Crna kronika
PORAZNI PODACI IZ POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE

U 10 mjeseci čak je 115 vozača pobjeglo nakon prometne nesreće
Objavljeno 21. studenog, 2023.
Sudjelovati u prometu na cestama i biti vozač podrazumijeva odgovornost uz prihvaćanje svih pravila zakonitog, ali i kulturnog ponašanja na cesti. Nažalost, kao što je to vidljivo iz svakodnevnih događaja na cestama i uz odgovorno ponašanje većine sudionika u prometu, postoji stalan visoki rizik od neželjenih posljedica nastalih kršenjem propisa i prometnih nesreća.

S obzirom na to, potrebno je skrenuti pozornost na propisane dužnosti sudionika prometnih nesreća jer podaci o prometnim nesrećama s materijalnom štetom (oštećenja vozila na parkiralištu, prigodom mimoilaženja vozila, oštećenje prometne signalizacije i imovine drugih osoba i sl.) pokazuju da je znatan broj sudionika, koji su skrivili takve prometne nesreće, postupilo suprotno odredbama zakona i napustilo mjesto događaja.

- Iz analize statističkih podataka o prometnim nesrećama koje su se dogodile na području Policijske uprave požeško-slavonske vidljivo je da su, u deset mjeseci ove godine, zabilježene 453 prometne nesreće od kojih je, kod onih s materijalnom štetom, čak 115 vozača napustilo mjesto događaja, na području Policijske postaje Pakrac 15 slučajeva, na području PP Pleternica 18 i na području PP Požega 82. Samo u posljednjih deset dana, na području PP Požega dogodilo se desetak bjegova vozača s mjesta prometne nesreće - doznajemo iz policije.

Policija skreće pozornost vozačima i drugim sudionicima prometnih nesreća na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, vozači, sudionici prometne nesreće, u kojoj je izazvana samo materijalna šteta na vozilima, dužni su, ako je to moguće, odmah ukloniti vozila s kolnika, omogućiti nesmetano odvijanje prometa, popuniti i potpisati Europsko izvješće o nesreći ili na drugi način razmijeniti osobne podatke i podatke o vozilima. Vozači ne smiju napustiti mjesto prometne nesreće dok nisu popunili i potpisali Europsko izvješće ili na drugi način razmijenili osobne podatke i podatke o vozilima, a kada na mjestu nesreće nema vlasnika vozila ili vlasnika druge oštećene stvari, vozač je dužan vlasniku vozila ili druge oštećene stvari ostaviti podatke o sebi i vozilu kojim je izazvao prometnu nesreću.

Nije zgorega podsjetiti ni na kazne koje očekuju neodgovorne vozače. Novčanom kaznom od 60 eura kaznit će se vozači ako odmah s kolnika, ako je to moguće, ne uklone vozila i omoguće nesmetano odvijanje prometa. Kaznom od 390 do 920 eura kaznit će se vozač ako drugom sudioniku u prometnoj nesreći ili osobi vlasniku oštećenog vozila ili druge stvari ne ostavi svoje podatke ili ne popuni europsko izvješće i napusti mjesto događaja, te će mu se izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom određene kategorije u trajanju od šest mjeseci i po pravomoćnom rješenju izreći će mu se tri negativna prekršajna boda.

Ako je policija izišla na mjesto događaja, u određenim slučajevima prometnih nesreća s materijalnom štetom, policijski službenik neće obaviti očevid prometne nesreće, već će uputiti sudionike da razmijene osobne podatke i podatke o vozilima te da popune i potpišu europsko izvješće o nesreći. Policijski službenik tada na temelju utvrđenog naplaćuje samo novčanu kaznu za osnovni prekršaj, bez kazne za izazivanje prometne nesreće.

S.Lacić
82

vozača pobjegla su nakon nesreća u požeškom kraju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PET HRVATA I DVA TURČINA U USKOKOVU SPISU

Optuženo sedam krijumčara migranata

2

RECIDIVIST JE

Nesreću je skrivio pijan

3

PROMETNA NESREĆA U NAŠICAMA

Jutro je, a on vozi s 2,13 promila...