Kolumne
Đelo od Gisko "u gostima" Piše: Srđan Lukačević
Goran Markovanović: (Za)kupite si virtualni vrt i iz fotelje uzgajajte povrće
Datum objave: 16. srpnja, 2022.

Želite si priuštiti domaću i zdravu hranu po prihvatljivim cijenama i da vam ju dostave na kućni prag, a ne znate kako to postići? U želji za očuvanjem plodnih slavonskih polja, dva informatičara, Goran Markovanović i Mario Salai, pronašli su odgovor na to pitanje. Osmislili su aplikaciju PlantOn, koja malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućava siguran i pristojan život, a kupcima kvalitetno i zdravo povrće. U razgovoru s Goranom Markovanovićem saznajemo detalje i prednosti koje aplikacija donosi i kupcima i proizvođačima.Izvornost hraneRecite nam više o samoj aplikaciji, kako funkcionira i što je sve potrebno učiniti da željeni proizvodi dođu na naš stol?- Ideja o samoj aplikaciji nastala je prije 15-ak godina. Međutim, u to vrijeme tehničke mogućnosti izrade sustava koji bi podržavao takvu aplikaciju bile su preskupe, a vjerojatno i nemoguće. Prije tri godine upoznao sam Marija Salaija, te smo vrlo brzo krenuli u realizaciju projekta PlantOn. Sama pomisao da u srcu Slavonije kupujete bijeli luk uvezen iz Kine, rajčicu i drugo povrće uvezeno iz Španjolske, doista je smiješna, a spoznaja da neke "bakice" na tržnici služe samo kao paravan za preprodaju pomalo je tužna. Dužnost nam je bila stvoriti sustav koji će pružati dokaz o izvornosti hrane. Kupcima smo htjeli pružiti sigurnost kakvo je njihovo povrće, a istodobno ne oštetiti prave, domaće OPG-ovce i "bakice", koji uzgajaju zdravo i ukusno povrće. Napravili smo sustav koji videonadzorom prati vaš vrt, a uz to proizvođač (OPG) unosi podatke o obavljenim djelatnostima u vrtu. To znači da svaka videodetekcija nekoga u vrtu mora biti opravdano zabilježena, te kupac ima uvid u sljedivost zbivanja u svakom trenutku. Proizvođač (OPG) obrađuje i uzgaja povrće koje ste vi odabrali na parceli od 40 m². Sve možete pratiti uživo jer aplikacija ima videoprijenos vašeg vrta 24/7. Također, aplikacija kao dokaz sprema kompletan videozapis do kraja sezone. Kako biste se aplikacijom mogli koristiti, potrebno je posjetiti stranicu planton.me i tamo zakupiti vrt na godinu dana. Ovisno o odabranom paketu, mi vam šaljemo aplikaciju, a OPG započinje rad.

Što sve aplikacija omogućava?

- Aplikacija omogućava 24-satni videonadzor vrta, primanje obavijesti na vaš mobilni uređaj o djelatnostima u vašem vrtu, chat kao mogućnost komunikacije s OPG-om, nutricionističke savjete i recepte koji sezonski prate rast povrća u vrtu, te organiziranje i potvrdu dostave zrelog povrća. Ako pratite i zainteresirani ste za ono što unosite u organizam, svjesni ste važnosti sezonskog povrća u prehrani.

Što ako nam je zakupljeni vrt, odnosno urod, prevelik? Postoji li paket usluga, opcija da se eventualni višak rasporedi drugima?

- Unutar aplikacije postoji chat opcija, tako da se takve stvari mogu dogovoriti interno između OPG-a i kupca, recimo, na način da se pošiljka preusmjeri. Nutricionističkim savjetima i receptima unutar aplikacije također educiramo i potičemo naše kupce o pripremanju zimnice i prikladnom skladištenju viška povrća. Uvođenjem blockchain tehnologije viškove hrane moći ćete prepustiti OPG-u te će oni biti prodani, a vama će se na račun vratiti višak iznosa u obliku kriptovalute. Opcija da se eventualni višak rasporedi nije unutar aplikacije, jer bi se samim time povećavao trošak dostave. PlantOn također pokušava razviti rješenje da se viškovi mogu darovati u dobrotvorne svrhe, ali u Hrvatskoj to zakonski nije lako omogućiti.

Odakle nam dolaze proizvođači, možemo li ih birati po vlastitom nahođenju? Gdje sve obavljate dostavu?

- Mi u PlantOnu imamo vrlo visoke kriterije pri odabiru OPG-a koji mogu ući u sustav PlantOn. Proizvođači mogu biti iz cijele Hrvatske, a prema tome PlantOn organizira dostavu diljem Hrvatske. Ovih smo dana imali već treću dostavu povrća u Primošten, kod Zadra. Budući da smo ove godine bili u test-fazi, radili smo s jednim OPG-om. Od 2023. kupci će moći odabrati OPG koji im odgovara. Mi, naravno, nastavljamo s razvojem sustava PlantOn, trudit ćemo se ponuditi opcije koje će zadovoljiti potrebe i kupaca i OPG-ova.

