Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Posljednji dani slobode, jaja i gitare...
Datum objave: 31. ožujka, 2021.

Jutro. Prešernov trg, srce slovenskoga glavnoga grada. Dok sjedim na betonskoj klupici s laptopom u krilu, oko mene djevojke i mladići jure na raznim "kotačićima", mlade mame guraju dječja kolica, a svi oni gladni grickaju pekarske proizvode ili pijuckaju kavu za van.

Pogled na dvorac je fascinantan, sunce još nije zauzelo svoj krajnji položaj, a čuju se i zvuci gitare. Nešto je divlje u zraku, imam osjećaj da su svi izišli na ulice kako bi udahnuli proljeće, možda novu nadu, porazgovarali s prijateljima bez maske na licu, poljubili se uz rijeku Ljubljanicu ili kupili nešto na sniženju.
Policijski sat
Ljubljana je fantastičan grad s fantastičnim ljudima, cijene su doista povoljne, od smještaja pa do svega ostaloga, a o kvaliteti proizvoda bolje da i ne govorim. Ipak, koronavirus uzima svoj danak, a epidemiološke mjere ne daju očekivane rezultate. Već od sutra, 1. travnja, Slovenija prelazi u razdoblje potpunog zatvaranja i sa žalošću moram reći da svi Slovenci baš sada proživljavaju posljednje sate slobode!? Naravno da se ta sloboda odnosi na slobodu kretanja, slovenska je Vlada uvela novi režim na granicama, i dalje ostaje policijski sat, a zabranjena su i manja okupljanja. Država će se zatvoriti na kratko vrijeme do 12. travnja, iako su svjesni da se do tada neće otarasiti virusa. Tako se opet uvode maske na otvorenom, osim u automobilima, ako su u njemu članovi istog kućanstva i kada je riječ o sportskim aktivnostima. Državni će aparat raditi od kuće, a otvorene će biti ljekarne, banke, pošte, benzinske te priprema i dostava hrane. Moći će raditi i supermarketi, kiosci, psihijatri... Rekreacija je dopuštena samo s ukućanima, a visoko rangirana sportska natjecanje će također biti dopuštena. Zatvaraju se crkve i mise će se moći održavati bez vjernika! Ono što je nama putnicima važno i tužno, zaustavljaju se letovi, a javni prijevoz će funkcionirati prema prazničnom rasporedu. Čak se zatvaraju i autoškole i stanice za tehnički pregled te će sve vozačke koje istječu u vrijeme zatvaranja - vrijediti do 9. svibnja.Od ponedjeljka su zabranjena putovanja u zemlju s crvenog popisa te ulazak putnika iz tih zemalja (naravno da je Hrvatska na tom popisu). Povratak je moguć samo uz negativan PCR test. Sutra će biti zabranjena sva putovanja državom, a 4. travnja dopustit će se obiteljska putovanja između regija zbog Uskrsa. Policijski sat i dalje traje od 22 sata do 5 ujutro.
Stiže Ryanair
A zamislite sada kako bi uz sve ove mjere funkcionirala Hrvatska? Kod nas rade terase, hoteli i doista možemo reći da imamo puno više sloboda od mnogih drugih država koje opasno trese koronavirus. U Ljubljani ću biti još nekoliko sati pa brzim vlakom putujem prema Rijeci. Cijena putničke karte je simboličnih devet eura, a ista je i cijena karte do Zagreba. Taj je vlak izuzetno udoban i trosatna vožnja proleti. Željeznička je pruga do Rijeke izgrađena 1873. i njome je taj grad, koji Slovenci zovu Reka, dobio izravnu vezu s Bečom. Dva dana Ljubljane baš su me opustila i tu sam napunio baterije za novo putovanje.A kada smo kod novih putovanja, veliko čudo se sprema u Zagrebu. Vjerovali ili ne, Ryanair dolazi na zagrebačkog Franju Tuđmana i uvodi 12 izravnih linija prema velikim gradovima. Pretpostavlja se da će se iz Zagreba jeftino moći letjeti u Bruxelles, Dortmund, Frankfurt, Karlsruhe, Memmingen, Milano, Rim, Podgoricu, Oslo, Goeteborg, Pariz i London. Ne volim Ryanair, ali nismo u situaciji nekog pretjeranog biranja pa nema mjesta fantaziranju. I na kraju moje današnje svaštarijske poslanice, kršćanski je čestitati blagdan. Uskrs se bliži, pa ga u svojim obiteljima provedite prekrasno. Lijepo obojite pisanice i pazite da svako jaje, šunka, mladi luk i hren dođu na - svoje mjesto. Sretan Uskrs, pa i na slovenskom: Vesele velikonočne praznike!