Svijet
PREGOVORI I NAPADI

Nema dogovora o oslobađanju talaca
Objavljeno 20. studenog, 2023.

Hamas i izraelska vojska nastavili su borbe na sjeveru Gaze, a desetci Palestinaca ubijeni su u izraelskim napadima na središnji dio u nedjelju, nakon što su SAD i Izrael opovrgnuli da je postignut dogovor o oslobađanju talaca o kojem je pisao Washington Post u subotu. Tvrdili su da će uz posredovanje Katara biti petodnevni prekid vatre u zamjenu za oslobađanje 50 ili više talaca, žena i djece. Katarski premijer Šeik Mohamed Bin Abdulrahman al-Tani u nedjelju je rekao kako sve više vjeruje da će se postići dogovor o oslobađanju talaca između Izraela i Hamasa, dodavši da su preostali samo "veoma minorni" izazovi.Prema izraelskoj televiziji, jedan od problema je taj što je bilo malo kontakta sa šefom Hamasa, Jahjom al-Sinvarom. On još nije dao jasan i konačan odgovor preko posrednika u Kataru. Izrael pretpostavlja da se Jahja al-Sinvar skriva u podzemlju od početka rata 7. listopada. Komunikacija s njim je organizirana preko više posrednika. Hamas je dosad oslobodio četiri taoca. Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari rekao je da je broj talaca 236 i da se ne zna koliko ih je živo.

Očevidci su javili da su se noću na nedjelju vodile žestoke borbe između militanata Hamasa i kopnenih snaga izraelske vojske koje su pokušavale ući u najveći logor Jabalija, s oko 100.000 ljudi, od kojih je većina odbacila izraelske pozive da se evakuira na jug, prenosi Reuters. U središnjem dijelu Pojasa Gaze palestinski liječnici izvijestili su o 31 ubijenoj osobi, među kojima su dva lokalna novinara u izraelskim udarima na izbjegličke logore Bureidž i Nuseirat. Liječnik Mohamad Zagut, generalni direktor bolničkog kompleksa u Gazi, rekao je da je evakuirano 31 nedonošče iz bolnice Al-Šifa u Gazi.

Tim pod vodstvom Svjetske zdravstvene organizacije, koji je proveo samo sat vremena u bolnici zbog sigurnosnih razloga i opisao taj kompleks kao "zonu smrti", izvijestio je u nedjelju da je u Al-Šifi ostalo 25 zdravstvenih radnika i 291 pacijent, među kojima 32 bebe u kritičnom stanju. H/I.B.
Tim Svjetske zdravstvene organizacije bolnički je kompleks Al-Šifa opisao kao "zonu smrti"

Možda ste propustili...

EUROPSKA KOMISIJA ODOBRILA DO 1,2 MILIJARDE EURA

Potpora EU-a za inovacije

DIREKTIVA ZA ZAŠTITU NOVINARA I BRANITELJA LJUDSKIH PRAVA

EU složno protiv SLAPP tužbi

RAZMATRA SE POTAPANJE TUNELA MORSKOM VODOM

Izrael izveo najjači napad na Gazu od početka borbi