Crna kronika
POLICIJA POZIVA GRAĐANE NA OPREZ

Oglas bio na društvenoj mreži, Vinkovčanin prevaren kad je odlučio podići kredit
Objavljeno 21. studenog, 2023.

Vinkovačka je policija zaprimila prijavu 40-godišnjaka da je prevaren prilikom pokušaja dobivanja kredita. Naime, 40-godišnjak je preko društvene mreže dogovorio kredit od više tisuća eura. Na zahtjev osobe s kojom je kontaktirao uplatio je naknadu za obradu kredita u iznosu od 60 eura, a potom je dobio SMS, poslan naizgled od banke, da mu je novac uplaćen na račun, te da uplati 280 eura za aktivaciju kredita. Nakon što je i to uplatio, počinitelj je tražio da uplati još 50 eura za porez. Provjerom kod banke, 40-godišnjak je utvrdio da nije zaprimljena nikakva uplata na njegov račun niti su mu slali SMS o uplati, te je shvatio da je prevaren.Kriminalističko istraživanje se nastavlja kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj, protiv kojeg slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo prijevare.

- Pozivamo građane da budu oprezni i da paze komu se obraćaju za financijsku pomoć, s kime sklapaju ugovore i pod kojim uvjetima. Brze pozajmice i krediti koji se oglašavaju na društvenim mrežama naizgled mogu biti privlačni, pogotovo osobama koje su u financijskim problemima ili ne mogu podići kredit u ovlaštenim bankarskim institucijama, no korištenjem takvim uslugama građani se vrlo brzo mogu naći u još većim problemima. Mogu postati žrtve prijevare pa se tako može dogoditi da osobe od kojih traže pozajmicu od njih traže prvo uplatu određenog novčanog iznosa za administrativne troškove, a nakon uplate, počinitelji pronalaze razne izlike ne bi li odgodili isplatu pozajmice. Isto tako, građani mogu postati i žrtve protupravne naplate pa tako počinitelji od njih mogu silom ili prijetnjom tražiti naplatu novca koji im je posuđen - poručuju iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Kako bi izbjegli da postanu žrtve kaznenih djela, policajci upozoravaju građane da, ako već moraju tražiti pozajmice novca izvan ovlaštenih bankarskih institucija, neka prvo provjere je li tvrtka ili osoba koja se oglašava na popisu kreditnih posrednika Ministarstva financija. Proučite dobro sadržaj oglasa i uvjete pod kojima se pruža pozajmica te pokušajte izbjeći bilo kakve sumnjive transakcije. Ne samo da ćete se kroz sumnjive transakcije povezati s osobama koje su mogući počinitelji kaznenih djela, uvući ćete se u još veće financijske probleme kroz tzv. lihvarske ugovore. Budite oprezni, a u slučaju sumnje na počinjenje kaznenog djela, događaj prijavite policiji na broj 192. S.Lacić
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana