Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Mozak na pašu pa na more sinje…
Datum objave: 29. lipnja, 2022.
Vrijeme je, što čekate? Ako ste tip čovjeka koji čeka posljednji trenutak za kupnju aranžmana, više nemate što čekati! Kako je krenulo, cijene skaču u nebo i, kako čujem, Malta i Cipar izuzetno dobro pariraju našoj obali kada je riječ o ljetovanju. Tisuće se naših odlučilo svoj godišnji provesti u jednoj od te dvije zemlje, a velika većina leti iz Budimpešte. O razlozima ne trebam govoriti, ali ipak bih danas htio dati neke preporuke i podsjetiti naše putnike na što trebaju obratiti pozornosti kada planiraju putovanja, a i kamo otputovati. Ako ste početnik, nemojte se igrati s kupnjom avionskih karata, a ako se želite igrati s vatrom, sve dobro provjerite prije negoli vam skinu novac s kreditne kartice. Ono što je najvažnije - svakako je vaše ime i prezime jer neke kompanije naplaćuju promjene, a neke će generalije promijeniti besplatno.

Prvo karte


Ali doista vam ne treba sat života raspravljanja na skupoj telefonskoj liniji kad to možete izbjeći. A o chatu s korisničkom službom bolje da ne govorim, takva se iskustva teško mogu prepričati. Dakle, kada imate okvirni datum svojeg putovanja, prvo što trebate učiniti je kupiti aviokarte. Ne zaboravite, prvo to, a tek onda rezervirate smještaj! Uvijek dolazak i odlazak s destinacije treba biti okvir rezerviranja smještaja, a onda se bacite u pretragu hotela. Doista preporučujem booking.com samo zbog jednog razloga – zato što se doista brinu o vama u slučaju da nešto pođe po zlu. Svi drugi internetski pretraživači hotela obično sve probleme svale na hotele, pa na kraju ostanete kratkih rukava, a nerijetko i na ulici. Nekoliko mi se puta dogodilo da dođem u neki hotel, a on bez slobodnih soba ili soba koju sam rezervirao ne odgovara opisanoj i lijepo uslikanoj i fotošopiranoj na internetskoj stranici. Ne vjerujte slikama jer dosta hotela i apartmana obično objavi fotografije najljepših soba ili onih soba koje uopće ne postoje?! U slučaju da niste zadovoljni apartmanom ili sobom, zovite besplatnu liniju bookinga i oni će vam pomoći smjestiti se u drugi hotel i dobiti bolju sobu. Ta će selidba biti besplatna, a ako platite neku razliku u cijeni, booking će vam to refundirati. Nije moje da reklamiram tu kompaniju, ali pozitivna iskustva želim podijeliti s vama. Ako na more idete automobilom, obnovite članstvo u HAK-u i provjerite autoasistenciju, a ako putujete vlakom ili autobusom, obnovite strpljenje. Pročitajte još jednom što smijete unositi u kabinu zrakoplova, a što ne. Ako letite jeftinim aviokompanijama, pazite da vas ne opelješe na čekiranju (to znači da se treba držati pravila dimenzije prtljage). Iako u Budimpešti nisu tako strogi s prtljagom, ako npr. letite iz Poljske, svatko će vam torbu kvalitetno promotriti i odlučiti treba li platiti nešto dodatno ili ne. Kod Ryanaira je odlična cijena prtljage odmah kod kupnje karte, a ako prtljagu kupujete poslije, onda je skuplje. Kod Wizzaira je dodatna prtljaga uvijek po istoj cijeni, a jeftinije je ako se učlanite u Wizzair klub i za to platite godišnju članarinu. E, sada, kamo bi bilo zgodno odletjeti.

Jeftinije


Dok pišem ove retke, nalazim se u Alžiru. Iako bih tu zemlju turistički preporučio, nije baš lako ući jer je potrebna viza koja se i za turističke svrhe malo teže dobiva. Ali ako me pitate kamo, svakako nije loše skoknuti npr. u Maroko ili Egipat ili Tursku. Ljetovanje će biti jeftinije od onoga u Hrvatskoj, a usputno ćete se lijepo provesti. Prije odlaska u Maroko obnovite si život kupnjom bočice nekog finog pića u “djutiću” da imate za crne dane jer je tamo alkohol puno skuplji nego u našim dućanima. Naravno, ako “konsumirate” takva pića, a ako ne, onda zažmirite na prošlu rečenicu i nastavite piti kavu s mlijekom ili čaj s tamjanom! Za one sa strahovima od letenja, ostaju susjedne zemlje, prava je poslastica skoknuti do Makedonije i Ohridskog jezera, a onda i do Albanije ili do Soluna u Grčkoj. O hrani bih mogao, ali neću jer “nema mjesta”. Sada je vrijeme da se mozak stavi na pašu i s dragom osobom odete na more sinje te da prestanete filozofirati i razmišljati ozbiljno. Ako je more skupa investicija, i zato ima lijeka, kupite ugljen za roštilj, uberite krastavce iz vrta, ispecite nešto pikantno, i to je to! Ljeto nam se vratilo, ou, ou, ou…