Kolumne
Putničke svaštarije Piše: Slobodan Kadić
Karanfili i romantično brčkanje u toplicama
Datum objave: 24. veljače, 2021.
Bliži se Dan žena. Ne moram ni spominjati da taj prekrasni ženski praznik u Hrvatskoj nije neradni dan, ali je duboko ukorijenjen u sve pore našeg društva i poretka, priznali to ili ne. Odmah se prisjećam života u Ukrajini i Rusiji i ozračja koje toga dana vlada tim također nekad socijalističkim državama.Ma neću sada o povijesti, ali griješio bih kada bih rekao da nije bilo lijepo. Rukovoditelji časte pripadnice ljepšeg spola, organiziraju se proslave, otvara se pjenušac i dijele karanfili, cvijeće koje je zbog tog praznika dobilo političku konotaciju, kao npr. mrazavac ili krizantema - religioznu.
Toplice i bazeni
Sve se to događa za radnog vremena, uručuju se pokloni, kite cvijeća, knjige i boce alkohola. Cijeli dan ulicama Moskve hodaju buketi cvijeća, zadnje se rublje daju za finu čokoladu i bombonijere. Muškarci stoički podnose taj dan, također slave, jer praznici su da se slave! A onda, kad padne mrak, događa se da se na ulici katkad i sudare dva buketa ili da malo omamljene drugarice pjevaju borbene pjesme dok se voze moskovskim trolejbusom broj 5. Naravno da ne osuđujem takvo ponašanje, jer je najljepša ljudska osobina mogućnost uživanja u jelu i piću uz smijeh i druženje. I da se mene pita, kao što me se ne pita, svaka bi država trebala imati bar dvadesetak praznika i blagdana. Iako je rad stvorio čovjeka, a nerad gospodina, mislim da bi tu izreku trebalo malo preformulirati, bar u dane slavlja!?I tako onda spazim mnoštvo reklama koje pozivaju zaljubljene i one koji samo misle da se tako osjećaju na odlazak u terme. Tako Terme Tuhelj nude hedonizam za sve ukuse i okuse, prijevoz, polupansion i najveći svijet sauna. Kad god odem tako u neki svijet sauna, pola od njih ne radi. Valjda se pregriju ili ih isključe zbog štednje. Nude se polasci iz Osijeka, Đakova, Požege, Vinkovaca, i sve za bagatelnih 670 kuna. Nisam detaljno proučio itinerar, ali mi s čini da je riječ o iznimno pristupačnoj cijeni. Kako su unatoč nevjerojatnoj epidemiološkoj situaciji toplice i bazeni u Hrvatskoj otvoreni, spomenuta mi se ponuda čini za mangupe prava zgoda. Valja se malo brčkati u bazenu i usput voljenoj osobi pokloniti kitu tankih karanfila ili nekog drugog ponosnog cvijeća uz nezaobilaznu Bajaderu. Ako ste zaljubljeni i u prilici, svakako ne propustite izlet za Dan žena jer danas je, nakon svih ovih mjeseci ludila, socijalizacija važnija nego ikad dosad.Ako redovito pratite ovu kolumnu, onda već jako dobro znate da sam doista alergičan na trenutni američko-hrvatski vizni sustav. Desetljećima se razglaba o prijateljstvu dvaju naroda, a godinama o ukidanju američkih viza, koje kao gorka rana uzurpiraju naše, inače bratske, odnose.
Bačena kost
Sada je opet bačena kost da je naša država konačno ispunila jedan od zahtjeva za ulazak u Program izuzeća od viza, a to znači da ima manje od tri posto odbijenih zahtjeva za turističku i poslovnu vizu u protekloj godini. Kako se to dogodilo, čini se da to ipak nije dovoljno da nam zasvijetli jedna američka zvjezdica. Naime, sada je potrebno ispuniti i neke uvjete iz područja sigurnosne koordinacije i dijeljenja informacija. Ne znam što se tu čeka jer će Hrvatska kao saveznik SAD-a potpisati sve što joj Washington servira. Sumnjam da će ove godine doći do ukidanja viza, unatoč velikoj pozitivnoj propagandi, a ona narodna – tresla se brda, rodio se miš, opet je pokalazala koliko je točna! Samo da natuknem da su od svih država EU-a vize za Ameriku potrebne državljanima Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra. Istina boli, ali to je doista društvo kojem trenutno pripadamo. Sve statistike govore da smo u nekim segmentima i gori, ali nećemo sada o crnim statistikama.Putovati treba, bliži se prešutni praznik, koji pada u ponedjeljak, pa odvojite koju kunu za neko romantično vikend-putovanje u toplice ili na more i u gore te odmorite dušu i tijelo. I ne zaboravite pokloniti cvijeće!