Novosti
U 16 GRADOVA PROSVJED PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA:

Nemojmo da nakon Mihaelina ubojstva ostane samo praznina
Objavljeno 20. studenog, 2023.

Točno dva mjeseca nakon ubojstva mlade Osječanke Mihaele Berak, u ponedjeljak (20. studenoga) u 16 hrvatskih gradova održat će se novi prosvjed nevladinih organizacija nazvan "Sigurnost i povjerenje za žene", kojim se želi skrenuti pozornost na nefunkcionalnost sustava kada je u pitanju zaštita žena od nasilja. U Osijeku će se prosvjed održati u 16.30 na Trgu slobode. Nemojmo da nakon ovog femicida ostane samo praznina, poručuju iz inicijative "Kava za ženska prava"."Nakon što je ubijena Mihaela Berak, u Osijeku 20. rujna 2023., tijelo koje bi trebalo štititi žene od nasilja - policija - nastavilo je nasilje i nad žrtvom i nad njezinim bližnjima. I zapravo nad svima nama. Prvo su špekulirali da se radi o samoubojstvu, jer je tako rekao počinitelj, njihov kolega policajac, a potom da je Mihaela ubijena slučajno, zbog ‘nemarnog rukovanja oružjem‘. Ipak, Državno odvjetništvo policajca je osumnjičilo za ubojstvo. Da nije, Mihaelina smrt mogla je biti tek ‘nesretni slučaj‘. Ili možda ne bi, zahvaljujući ženama koje u Osijeku prosvjeduju i traže odgovore i preuzimanje odgovornosti osječko-baranjske policije. Svako je ubojstvo žene stravično, a Mihaelino i dodatno jer je, sudeći po dosadašnjim saznanjima, počinitelj imao policijski pištolj i radio u policiji iako mu tamo nije bilo mjesto, i jer je policija ponizila Mihaelu nakon smrti, i njezine bližnje", navode organizatori prosvjeda. Ističu i kako nigdje u Hrvatskoj nema javnog obilježja ni jedne žrtve femicida, makar je u posljednjih 20 godina ubijeno čak 400 djevojaka i žena. "Kada bismo imali, možda bismo ih se drukčije sjećali, možda ne bi iza njih ostale samo te okolnosti njihove užasne smrti. Možda bi Mihaeli u Osijeku mogao biti posvećen mural, pod uvjetom da bi to i njezini bližnji htjeli", stoji u pozivu na akciju.

Dva mjeseca od brutalnog ubojstva studentice izlaskom na ulice i simboličnim javnim akcijama zahtijevamo pravdu za Mihaelu Berak i njezinu obitelj te sankcije za sve odgovorne za propuste u ovom slučaju, ističu ženske organizacije koje podržavaju inicijativu "Kava za ženska prava". Dodaju kako ovaj slučaj upozorava na probleme s postojećim zakonskim rješenjima, kao i trenutnim prijedlogom Vlade RH u proceduri, u vezi sa sankcioniranjem femicida. "Naime, prema trenutnom prijedlogu Vlade RH ovo teško ubojstvo žene ne bi bilo tretirano kao femicid. Baš kao ni slučajevi poput onih zbog kojih obilježavamo nacionalni i međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama i borbe protiv femicida", ističu udruge. D.Pavlović
INSTITUCIJE NE ŠTITE ŽENE OD NASILJA
"Postojeće politike i zakoni ne štite žene od nasilja. Policija ne štiti žene od nasilja. Državne institucije ne štite žene od nasilja. To dovodi do eskalacije nasilja i u konačnici do ubojstava žena", upozoravaju organizatori akcije. Između ostaloga, traže od hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. "Zahtijevamo usvajanje politika i zakona koji će štititi žene od rodno uvjetovanog nasilja, osobito njegove najbrutalnije manifestacije – femicida, i strože procedure za procjenu policijskih službenika te zabranu nošenja oružja kući izvan dužnosti", stoji u zahtjevima.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana