Mozaik
ZAŠTITNICA GLAZBENIKA, PJESNIKA I SLIJEPIH

Povodom blagdana Sv. Cecilije održan susret župnih zborova
Objavljeno 21. studenog, 2023.
Na prigodnom koncertu nastupili su župni zborovi iz Slatine, Sopja i Sladojevaca

U povodu 22. studenoga, spomendana katoličke svetice i mučenice sv. Ceciije, zaštitnice liturgijske glazbe, glazbenika, pjevača, pjesnika i slijepih, u župnoj crkvi sv. Josipa u nedjelju je održana tradicionalna Cecilijanska večer.Crtice iz života


Taj prigodni susret župnih zborova organizira slatinska Župa sv. Josipa, a domaćin je župnik i dekan Slatinskog dekanata, preč. Dragan Hrgić. Na tom susretu ove su godine nastupili Župni mješoviti zbor Župe sv. Josipa, Župni dječji zbor Župe sv. Josipa, Zbor "Julije Bürger", Župni zbor iz Sladojevaca i Župni zbor iz Sopja sa svojim voditeljima.

Pjevači zborova župe domaćina i gostujućih zborova iz obližnjih župa predstavili su se u najljepšem svjetlu izvodeći skladbe sakralnog ugođaja, a valja napomenuti da je riječ o skladbama koje ne pjevaju tijekom svetih misa, nego su posebno uvježbane na probama koje su pjevači i njihovi voditelji održavali odričući se svoga slobodnog vremena.

Nakon zajedničke molitve sv. Ceciliji mladi voditelji Nika Filković i Karlo Martinović iznijeli su nekoliko crtica iz života sv. Cecilije. Oni su podsjetili da je ta mučenica živjela u Rimu u 3. stoljeću i da su je njezini poganski roditelji udali za mladoga poganskog plemića Valerijana, koji je prihvatio njezin zavjet djevičanstva. Ona ga je poučila kršćanskoj vjeri i poslala ga papi Urbanu I. pa se i on obratio na kršćanstvo. Krstio ga je osobno papa, koji se krio u rimskim katakombama. Međutim, rimski upravitelj dao je pogubiti Valerijana i njegova brata jer su propovijedali kršćanstvo, a nisu htjeli prinositi žrtvu rimskim bogovima. Ista sudbina dočekala je i Ceciliju. Njezino smaknuće u tri navrata nije uspjelo, pa je ona u tri preostala dana svoga života uspjela darovati Crkvi i siromasima svu svoju imovinu. Pokopana je u Kalistovim katakombama uz takozvanu kriptu papa, a poslije je njezino tijelo papa Paskal I., koji je bio vrlo pobožan prema svetici, dao prenijeti u kriptu bazilike u Trastavereu u Rimu. Govorilo se da sv. Cecilija može svirati na svakom glazbalu, pa se štuje posebno kao zaštitnica onih koji svojim glazbenim umijećem pridonose ljepoti svete mise i drugih liturgijskih slavlja. Na slikama se najčešće prikazuje kako sluša glazbu, pjeva ili svira neko glazbalo.

Zaštitnici župa


Na susretu zborova u Slatini prvo je nastupio Dječji župni zbor Župe sv. Josipa u Slatini sa svojim voditeljicama Ljiljanom Ivanković i Marinom Martinović u izvedbi pjesama Ti si moje sve, Ti svjetlo svijeta i Gospode, trebam te. Župni zbor iz sopjanske Župe sv. Marije Magdalene pod vodstvom Antonije Rastije predstavio se skladbama Isuse dobri mili i Dobri kralju mira, a zbor iz Župe sv. Barbare u Sladojevcima pod vodstvom Beate Kralj izveo je Himnu sv. Ceciliji i skladbu Jer ako Tebe nema. Predstavila su se potom dva zbora Župe sv. Josipa u Slatini. Prvo je župni zbor "Julije Bürger" pod vodstvom Andree Srednoselac i Ane Marije Jokić izveo skladbe Oči u oči i Djeluj kroz mene, a zatim se Župni mješoviti zbor pod vodstvom Eve Balković predstavio skladbama Isuse Kralju, O Marijo slatki moj spokoju i Blagoslovljena ova zemlja. Slatinske zborove pratio je orguljaš Krešo Sadak.

Uoči svakog nastupa voditelji su ukratko predstavili nebeske zaštitnike župa iz kojih dolaze zborovi, pa su tako iznijeli nekoliko pojedinosti o svetoj Mariji Magdaleni, o svetoj Barbari i svetom Josipu. Svojom nazočnošću koncertu podršku zborovima dali su i njihovi župnici Dragan Hrgić, Stjepan Škvorc (Sopje) i Darijo Šimić (Sladojevci), koji je i nastupio sa zborom svoje župe.

Petar Žarković
Možda ste propustili...

PJEVAČICA PRIGODNO IZDALA REMIKS DENISA GOLDINA

Plesna božićna euforija Kim Verson

U HRVATSKA KINA STIGAO “JEANNE DU BARRY”, KOJI JE ODUŠEVIO CANNES

Hvaljeni film koji je oživio karijeru Johnnyja Deppa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HKGD “DUNAV” NASTUPIO U VUKOVARU

Čuvari tradicijske kulture održali prvi solokoncert

2

PROSLAVIO 20. ROĐENDAN ALBUMA “MILO MOJE” I IZDAO VINIL

“Ne vjeruje srce pameti” Miroslav Škoro je otpjevao s Mijom Dimšić

3

KRAJ ŠTRAJKA

Novi ugovor sa studijima