Mozaik
POVODOM 100. ROĐENDANA M. PEIĆA

Najbolji putopis Blanke Will iz Bilja
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Peićevske putositnice uspješno su se prostrle diljem Slavonije, pokazao je to natječaj koji je požeška zavičajna udruga koja nosi ime Matka Peića priredila u povodu 100. obljetnice rođenja tog glasovitog Požežanina i autora "Skitnji". Na natječaj je pristiglo deset šifriranih putopisa, duljine do tri kartice, a odazivom autora od Ludbrega, Virovitice, Osijeka, Vinkovaca i dalje pokazao je koliko autori vole svoj zavičaj i kako ga znaju opisati.

Najboljim radom proglašen je putopis "Kopački rit" autorice Blanke Will iz Bilja, drugo mjesto zauzeo je Aleksandar Horvat iz Ludbrega za putopis "Rasinjski akvareli", a treće mjesto osvojila je Marija Karacsony iz Virovitice s putopisom "Zabilješke s Prvića". Putopise je ocjenjivalo povjerenstvo koje su činili književnik i novinar Tomislav Šovagović (predsjednik) te članice: profesorica Ana Pirović, mag. bibl. Vlasta Peći Marčetić i profesorica Sandra Halt Ćuže. Zaključili su kako sva tri nagrađena putopisa krasi izniman stil i približavanje temi natječaja, a autori su nadahnuti Peićevim "Skitnjama" i ostalim njegovim knjigama te ističu ljepotu zavičaja i lokalnog govora, suvremenog i tradicionalnog. Prvonagrađenoj autorici pripala je novčana nagrada od 100 eura, plaketa Udruge "Matko Peić" i umjetnički rad.

Posebne su pohvalnice primili putopisi "Od Osijeka do Vinkovaca vlakom" (Đurđica Stuhlreiter), "Od Liburna do crnih vila" (Nada Vukašinović), "A samo je falila točka na i" (Katarina Pahljina), "Div koji spava" (Davorka Črnec) i "Oli i deda" (Franjo Oreški). Priznanja su uručena i autorima ostalih putopisa, a to su: Ankica Bistrović za "Upaljena svjetla" i Mirjana Mikulec za "Slavonija na 35 stupnjeva". Prigodnu nagradu dobio je i predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Tomislav Šovagović.

- Naši dragi gosti putopisci otišli su zahvaljujući na dobroj organizaciji i našoj gostoljubivosti, jer naša dobrodušnost i pristupačnost ljudima istih ambicija i interesa više im znače nego simbolične nagrade koje su dobili. Kako nam kažu, trebate nastaviti, dobro vam ide. Ovim smo pokazali da zaista možemo više, bolje i kvalitetnije, ali putopise nagodinu prepuštamo drugima, a mi ćemo u neke nove projekte - rekla je o cijelom projektu predsjednica udruge Melita Grgić. B.S.T.
Možda ste propustili...

OBJAVLJEN PRVI TRAILER ZA DUGOOČEKIVANI SPIN-OFF

Serija “Berlin” stiže 29. prosinca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana