Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Ludi godišnji odmori uz maske i PCR testove
Datum objave: 3. ožujka, 2021.

O kakve radosti, sjedim na terasi kafića i pijuckam kavu i sretan sam što mi je država omogućila to civilizacijsko pravo. Vino je i ove godine fino, pršuti su opet slani, a nagrađivano maslinovo ulje spremno za degustiranje.

Dolaze nam godišnji odmori i turistička sezona, samo još ne znamo kako će oni ludo izgledati uzimajući u obzir sve epidemiološke mjere i zabrane. Planira se masovno otvaranje mnogih turističkih država, uzaludno se lupeta o COVID putovnicama, a zapravo samo tapkamo na mjestu! Hoćemo li u tirkizna mora i oceane uranjati s maskom na licu, u skafanderu ili ćemo se prije morati cijepiti? Krhko je znanje koje bi to sve moglo opisati, ali mi se na samu pomisao na sve restrikcije koje trenutno vrijede – digne kosa na glavi.
Kućni red
Nekada jedinstveni EU pretvorio se u žabokrečinu raznih ideja i sumnjivih individua, svako pleme piše svoja pravila i kućni red. Tako Mađari cijepe ruskim cjepivom Sputnik V, a Francuska o tome neće ni čuti. Onda Nizozemci traže specijalna testiranja za let preko Amsterdama, a Portugalu je npr. dovoljan obični PCR test učinjen tri dana prije leta. Hrvatska, koja se inače smatra jačom silom, za ulazak traži test nipošto stariji od 48 sati ili karantenu. Od susjednih zemalja Slovenija traži brzi antigenski test ili potvrdu o cijepljenju, komplicirana Srbija također prijeti karantenom, a Bosna i Hercegovina ne traži ništa! Ni mobitel aplikacija koju je lansirao EU ne može riješiti sav taj košmar oko pravila i testova i ostalih gluposti. U Americi se već prodaju kućni testovi na koronavirus, ali služe samo za osobnu uporabu... I već se razmišlja kako bi se i oni nekako priznavali pa da trošak ne bude uzaludan! Kako bih putovao u nekoliko zemalja, valjda trebam pronaći savjetnika koji bi me uputio gdje trebam test, a gdje ne i kada me čeka neko iznenađenje na putu. Kada to kaže osoba koja u normalna vremena godišnje ima više od stotinu letova i odlično zna kako funkcionira cijeli sustav, onda je to prestrašno. Što tek mogu očekivati povremeni putnici i turisti koji putuju samo za godišnji odmor, koliko ih tek priprema čeka i svakako im ne bih bio u koži jer znam kakve stresove i snove mogu prouzročiti aviokompanije.Kako se Hrvatska priprema za turističku sezonu? Započeli smo sjajno, kao i uvijek. Objavili smo slogan o sigurnom turizmu koji će se vrtjeti na CNN-u i sada čekamo da turisti progutaju mamac sunca i mora. Kao da im nije dosta sigurnosti, restrikcija i ostalih gluposti. Što se tiče vina, maslina i pršuta, lako za to, nema robe koja se ne proda. Već postoje projekcije da će i ove godine velika većina turista kod nas dolaziti automobilima, a izgledno je da će nam dolaziti turisti iz susjedstva, možda iz Rusije i Ukrajine. Moji prijatelji iz Ukrajine još su za Valentinovo rezervirali apartmane za lipanj i srpanj i broje dane do zasluženog godišnjeg. Ne moram ni spominjati da Jadran tradicionalno sjajno kotira i u zemljama bivšeg Varšavskog bloka, Mađari će radije kod nas nego na Balaton, a o Česima, Slovacima i Poljacima da i ne govorim jer bi bez njih sezona teško uspjela.
Slaba ponuda
Nitko ne spori da je prošle godine Hrvatska bila među epidemiološki najsigurnijim državama, ali smatram da se ne treba samo bazirati na činjenici da turisti ne putuju na one destinacije koje percipiraju kao nesigurne. Putuje se svagdje, ali gostima osim sigurnosti treba ponuditi puno više. Godinama se priča o slaboj ponudi sadržaja koji se doista svodi na sunce i more i poneku vježbu u bazenu. To nipošto nije dovoljno. Dobro poznavajući svoje ukrajinske prijatelje, svakog bi dana željeli ići na neki izlet, kušati neko novo vino, fini sir. Novac nije problem jer radni narod Varšavskog bloka cijele godine na stranu stavlja novac za ljetovanje. I onda kada se skupi veća svota, tada se putuje! Rus ili Ukrajinac zasigurno neće dva dana putovati na Jadran i onda spavati u vreći za spavanje. Takvog još nisam upoznao!Čeka li nas ludi godišnji odmor pod maskama i uz svakodnevna testiranja, vidjet ćemo uskoro. Samo da nas previše ne boli po džepu! Jedno je sigurno – bit će IZAZOVNO! Još jednu kavicu, molim!