Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
S maskom ili bez, ništa mi neće ljeto pokvarit!
Datum objave: 10. ožujka, 2021.

Pitala me nedavno neka skromna ženica u Intersparu znam li prodaju li cement?! U prvi mah sam ispalio da ne, ali sam se duboko zamislio, jer je doista došlo doba kada se svašta može kupiti na neočekivanim mjestima. Tako recimo tenkirajući benzin kroz omaglicu možete vidjeti salve naših građana kako kupuju jeftini toaletni papir i deterdžent na benzinskim postajama, a odnedavno na kioscima Tiska možete kupiti i željezničke karte.

Sve i svašta
Još nije došlo doba kada ćemo u pekarnama kupovati knjige, ali na dobrom smo putu da u poštama uskoro kupujemo bicikle. Možda je sve to samo moja fantazija, ali sve mi miriše na to. Nekada se u narodnim prehrambenim trgovinama SSSR-a nije mogao kupiti higijenski pribor, jer su za to imali specijalizirane trgovine, baš kao što su imali (i još imaju!) trgovine s natpisom "riba", u kojima se prodavala riba i konzerve. Nije tamo bilo piletine ili svinjetine, jer na ulazu jasno piše - riba! Specijalizirani "alkomarketi" nude veliku ponudu alkoholnih pića, a sve i svašta prodavalo se u CUM-u, ili GUM-u, kakav se danas nalazi na moskovskom Crvenom trgu. Raspad sustava i vrijednosti dopustio je da se svugdje prodaje sve i svašta, ali je omogućio da lakše dođemo do proizvoda koji nam trebaju, iako bez logike.Stoga, ono što me posebno razveselilo jest to da na kiosku Tiska mogu kupiti željezničku kartu. Ionako su Hrvatske željeznice zatvorile mnoge kolodvorske blagajne i ulogu blagajnika prebacile na suvremene konduktere koji imaju moderne aparate koji, primjerice, ne primaju kreditne kartice?! Na veće su kolodvore postavili i samouslužne uređaje na kojima se često zna pronaći natpis "Ne radi!", pa baš i ne vidim svrhu. Već vam je poznato da su mi Hrvatske željeznice jedna od dražih kompanija, jer njihovo napredovanje u budućnost zadivljuje sve građane ove napaćene zemlje. Zapravo, tu istu kompaniju vidim kao zamašnjak naše ovogodišnje turističke sezone. Svojim muzejskim pristupom rada posebno bi privukli studente povijesti i svjesnije turiste iz bratske nam Kine i prijateljskog Japana. Vjerojatno su zato modernizirali i prodaju karata i proširili je na Tisak čiji djelatnici obično ranije od kolodvorskih blagajni i s prvim pijetlovima otvaraju svoje limene butige. Ah, moj grijeh, zaboravio sam da karte prodaju i online, što je za svaku pohvalu u 21. stoljeću. Ali, ostavimo te povijesne svaštarije postrance i prepustimo se sadašnjosti.Svakodnevno mijenjanje pravila prelaska državnih granica građane EU-a dovodi do ludila. Unatoč blizini Mađarske, podsjetit ću što nam je zapravo potrebno za odlazak u tu pitoresknu državu s mirisima gulaša, parama slatkog tokajca i crvene paprike u zraku.
Tri prijelaza
Ulazak u državu zabranjen je svim stranim državljanima, ali ipak je dopušten onima s reguliranom boravkom, ali s obvezom dvotjedne karantene koja se može ukinuti u slučaju dva negativna PCR testa o svom trošku i u roku od pet dana, s razmakom od 48 sati. Ipak, hrvatski državljani koji žive u pograničnom pojasu od 30 km mogu ulaziti na teritorij Mađarske bez PCR testa uz jednokratni boravak od najviše 24 sata uz neki poslovni razlog, pa i razlog polijetanja iz Budimpešte. Ako trebate letjeti iz Budimpešte, u Mađarsku možete ući preko tri službeno otvorena granična prijelaza - Udvar, Barcs i Letenye. Putovanje u Sloveniju zahtijeva test, priznaju i brzi, a ako jer riječ o proputovanju - samo naprijed i bez testa! Ako vam se ne da baciti 400 kuna na testiranje u Osijeku, bez testa lagano možete u BiH, Crnu Goru, Švicarsku, Bugarsku, Njemačku, ili u Dansku (ako ste iz određenih županija koje su na zelenoj listi). I u Srbiju se može samo uz PCR test, baš kao i u Italiju, Rumunjsku, Francusku...Opće ludilo ne jenjava, i najavljuje se uplovljavanje u treći val. Pesimisti najavljuju još mnogo valova. A budući da ste čitajući Putničke svaštarije optimisti, planirajte svoja sljedeća putovanja, s maskom ili bez nje. Što se mene tiče, kocka je bačena. I ništa mi neće ovo ljeto pokvarit!