Kako se obavlja dostava, plaća li se?

- Hrvatska uvozi goleme količine povrća. Samim time CO2 otisak i zagađivanje okoliša vrlo su veliki. S obzirom na to da želimo smanjiti udaljenost (kao i CO2 otisak) i što brže dostaviti ubrane namirnice od vrta do stola, PlantOn se trudi organizirati sadnju vrtova u dijelu Hrvatske koji je što bliži kupcu. Od 2023. dostava će biti uključena u cijenu. Međutim, ako kupčeve želje zahtijevaju uzgoj na više lokacija, kupac mora platiti razliku cijene dostave. U svom PlantOn virtualnom vrtu povrće možete uzgajati u Slavoniji, a mandarine, primjerice, u Metkoviću.

S obzirom na to da urod već naveliko zrije, možemo li i u ovom trenutku preuzeti aplikaciju i naručiti proizvode?

- Upravo zato što smo željeli ostaviti mogućnost kupnje vrta nekome tko ga je poželio u sredini sezone, ove smo godine ostavili nekoliko vrtova slobodnih za kupnju. Budući da nam je jedan od ciljeva aplikacijom PlantOn zaštititi naše proizvođače koji se trude i rade u vašim vrtovima, plaća se cjelogodišnji zakup, čak i ako vrt kupujete u sredini sezone.

Jeste li zadovoljni razvojem usluge? Imate li dovoljno proizvođača i kupaca, planirate li daljnji razvoj tržišta?

- Naš biznis-model stvara nove poslovne modele, pogotovo u svijetu trenutno aktualnih digitalnih tehnologija. Trenutno tržištu možemo ponuditi oko 5000 vrtova. Ova nam je godina bila godina testiranja sustava, nismo se usudili ići na prevelik broj korisnika dok ne potvrdimo Proof of concept. Budući da smo odradili četvrtu dostavu diljem Hrvatske, dokazali smo da je projekt PlantOn održiv, te da u sljedeću godinu možemo ući s puno većim brojem korisnika. Osim toga, na PlantOnu ćete uskoro moći trgovati na način da kupite virtualni vrt u kriptovaluti, OPG će uzgajati pravo povrće za vas i prodavati, te ćete dijeliti dobit. Drugim riječima, moći ćete organizirati kompletnu proizvodnju iz fotelje. Imamo primjer mladog bračnog para koji je zakupio zemljište i nekoliko stabala oraha, osmislio je svoj brend, te će proizvoditi i prodavati zdrave i ukusne proizvode na bazi smokava, oraha i meda.

Mentalna disciplina


Vi ste programer koji se bavi digitalnim specijalnim efektima i animacijama. Kako ide taj dio posla, ima li ga i na čemu trenutno radite?

- Svi projekti u 3D-u zahtijevaju puno vremena. Svaki je posao novi izazov i uglavnom se nikada ništa ne ponavlja. I bez iznimke naučim nešto novo! Poslovi su većinom za vanjsko tržište i vezani su uz arhitektonske vizualizacije, Blockchain kompanije i 3D simulacije za vojnu industriju. Osim toga, upravo radim i videospot za bend Stillness. Trenutno radim istovremeno na šest projekata, te sam stvarno zahvalan klijentima, a pogotovo bendu Stillness, što imaju tonu razumijevanja i strpljenja.

Uz zdravu hranu koju unosimo u tijelo, potrebno je redovito hraniti i male sive stanice. Što čitate, koje biste nam naslove preporučili?

- Budući da sam uvijek u nedostatku vremena, više preferiram audioknjige, ali upravo čitam Tao fizike autora Fritjofa Capre, na preporuku mog dragog prijatelja Gorana Kušeca. U životu se često prepuštam trenutku, što ponekad u kreativno/poslovnom dijelu donosi rezultate. Primjerice, nekada u određenom trenutku mogu riješiti poslovne zahtjeve za nekoliko sati, što bi inače možda trajalo i danima. Isti taj trenutak nekada ne donosi apsolutno ništa i totalni je gubitak vremena. Zato volim knjige koje "pogledaju ispod svakog kamena", koje u detalje analiziraju ljudsko ponašanje te upućuju na važnost mentalne discipline radi bolje produktivnosti. Tako bih preporučio i knjige poput Mastery Roberta Greenea i Eat that Frog Briana Traceya. Inspiraciju nalazim i u tehnološkim dostignućima, pogotovo me zbog nekog nepoznatog razloga zanima kompjutorska enkripcija, pa slijedom toga preporučujem i The Code Book: How to make it, Break it, Hack it, Crack it Simona Singha. I to je to.