Kolumne
Grgur Vremeplovac Piše: Grgur Ivanković
Zdanje na broju 1 najmlađi je ukras najljepše ulice
Datum objave: 15. ožujka, 2021.

Ugrađena uglovnica kojom na jugoistočnoj strani započinje današnja Europska avenija posljednja je kuća sagrađena u najljepšoj osječkoj ulici. Iz smjera Gornjeg grada ulica počinje monumentalnom samostojećom katnicom Trgovačko-obrtničke komore za Slavoniju, prvom zgradom Komore sagrađenom u ugarskom dijelu Austro-Ugarske Monarhije, iz 1894., zatim se nastavlja jednokatnom vilom Irene Bradijašević i jednokatnom kućom dr. Dragutina Neumanna, dvokatnom palačom Kraljevskog sudbenog stola iz 1898. čije se široko pročelje proteže širinom cijelog uličnog bloka preko trokatne uglovnice palače Glavne pošte iz 1912. do dvokatne ugrađene kuće dr. Augustina Petrovića te završava, odnosno formalno, brojem 1, započinje dvokatnom uglovnicom trgovca Antuna Pešeka.

Ovaj je osječki trgovac iz Strossmayerove ulice rođen u Osijeku 1894. godine, kao prvorođeno dijete mesara i suvičara, Osječanina Dragutina Pešeka i supruge, Osječanke, Marije Pešek rođene Bachman. Dragutin Pešek vodio je proizvodnju suvičarske robe od 1891. do 1932. godine i stanovao je u Ilirskoj, a zatim u Lavovoj, odnosno Layevoj ulici 34, a njegov sin, trgovac Antun, imao je trgovinu mješovite robe, a od 1931. do 1933. bavio se i prodajom vina i rakije. U vrijeme kada se odlučio na izgradnju monumentalne dvokatne uglovnice na uglu ondašnje Aleksandrove ulice i Vijećničkog trga imao je špeceraj u Strossmayerovoj ulici, koji je nakon dovršetka svoje najamne stambeno-poslovne dvokatnice preselio na ovu prestižnu adresu.Projekt Pešekove uglovnice potpisao je 1929. osječki graditelj Ivan Domes, a iste je godine vlasnik dobio i Građevinsku dozvolu za njezinu izgradnju. Na starim fotografijama Osječkoga velesajma koji se od 1927. do 1932. odvijao na širokom prostoru onodobnog Vijećničkog trga, današnjeg Parka kralja Petra Krešimira IV., a koje se čuvaju u Zbirci fotografija Muzeja Slavonije, vide se mijene izgradnje ovoga ugla. Na prvim velesajamskim fotografijama na ovoj lokaciji vidi se da su između secesijske Glavne pošte i 1927. godine novosagrađene dvokatnice Kockar još prazna dva gradilišta na kojima će 1928. i 1929. biti podignute kuće Petrović i Pešek. Uglovnica je u prostoru naglašena specifično oblikovanim mansardnim krovom, umjesto kupole, koji je pokriven glinenim crijepom čiji sljemeni crjepovi imaju istaknuća koja, uz ugrađene vodoravne krovne prozore, mansardnom krovu daju slikovitost nalik na one iz doba secesije. Na secesijski stil asocira i elegantna reljefna kartuša postavljena nad ulazom u središnji dućan smješten na samom uglu kuće. S vremenom su se izlozi dućana postupno mijenjali, a generalno preuređenje cijelog poteza izloga i dućanskih ulaza izvedeno je 1935. godine prema projektu osječkog graditelja Franje Dlouhyja iz ožujka iste godine. U središnji lokal na uglu smještena je nakon preuređenja izloga ljekarna mr. ph. Eugena Polaka koja je kao privatna ljekarna nastavila djelovati do završetka Drugog svjetskog rata. Zakonom o državnim ljekarnama od 16. listopada 1945. ukinute su i konfiscirane sve privatne ljekarne, a na području grada Osijeka počele su djelovati I., II. i III. državna ljekarna te četiri privatne ljekarne, među kojima i ona mr. ph. Eugena Polaka. Privatne su ljekarne u sljedećih nekoliko poslijeratnih godina postupno pripajane Gradskom ljekarničkom poduzeću "Zdravlje“, iz kojeg je 1963. nastala Centralna ljekarna Osijek.
TVRTKA GRADITELJA IVANA DOMESA

Graditelj Ivan Domes rođen je u Wigstadtu 1868. godine, a umro je u Osijeku 1933. Početkom 20. stoljeća doselio se u Đakovo, gdje mu je 1903. izdana obrtna dozvola, a nakon toga obrt otvara i u Osijeku. Neko je vrijeme djelovao zajedno s osječkim arhitektom Viktorom Axmannom. U Osijeku je imao razgranatu građevnu djelatnost, pri čemu je primjetna njegova intenzivna djelatnost za vrijeme najveće gospodarske krize između 1929. i 1933., kada je projektirao i sagradio veliki broj kuća. Nakon njegove smrti tvrtku je do 1935. vodila njegova udovica Ada Domes rođena Čačinović. Oboje su pokopani u obiteljskoj grobnici na Gornjogradskom (Aninu) groblju. Na istom su groblju pokopani i članovi obitelji trgovca Antuna Pešeka.