Crna kronika
POLICAJCI GA S MIGRANTIMA ZATEKLI U SLAVONSKOM BRODU

Uhićen još jedan krijumčar ljudi
Objavljeno 20. studenog, 2023.
Iako su kazne i zatvorske, šverc migranata nastavlja se u svim hrvatskim županijama uz rijeku Savu. Riječ je u pravilu o mladim švercerima koji za novčanu naknadu migrante kojima je cilj zapad Europe prevoze svojim vozilima do Zagreba. Migranti noću, većinom na gumenjacima, prelaze Savu, a nakon toga se, uglavnom s pomoću aplikacija na mobilnim telefonima, dogovaraju i nalaze s vozačima koji bi ih trebali odvesti prema obećanom zapadu.

Riječ je o uhodanom švercerskom lancu koji svoje krake osim u Hrvatskoj ima i u Bosni i Hercegovini, iz koje migranti ulaze u Hrvatsku, ali i u Srbiji te Sloveniji. Posljednji slučaj pokušaja švercanja migranata zbio se u Slavonskom Brodu. Kako je izvijestila Policijska uprava brodsko-posavska, djelatnici Postaje granične policije Slavonski Brod četvrtak ujutro na području Slavonskog Broda zatekli su nekoliko stranih državljana koji su ilegalno ušli u Hrvatsku. Nedaleko od mjesta njihova zatjecanja policajci su uočili automobil slovenskih registracija kojim je upravljao 27-godišnji srbijanski državljanin. Kriminalističkim istraživanjem nad 27-godišnjakom utvrđeno je da je iz koristoljublja, prema prethodnom dogovoru, trebao prevesti strane državljane do dogovorenog odredišta. Vozač je uhićen uz kaznenu prijavu zbog kaznenog djela "protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma". Prema strancima će se provesti postupak u skladu sa Zakonom o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonom o strancima.

Migranti mogu zatražiti azil, nakon čega će biti poslani u jedan od prihvatnih centara, a ako to ne zatraže, uz izricanje kazne o zabrani ulaska u Hrvatsku, bit će vraćeni u Bosnu i Hercegovinu, iz koje su ušli u Hrvatsku. I vjerojatno će opet pokušati doći do zapada Europe. Ako ne preko Save u Brodsko-posavskoj županiji, onda možda, što je već evidentirano ove godine u policijskoj evidenciji, u susjednoj Sisačko-moslavačkoj ili pak Karlovačkoj županiji. S.Lacić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PET HRVATA I DVA TURČINA U USKOKOVU SPISU

Optuženo sedam krijumčara migranata

2

RECIDIVIST JE

Nesreću je skrivio pijan

3

PROMETNA NESREĆA U NAŠICAMA

Jutro je, a on vozi s 2,13 promila...