20.6.2024., 14:08

TJEDNI OSVRT

SLADOLED I MEERESROTZ GLAVNI TURISTIČKI “PROBLEMI”

Da nije tragično, bilo bi smiješno... Jer pitanje je kako je jedan najobičniji sladoled već godinama i jedan od najspominjanijih primjera skupoće hrvatskih turističkih usluga. Tako i danas, u jeku nesmiljene konkurentske borbe za svakog gosta na Mediteranu.

O sladoledu se malo-malo naslušamo ili pročitamo u inozemnim medijima, iako nije u pitanju, kada je riječ o cijenama, samo sladoled. Cijene lete u nebo, kao da mi u Hrvatskoj nudimo nešto dosad još neotkriveno u svijetu. I to u zemlji čiji prihodi od turizma čine gotovo 20 posto BDP-a. Naravno, osim nezadovoljnih stranih gostiju još je više domaćih koji odlazak na ljetovanje mogu samo sanjati. Zato i sve češće tekstovi tipa: Je li vam se ikad dogodilo da poželite osvježenje, uredno ga platite i onda poželite - pasti u nesvijest zbog nagomilane mučnine kad vidite račun! To se dogodilo jednom posjetitelju Dubrovnika, koji je svoje zaprepaštenje, pogledavši uredno plaćen račun za sladoled, podijelio na društvenim mrežama. “Svugdi san bia, al’ ovoliko nikad sladoled nisan platia...” napisao je, a prenijela je Slobodna Dalmacija. Naime, spomenuti gost, po rječniku očito Dalmatinac, prema objavljenom faksimilu računa četiri kugle sladoleda platio je 15,60 eura, odnosno 3,90 eura svaku. Stoga, kako se komentira, letvica je na startu turističke sezone na Jadranu podignuta ekstremno visoko, na razini svjetskog rekorda i upisa u Guinnessovu knjigu. Može li to netko oboriti? Što još treba staviti u sladoled ili promijeniti u načinu proizvodnje da se sruši taj rekord, osim svima dobro poznatih regularnih sastojaka, ne računajući one ekscentrične sladoledne kombinacije sa zlatnim listićima i kapljicama superskupih šampanjaca te desetljećima starih viskija, navodi se. I to naravno nije bizarnost, nego sramotna stvarnost. A ni jedno ni drugo ipak nije famozno “cvjetanje mora”, ali njemački mediji već upozoravaju svoje građane na odmor u Hrvatskoj. ProSieben tako posprdno javlja kako se hrvatskom obalom širi “smeđa sluz”, inače normalna prirodna pojava, koja kupače može spriječiti u kupanju u inače tirkiznoj vodi. “Zapravo je riječ o cvjetanju mora, ali se na društvenim mrežama zbog svoje sluzave konzistencije često opisuje i kao ‘morski šmrkalj’ (‘Meeresrotz’)”, javlja ProSieben.

Inače, davno su se još u medijima pojavili izvještaji o povećanom nakupljanju algi prouzročenom klimatskim promjenama diljem svijeta, vidljivom čak i iz svemira. n