Kuća Greszer: Art deco kuća i dandanas je ukras cijele svoje ulice

U sredini niza kuća između Stepinčeve i Henglove jedna od najelegantnijih art deco kuća u našem gradu

16. June, 2024.

Gornjodravska obala protezala se u prošlosti od Pukovnijskog vrta, nazvanog tako po osječkoj 78. pješačkoj, Šokčevićevoj, pukovniji, do Ribarske ulice. Danas početni dio te ulice nosi naziv Šetalište kardinala Franje Šepera po Osječaninu čija je životna misija bila crkveni nauk, te je kao predani crkveni čovjek umro u Vatikanu prethodno obnašajući visoke funkcije u papinskoj službi.

Ovaj niz uglavnom jednokatnih kuća koji se proteže od Stepinčeve ulice, na istoku do Šetališta dr. Vjekoslava Hengla, na zapadu sastoji se od ukupno osam uglavnom jednokatnih kuća sagrađenih u stilskom razdoblju od secesije do art decoa. U sredini toga niza nalazi se jedna od najelegantnijih art deco kuća u našem gradu. Riječ je o jednokatnoj ugrađenoj kući koju je 1925. godine dala podignuti Irena Greszer, rođena Mayer. Vlasnica kuće Irena u braku je s Antunom Greszerom imala sina Gustava, koji je po zanimanju bio trgovački pomoćnik. Projekt kuće potpisao je osječki graditeljski dvojac Wranka i Graff. Kuća je sagrađena za samo godinu dana i njezino je elegantno pročelje i dandanas ukras cijele ove ulice. Pročeljem kuće dominiraju dva blago konveksna erkera, u plitkim rizalitima, koji su smješteni na rubovima kata, a u prizemlju pozornost privlače drvene vratnice širokog kolnog ulaza ukrašene kovanim rešetkama na ostakljenim dijelovima vratnica.

Kuća Graszer Grgur VremeplovacSnimio: Gragur Marko IvankovićOsijek, lipanj 2024.
GRGUR MARKO IVANKOVIĆ

Kuća je pravokutnog tlocrta unutar kojega je uklopljeno i stubište, te neznatno istaknuto gospodarsko krilo unutar kojega je ukomponiran i svjetlarnik, iz kojega se osvjetljavaju i prozračuju kupaonica, zahod i smočnica. U prizemlju se od ulaza nadesno niže pet prozora od kojih su prva tri trokrilna, a poljednja dva dvokrilna. Nad kolnim se ulazom izvija polukružno natkrivena nadstrešnica obložena limom, a nad dvokrilnim vratnicama proteže se oberliht s geometrijski stukturiranim drvenim šprljcima. Kovane rešetke ostakljenih dijelova vratnica, koje su izrazito velikih dimenzija, strukturirane su u stilu art decoa. Oko ulaza nadvija se geometrijski oblikovan meandar. Središnji je dio pročelja naglašen blago konveksno istaknutim balkonom koji ima zidane balustere. Zidna je površina elegantno dekorirana plitkim pilastrima i ukladama u zoni prozorskih parapeta. Kruna pročelja ove kuće tri su krovne kućice sa po dva prozora koja su donedavno imala skladnu geometrijsku strukturu koja je cijeloj kući davala dodatni šarm. Ispod cijele kuće nalazi se podrum, a iza kuće prostrano dvorište puno zelenila. Oblikovanje trokrilnih prozora s oberlihtima čiji su prozori ispunjeni staklenim plohama, po tri u tri reda, kao i način oblikovanja pročelja neodoljivo podsjećaju na pročelja kuća dvokatnica na uglu Mažuranićeva vijenca i Europske avenije koje je nekoliko godina prije isti osječki graditeljski dvojac sagradio u stilu novog vremena art decoa. Od izgradnje kuće 1925. godine kao vlasnica se kontinuirano navodi posebnica Irena Greszer, a uoči Drugog svjetskog rata kao stanar u kući osim vlasnice Irene navodi se i njezin sin Gustav.

Vlasnici osječke graditeljske tvrtke Wranka i Graff bili su graditelj Pavao Wranka i graditelj Gustav Graff, koji su stanovali i radili u secesijskoj jednokatnici u Pejačevićevoj ulici 44, koju je izgradio Pavao Wranka. Pavao Wranka rođen je 1863., a umro je u Osijeku 1927. godine. Kao ovlašteni graditelj poljskog podrijetla došao je u Osijek 1894. u povodu izgradnje nove neogotičke gornjogradske župne crkve sv. Petra i Pavla. Prvo se udružio s osječkim arhitektom Adalbertom Bauerom, s kojim je izgradio nekoliko osječkih secesijskih kuća, a nakon Bauerove smrti 1903. godine nastavio je intenzivnu samostalnu graditeljsku aktivnost, te je poslije, do smrti 1927., stvarao u zajedničkom graditeljskom uredu s graditeljem Gustavom Graffom. Gustav Graff rođen je u Osijeku 10. svibnja 1888. godine od oca gradskog mjernika, Čeha, Rudolfa i majke, Osječanke, Ane Graff rođene Gasteiger. n