Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Prva lasta ne čini proljeće. Provjereno!
Datum objave: 25. svibnja, 2022.
Era putovanja se vraća! Posljednjih sam nekoliko dana "proletio" nekoliko aerodroma od Budimpešte, Pafosa, Valette, Valencije, Palma de Mallorce i Cagliarija i doživio mravinjak ljudi. I ne samo to, u zrakoplovu nije bilo slobodnog mjesta. Činjenica je da Ryanair (a kako se radi o kratkim letovima) ima odlične cijene aviokarata, pa je i to jedan od razloga velike popunjenosti zrakoplova. Prve stidljive laste nisu činile proljeće, ali sudeći po drugima, ovo ljeto očekuje se pravi turistički boom. Odlučio sam u desetak dana obići neka mediteranska odredišta i uživati u fantastičnim plažama.

Prvo prijevoz


O Cipru sam već pisao, skupu Maltu ću preskočiti jer me tamo ništa više ne može iznenaditi i jer mislim da ju je dovoljno posjetiti jednom u životu, ali Valencia je ipak nešto drugo. I odmah vam je jasno da u Španjolskoj teško može biti loše, bar što se kulturnih znamenosti i cijena tiče. Ako ste u prošlosti prošli samo Madrid i Barcelonu, a usputno volite i nogomet - doista je vrijeme i za Valenciju. Kako i pogađate, tamo se može letjeti iz Budimpešte niskotarifnim kompanijama i za nekoliko eura (kada traju akcije). Za početak, online kupite Valencia Tourist karticu te ćete već u startu dobiti neki popust. Riječ je o odličnoj stvari koja vam nudi besplatni gradski transport (pa i onaj s aerodroma) u razdoblju kojeg kupite, nekoliko besplatnih ulazaka u muzeje i mnoštvo popusti, a kao strancu i besplatne tapase, vino ili sangriju (u dva navrata)! Konkretnije, možete je kupiti za 24, 48 ili 72 sata. Dnevna košta 13.50 eura, dvodnevna 18 eura, a trodnevna 22.50.

Kada pripremate putovanje, uvijek prvo pokušajte organizirati transport iz zračne luke i vidite koja vam opcija najviše odgovara s obzirom na udaljenost od hotela. Ako Valencia karticu kupite online, jednostavno je "pokupite" na aerodromu iz automata ili na šalteru i već je odmah možete koristiti u metrou i uštedjeti prvih nekoliko eura. A kada ste riješili prijevoz, sve ostalo je jednostavno jer možete započeti istraživati grad bogate kulture i povijesti star više od 2100 godina. Gradsku jezgru domaći zovu El Carmen i okružena je srednjovjekovnim ulazima Torres de Quart i Torres de Santos, a u sredini ponosno stoji katedrala Valencije u kojoj počiva Sveti gral za kojeg se smatra da ga je koristio Isus Krist na posljednjoj večeri. Obilazak trgova posebna je stvar i nikada nećete pogriješiti jer na svakom ima nekakav restorančić u čiju se hladovinu možete zavući i popiti sangriju, pivce za živce ili nešto puno jače. Oceanarium je jedan od najvećih u Europi, a interaktivni znanstveni muzej 21. stoljeća zadivljuje sa svih strana. Valencia je i grad parkova, Gulliver park je stvoren za odmor s obitelji i djecom, a Jardi del Turia zaslužuje posebnu priču jer je zapravo riječ o kompleksu parkova... Nisam zaboravio na plaže. La Malvarrosa je najpopularnija, dugačka dva kilometra i ima sve što vole mladi poput mene, od odbojke na pijesku pa do koktela iz kojih strše raznobojni kišobrančići koji pokatkad tako dobro izgledaju da mi je čisto žao što nisu od šećera.

Mali aerodromi


Raj je to i za partijanere. I sam sam zaglavio u noćnom životu i tako neispavan odmah izravno pokupio stvari iz hotela i odjurio na rani let za Palma de Mallorcu koja zaslužuje priču sljedećeg tjedna. Maske npr. nisu obvezne na aerodromima, ali se preporučuju. U gradskom javnom prijevozu su obvezne! Za cijepljenje vas nitko nikada ne pita, kao ni za PCR ili slične testove (daj Bože da su otišli u ropotarnicu povijesti). Prilikom sigurnosne provjere prtljage Španjolci su doista ubitačni. Valjda imaju stare aerodromske uređaje pa traže da svi putnici posebno odvoje i elektroniku i tekućine i baterije i skoro sve moguće i nemoguće. Znam da se pravila mora držati, ali što je previše, previše je. U Americi već na nekim aerodromima nije potrebno skidati remene ili satove, ali ni odvajati tablete ili laptope. U Europi je to valjda nedosanjani san! Posebno ne volim male aerodrome! Tamo su putnici rijetki pa se djelatnici doslovne drže pravila, čitanke i katekizma. Sigurnost je važna, ali zar SOA, KGB i CIA već i prije polaska na put ne znaju kojeg čovjeka treba provjeriti, a kojeg pustiti da putuje u miru Božjem! Amen.