Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Velika pod baldahinima za svece i grešnike
Datum objave: 13. srpnja, 2022.

Besposleni pop i jariće krsti, stara je mudrost! Kao pop sam se osjećao već prvi dan nakon silaska iz zrakoplova koji me je u domovinu dovezao izravno iz alžirskog Orana. Kako mi je suđeno nekoliko slatkih dana provesti u Slavoniji i Baranji i susjedstvu, temeljito sam odlučio istražiti gdje bih se mogao opustiti i uživati u bar malo mira nakon alžirske vreve Mediteranskih igara.



Idealno mjesto


Odmah mi je na pamet pao mađarski Harkany, termalni bazeni koji liječe sve bolesti prošlosti, današnjice i sutrašnjice (ali tamo sam već stoput bio), ali i pitoreskna Velika, konkretnije Aquapark Shhhuma u srcu Parka prirode Papuk na samom izvoru termalne vode (to mi je zvučalo izazovnije). Davno sam radio kao novinar u Požegi pa mi je taj kraj izuzetno poznat, a nešto je u meni govorilo da je vrijeme da ga opet posjetim. I nije baš bio lijep i sunčan dan za kolosalno brčkanje u vodi, ali se sunce na tom svježem planinskom zraku pojavljivalo dosta sramežljivo. Ali pojavljivalo se i opet bježalo za oblake. Ležao sam pod baldahinom i razmišljao ni o čemu, znate kako je već to kada se osjećate fenomenalno i kada je zvuk mobitela stišan na minimalno. Iako je signal bio pun, doista nisam želio da mi netko kvari taj prekrasan trenutak stapanja s prirodom. I trajalo je. Kao što sam napisao, nije bio dan s prepunim bazenom, čak se ni ulaznica nije naplaćivala zbog vremena, ali kako je popodne lagano klizilo, došlo je nekoliko kupača, ali i ljubitelja odlične hrane koja se nudi u obližnjem restoranu koji se također nalazi u kompleksu uz bazene. Ako kažem da je slavonska džambo-pizza doista prefina i da se za nju treba izdvojiti 85 kuna, vjerojatno mi ne biste vjerovali. Baš tako, cijene su obične i svakom pristupačne, iako prilagođene vrhunskom odmaralištu. Ne možemo očekivati da će cijene biti niske kao u Saboru, nekoliko lipa za kavu i šest kuna za teleći odrezak?! Možda sam malo pretjerao u usporedbi, ali znate da u našoj državi oni koji imaju najviše novca objede plaćaju najmanje, a oni koji jedva spajaju kraj s krajem - uvijek na kraju plate najviše! To svakako nije tema za ovu kolumnu, ali pokatkad je dobro sjetiti se gdje živimo i nabaciti koju sočnu usporedbu, ali nisu saborski zastupnici krivi što su cijene u saborskoj menzi niske i siguran sam da su spremni platiti više?! S druge strane, cijene pizza u Osijeku bezrazložno su poletjele u nebo i postale su prave njujorške!

Ali, vratimo se na prekrasne bazene. Dok se moj baldahin (koji se nalazi iznad bazena i čije iznajmljivanje stoji dvjesto kuna dnevno) lelujao na vjetriću, promatrao sam prirodu i "ćeifao". U neposrednoj blizini nalazi se i adrenalinski park, ali tamo nisam išao jer imam i previše adrenalina, posebno kad vidim orošenu bocu kutjevačke graševine (u restoranu 120 kuna), a koja mi se netom uprizorila. Ako doista želite provesti prekrasan dan u prirodi, Velika je idealno mjesto za vas i obitelj.

Putna graševina


Kompleks od pet bazena na više od 17.000 kvadrata, tri tobogana, dječji vodeni toranj, prskalište, spora rijeka, zatvorena igraonica, slastičarnica (deset kuna za veeeeliku kuglu), bar u bazenu i još štošta toga – spremno je za vas. Uvjeravaju me domaćini da je posebno fantastično vikendima kada imaju koncerte te nastupe poznatih pjevača i DJ-eva, a u planu su noćna kupanja koja mogu zagolicati vašu maštu. Tamburaši tamburaju svakog petka od 21 do jedan nakon ponoći, a mogu se tu slaviti i rođendani i zakupiti kafić samo za vaše društvo, ali i kušati kokteli po promotivnim cijenama svake srijede od 16 sati. Ah, još da probam sve to pa da mi duša bude mirna, samo da nešto ne propustim na njihovu webu.

I dok sam tako plandovao, dan je proletio pa sam se trebao vratiti u Osječko-baranjsku županiju. Prohladno je uvijek na planinskom zraku, ali svaka minuta provedena u Velikoj vrijedila je zlata. U povratku sam prošao sela Kaptol i Vetovo te se zaustavio na putnoj graševini u Kutjevu gdje me je dočekao prijatelj Valentino Miketa. Kada sam bio siguran da imam točno 0,49 promila alkohola u krvi, nastavio sam vožnju preko Krndije jer treba se držati propisa i voziti s onoliko promila koliko zakon preporučuje!

Velički su me bazeni oduševili i doista su raj i za svece i za grešnike. Provjereno!