept: Muzej iluzija i u Manchesteru, na popularnom Market Streetu

Originalni hrvatski koncept Muzej iluzija, najveći lanac privatnih muzeja, kontinuirano širi svoju djelatnost diljem svijeta, a upravo je otvoren i u Manchesteru, na popularnom Market Streetu, kao drugi po veličini u Europi, nakon onoga u Kopenhagenu, javlja HRT. Začet na ideji osnivača i vlasnika Muzeja iluzija u Zagrebu, Tomislava Pamukovića i Roka Živkovića, Muzej je globalno prepoznat po konceptu tzv. edutainmenta, spoja edukacije i zabave za sve generacije.

- Osim što će se dobro zabaviti i ponešto naučiti, posjetitelji će u novootvorenom Muzeju iluzija, koji se proteže na više od 850 četvornih metara, imati prilike vidjeti, između ostalog, posebno kreiranu instalaciju koja slavi kulturu i nasljeđe Manchestera kao što je Obrnuta soba - interaktivna iluzija inspirirana lokalnim tramvajima - priopćeno je iz Muzeja.

Posjetitelji će moći vidjeti više od 65 eksponata koji na poseban i prepoznatljiv način pobuđuju maštu i aktiviraju osjetila, a moći će prošetati i kroz uvijek atraktivne muzejske prostorije te razgledati i neke od najfotogeničnijih i najpopularnijih iluzija, kao što su Walk-in Kaleidoscope, Vortex tunel, Infinity soba, te potpuno novi postav.

Prema riječima Tea Širole, direktora Metamorfoze, koja je vlasnik franšize i upravlja globalnom mrežom Muzeja iluzija, i ovim otvorenjem potvrdili su da je koncept na kojem grade taj muzej sjajno globalno prihvaćen.

- Drago nam je da je upravo Manchester odabran za prvu lokaciju Muzeja iluzija u Velikoj Britaniji jer je poznat po svojoj bogatoj povijesti i kulturnoj sceni, ali i kao središte kreativnosti i inovacija - ustvrdio je te najavio nastavak širenja mreže muzeja, s posebnim fokusom na korporativnim Muzejima iluzija, poput nedavno otvorenog u Kopenhagenu, prema čijem modelu posluje i upravo otvoreni u Manchesteru.

Ove godine u SAD-u su izgradili muzeje u Clevelandu, St. Louisu i Seattleu, a u Europi u travnju otvorili muzej u Kopenhagenu, što je s Manchesterom pet muzeja.