Mozaik
ZAVIČAJNI MUZEJ SLATINA

Međunarodna izložba “Šuma okom šumara” sa salona u Bjelovaru
Objavljeno 21. studenog, 2023.

Hrvatsko šumarsko društvo Ogranak Virovitica i Zavičajni muzej Slatina organizirali su u galerijskom prostoru slatinskog muzeja izložbu 18. bjelovarskog salona fotografije "Šuma okom šumara" s međunarodnim sudjelovanjem. Riječ je o salonu fotografije za koji su 23 autora iz Hrvatske, trojica iz Mađarske, dvojica iz Slovenije i jedan iz Njemačke prijavili ukupno 271 fotografiju. Ocjenjivački odbor, u kojem su bili akademski slikari Antun Krešić i Dubravko Adamović te novinar i filmski snimatelj Štefan Brajković, za Salon je odabrao ukupno 190 fotografija 28 autora.– Povezanost šumarstva i umjetnosti, u ovom slučaju fotografije, možda je neobična na prvi pogled, ali kad malo zavirimo u redovite šumarske poslove, vidimo da se većina održava u najljepšem uredu na svijetu – u prirodi. Zelenilo i prirodne ljepote koje nas svakodnevno okružuju nadahnjuju i potiču moć opažanja detalja, gdje se ljepota i sklad mogu pronaći u lišću koje se ljuljuška na vjetru, u neobičnim oblicima krošanja, u savinutim stablima, pa čak i u običnim kapljicama kiše zaostalim nakon ljetnog pljuska. Ovaj, 18. zaredom salon fotografija nastalih u našim zelenim uredima dokaz je da su šumari vješti kako s alatima i znanjem kojim se koriste u svakodnevnom radu, tako i s lećama fotoaparata – ispričala je uvodno Nataša Rap, voditeljica Odjela za ekologiju i zaštitu šuma Uprave šuma Podružnica Slatina.

Govoreći o izložbi, predsjednik Hrvatskoga šumarskog društva Ogranak Virovitica Emil Balint naglasio je da se 15. studenoga obilježava i Dan urbanog šumarstva u Hrvatskoj.

– Svjedoci smo sve većih klimatskih promjena zbog povećane industrijalizacije i urbanizacije, zbog toga urbano šumarstvo poprima sve veće značenje, jer ozelenjivanjem i održavanjem urbanih površina pomažemo ublažavanju negativnih utjecaja te poboljšavamo kvalitetu života stanovništva – rekao je predsjednik Balint.


Govoreći o svojim dojmovima o izložbi fotografija, kustos Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić osvrnuo se na fotografiju kao suvremeni medij.

– Iza svakog objektiva fotoaparata krije se osoba s više ili manje umjetničke sklonosti, ali svaka snimljena fotografija trenutak je zapisan za vječnost. Neki motivi snimljeni su jednom i rijetko će se ponoviti ista scena da bi mogla biti ponovno snimljena – rekao je Đuričić, te istaknuo raznolikost motiva i potrebu izrade fotografija, jer to je trajno bilježenje prošlosti.

Otvarajući izložbu, posljednju u funkciji gradonačelnika, Denis Ostrošić pozvao je svoje sugrađane da dođu u Zavičajni muzej jer vjeruje da mnogi nisu vidjeli muzejski stalni postav i nisu se upoznali s događajima u bogatim muzejskim programima.

– Fotografija i riječ su povezane, nema ljepših opisa slavonske šume od rečenica Josipa Kozarca, da ih je mogla pratiti i fotografija, vjerujem kako bi doživljaj bio doista fantastičan, te bi djeca u školi tekstovima i fotografijama prilazila na drukčiji način – rekao je Ostrošić.

Izložba 18. bjelovarskog salona fotografije "Šuma okom šumara" putuje po Hrvatskoj, a u Slatini će biti otvorena do 29. studenoga. P. Žarković
Zelenilo i prirodne ljepote koje nas svakodnevno okružuju nadahnjuju i potiču moć opažanja detalja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U HRVATSKA KINA STIGAO “JEANNE DU BARRY”, KOJI JE ODUŠEVIO CANNES

Hvaljeni film koji je oživio karijeru Johnnyja Deppa

2

ŠESTI PUT GLAZBENI NOVINARI BIRAJU NAJBOLJE

Dodjela Rock&Off nagrada u Tvornici kulture 2. veljače

3

SHANE MACGOWAN UMRO U 65. GODINI

Preminuo pjesnik i pijanac Poguesa, "jedan od najboljih autora stoljeća"