Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
PCR test i dalje košta kao svetog Petra kajgana!
Datum objave: 17. ožujka, 2021.

Zlo i naopako! Došla su vremena kada ni cijepljenje protiv korone ne daje privilegij slobodnog putovanja bez stresa i problema. Onima koji bolest nisu preboljeli i dalje prijete izdašni financijski udarci prilikom PCR testiranja, jer gotovo sve države traže takav ili brzi, nešto jeftiniji test.


Vjerojatno se sa suzama u očima sjećate kada se za sličan test protekle godine izdvajalo više od dvjesta eura, a sada je cijena pala na 400 kuna s tendencijom pojeftinjenja. Još uvijek ne razumijem zašto bogata Europska unija nije svojim građanima omogućila besplatni PCR test, kao što je to učinila cijenjena članica Unije – Francuska. Ta malčice bolna provjera iz nosa košta kao svetog Petra kajgana, ali nekome to odgovara!
Valjda se EU neće prikloniti kineskom pristupu provjera rektalnim putem. Francuski Ouest France nedavno je prenio vijest da je Galicija, španjolska autonomna pokrajina, krenula s analnim testiranjem na koronavirus, iako se osporava efikasnost takvog testiranja prilikom kojeg se moraju skinuti gaće i ograničen je na kritično bolesne intubirane pacijente!?
Miris Kariba

Sredina trećeg mjeseca podsjeća me na miris Kariba. Taj osjećaj prilično je teško opisati, rum u čaši, voće na pladnju i osmijesi u zraku. Nije mi vrag dao mira pa sam iz ćeifa proučio u koje se karipske i srednjoameričke zemlje zapravo trenutačno može putovati, i što je nužno za takvo hodočašće.
I razočaranje na početku! Većina zemalja traži PCR test, što u startu znači da će vaše putovanje stajati minimalno tisuću kuna više. Maskice su također obvezne, u većini slučajeva one moraju biti medicinske, a ne platnene. Posebice pazite da ih imate u torbi, jer su u zračnim lukama prilično skupe. Bez medicinskog osiguranja koje pokriva COVID-19 nipošto ne putujte. Dobro se raspitajte, ali znam da ga Uniqa osiguranje pokriva, a mnoga osiguranja – ne! I ako bi se sada negdje želio katapultirati, to bi svakako bio otok St Martin, ili Sint Maarten. Tamo sam prije dvije godine proveo prekrasna dva tjedna, a isto tako zdušno sam obilazio okolne otočiće koji pripadaju Velikoj Britaniji, poput Angvile. Pola Sv. Martina je francusko, a pola nizozemsko. Svaki dio otoka ima svoju valutu, francuski ima euro, a nizozemski – nizozemskoantilski gulden (ali i američki dolar dobro dođe). Poznat je taj podijeljeni otok bez graničnih barijera po zanimljivoj plaži uz zračnu luku na nizozemskoj strani. Tako se kupajući u moru možete diviti divovskim zrakoplovima koji nekoliko desetaka metara iznad vas slijeću na obližnju pistu. Iako su neki kupači stradali od šoka i nevjerice, i dalje to područje nije zatvoreno. I vaš je autor doživio slijetanje jednog od takvih KLM-ovih zrakoplova, i osjećaj je doista bio neopisiv. Što vam je osim aviokarte potrebno za Sv. Martin, a ona se praktički može kupiti već za 3000 kuna. Potreban je PCR test ne stariji od 72 sata, ili tri puna dana prije dolaska. Osim toga, potrebno je popuniti obrazac „St Martin travel authorization form“, i „prikačiti“ negativni rezultat testa i potvrdu o medicinskom osiguranje. Prijave se odobravaju unutar 24 sata, a prihvatit će rezultate tri vrste brzih antigenskih testova. Pri dolasku trebat će platiti 30 USD za osiguranje, unatoč kupljenom osiguranju u Hrvatskoj, i slobodno ćete se moći kretati otokom s maskom na licu.
Bez izolacije

A ako je problematično otići na Sv. Martina, nije problem odletjeti u Meksiko. Nevjerojatno kako ta država ne traži ni PCR test ni izolaciju, baš kao Zanzibar u Africi. Cijene aviokarata su povoljne, već se mogu pronaći za 2000 kuna. Napominjem da su ovo svježe informacije koje se mogu brzo promijeniti, jer se u ovo ludo doba mnoge važne stvari mijenjaju iz sata u sat. Mnogi turisti odlaze na Maldive i u Tursku, zemlje koje imaju neke svoje uvjete, ali još uvijek rado primaju mirisne američke dolare i turiste. Za Tursku je potreban PCR test, ali nipošto ne zaboravite da za ulazak u Hrvatsku također trebate test, ako niste krenuli na poslovno putovanje. Test na istanbulskom aerodromu stoji nešto više od dvjestotinjak kuna, i brzo stignu rezultati, pa je bolje tako nego da to učinite pri dolasku u Hrvatsku u nekoj od naših skupih ustanova. Ako se pak zarazite koronom, aviokompanije će vam besplatno zamijeniti termin leta, ali ih ponekad treba podsjećati na vaša prava.
Netko će na Karibe, netko na osječke gradske bazene, a netko u toplice. A ostalima savjetujem degustiranje kulena, kulenove seke i stare rakije. To su pravi slavonski PCR testovi! Odvajkada!