Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Langošice, gdje ste? Pa rizling i toples…
Datum objave: 12. svibnja, 2021.
Bodljikave žice u glavama su se opet podignule, svi traže PCR testove, a sada konačno i potvrde o cijepljenju. Upravo mi se zbog toga i svidjela ideja univerzalne aplikacije koja će objediniti sve što zapravo treba i vlasniku omogućiti normalno putovanje od točke A do točke B. Pozdravljam digitalne zelene potvrde, kolokvijalno nazvane COVID putovnice.
Probni party

Konačno će se uspostaviti neki red među državama članicama Europske unije. A reda doista treba jer se još uvijek ne zna tko pije, a tko plaća. Putovati između npr. Hrvatske, Mađarske i Belgije vjerojatno je teže nego između Hrvatske i Zanzibara, a primjera ima bezbroj. Često se u ovo pandemijsko vrijeme pitam živim li još uvijek tamo gdje sam živio prije početka te pošasti. Znam da se približava 1. lipnja, a, kako stvari stoje, tada bi već sve trebalo biti spremno za funkcioniranje COVID putovnica. Kako stvari stoje, neće one samo biti potvrda za lakše putovanje, nego i neka vrsta "ulaznice" za koncerte, izložbe, pa čak i za ulazak u trgovine jer u nekim državama bez negativnog PCR testa čovjek ne može ući u frizerski salon. Pitam se, pitam se, hoćemo li bez nje i skeniranja QR koda uopće u budućnosti moći ući u gradski WC? Svi su pogledi upereni u tu aplikaciju ili papirnatu potvrdu, a vidim da se i u Hrvatskoj sve više privilegija sprema cijepljenim državljanima. Već sutra (četvrtak) u zagrebačkom će se restoranu Rooftop Lateral na 26. katu nebodera u Strojarskoj ulici održati domjenak za stotinjak osoba koje su cijepljene objema dozama cjepiva i kojima je od druge doze prošlo najmanje dva tjedna. Četiri sata druženja svi će se ponašati kao da epidemije nema, bez razmaka i bez maski, normalno će razgovarati, jesti i kretati se. Nakon tjedan dana, testirat će se. Ako testovi kažu da nije bilo zaraze, sve bi cijepljene osobe tijekom turističke sezone mogle uživati na raznim događajima bez epidemioloških ograničenja. Doista zanimljivo testiranje i jedva čekam rezultate. QR kod doista postaje ulaznica za sve kada imamo tri zelene opcije, cjepivo, negativan test ili preboljeli COVID!

Dok jedni razmišljaju o aplikacijama, drugi muku muče sa sportskim natjecanjima i velikim spektaklima. Hrvatska već sredinom lipnja igra prvu utakmicu EP-a u nogometu u Londonu. Naši se navijači pitaju hoće li moći kupiti ulaznicu i ući na stadione u Londonu i Glasgowu. London je potvrdio minimalni kapacitet od 25 posto gledatelja za tri utakmice u skupini i osminu finala, a nadaju se povećanju kapaciteta stadiona za polufinale i finale. Glasgow je potvrdio kapacitet između 25 i 33 posto, što je dobar znak, ali je sve još uvijek pod znakom upitnika. Ruski Sankt Peterburg potvrdio je kapacitet od 50 posto, a Budimpešta namjerava otvoriti čitavi stadion.Navijači koji se odvaže putovati na utakmice suočit će se s brojnim izazovima budući da će se morati pridržavati ograničenja i svakakvih kriterija za ulazak u pojedinu zemlju (karantena) jer lokalne vlasti neće zbog njih raditi iznimke, osim Bakua, Budimpešte i Sankt Peterbruga koji još razmišljaju kako će im olakšati ulazak u zemlju, iako ne vjerujem Danajcima ni kada darove nose!

Skupe karte

Bilo kako bilo, aviokarte za London i Glasgow sve su skuplje, pa ako ste vjerni navijač naše reprezentacije, kupite kartu što prije, ali s mogućnošću besplatnog otkazivanja. Puno je teža situacija s Olimpijskim igrama u Tokiju. Tamo neće biti stranih gledatelja jer je ulazak turistima u Japan zabranjen, a sportaši koji će se natjecati dobit će posebne propusnice, baš kao i svi akreditirani novinari i fotoreporteri. Uvijek sam mislio da je Japan napredna zemlja, a to mi razmišljanje sve više hlapi. Mnogima ove godine ne gine ljeto na Orahovačkom jezeru, termalnim bazenima u Bizovcu, kupanje u Dravi ili na Karašici i ako se Mađari smiluju i otvore svoju željeznu granicu pokraj Donjeg Miholjaca, Harkany i Šikloš. Iskreno, zaželio sam se shopping tura u ta mjesta, ali i kupanja uz langošice, vilanjski rizling i pogled na najnoviju kolekciju njemačkih toplesa oko velikog otvorenog bazena. Oduvijek sam se pitao zašto brojni hrvatski umirovljenici brže ozdravljaju nakon višednevnog boravka i kupanja u u harkanjskom lječilištu, a u gornje opisanom grmlju leži zec!

I neću vas više podsjećati na jeftine aviokarte iz Zagreba, ali ako imate financijskih mogućnosti, putujte! COVID putovnice će olakšati život i za nekoliko ćemo se godina smijati svim ovim koronavirusnim predstavama. Samo ne treba klonuti duhom, nego počesto posjećivati vinske podrume i terase, piti kavu s prijateljicama i planirati ono što volimo. Totalno!