Osijek
SMOTRA CESTINGOVIH STROJEVA

Zimska služba spremna, vozači pozvani na oprez
Objavljeno 20. studenog, 2023.

Spremni smo da do 15. travnja čistimo ceste od snijega, za koji trenutno, prema prognozi, nema najava, poručili su djelatnici Zimske službe Cestinga. Direktor Dubravko Kučinac kaže da imaju i dodatne nove strojeve (Unimag Mercedes, dva Mercedesova kamiona, posipače za sol i ralice, u koje su prošle godine uložili više od pet milijuna kuna), pa za održavanje 2377 kilometara državnih, županijskih i lokalnih cesta u Zimskoj službi imaju 67 vozila, dakle otprilike jedno vozilo na 34 kilometra, što se smatra dobrim standardom.Soli dovoljno


- Ove smo sezone osigurali 3200 tona soli i još je 900 tona u dolasku. Svake je zime potrošnja soli od 2700 do 3200 tona, pa smatram da ćemo je imati dovoljno, a ako se pokaže da je zima jača, sol se može dodatno nabaviti. Imamo i 20 tona kalcijeva klorida, deset mjesta pripravnosti, to su naše nadcestarije u Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj i dijelu Virovitičko-podravske županije s 24-satnim dežurstvima - pojasnio je Kučinac, dodavši kako su stalno u kontaktu s Hidrometeorološkim zavodom kako bi pravovremeno, u skladu s meteoprognozama, intervenirali.

Općenito su, dodao je, zime sve slabije, ali apelira na vozače da se prilagode uvjetima na cesti. "Zima je vrlo opasna, poledica se stvara već na jedan ili dva stupnja iznad nule, posebice na nadvožnjacima i mostovima, pa treba zbilja biti oprezan, imati zimsku opremu i poštovati znakove", upozorava Kučinac.

Dožupan Josip Miletić sudjelovao je u postrojavanju Cestingovih strojeva u sjedištu te tvrtke na početku sezone zimskog održavanja cesta.

- Zahvaljujem svima koji su i do sada radili na tome da građani budu sigurni, da ceste budu očišćene. Trenutak je, kad se pripremamo za novu sezonu, apelirati na vozače i sve ostale koji sudjeluju u prometu da pripaze na uvjete na cestama jer su zimi oni otežani. Cesting održava velik broj kilometara, od kojih je 1800 kilometara unutar Osječko-baranjske županije. Kupljeni su i novi strojevi, koji će dodatno osnažiti Cestingovu flotu. Čestitam mu i želim uspješan rad i ove godine, da nas vrijeme posluži. Za sve izazove, nadam se, bit će spremni i Cesting, i policija, i žurne službe, i svi ostali koji to trebaju biti - poručio je dožupan Miletić.

Od 15. studenoga


Uime investitora, to jest vlasnika cesta, govorili su direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić, Goran Martinović, voditelj Poslovne jedinice Osijek Hrvatskih cesta, Tihomir Glavaš iz Uprave za ceste Osječko-baranjske županije i Romeo Molnar iz Službe prometne policije Policijske uprave osječko-baranjske.

- Želim sreću svim sudionicima u ovogodišnjoj zimskoj službi, dakle od komunalnih službi Grada Osijek, Osječko-baranjske županije, MUP-a, vatrogasaca, inženjera iz Cestinga i Hrvatskih cesta, u ovoj sezoni, u kojoj je od 15. studenoga prvi stupanj pripravnosti. Molim Cesting da, ako nastupi drugi ili treći stupanj pripravnosti, maksimalnom brzinom iziđe na sve ceste i što prije ih učini prohodnima, a službe MUP-a da pojačanim kontrolama osiguraju da sva vozila imaju propisanu zimsku opremu - izjavio je Martinović.

- Upravljamo s 1118 kilometara županijskih lokalnih cesta, osigurali smo potrebna sredstva i za ovosezonsko zimsko održavanje i nadam se da će sve proći bez većih problema - poručio je Glavaš.

Darko Pejić
NADZOR UPOTREBE ZIMSKE OPREME
- Pojačano nadziremo sudionike u prometu s ciljem upotrebe zimske opreme na zimskim dionicama cesta, onima koje su označene znakovima plave boje s gumom i lancem, bez obzira na stanje na kolniku, a na ostalim je dionicama cesta zimska oprema potrebna samo ako nastupe zimski uvjeti, a to je u vrijeme kada je kolnik prekriven snijegom ili poledicom. Zimska oprema za vozila do 3500 kg su zimski pneumatici M plus S oznake na svim kotačima ili ljetni pneumatici najmanje dubine šara 4 mm plus lanci pogodni za postavljanje na pogonske kotače - objašnjava Romeo Molnar.

Nepridržavanje može značiti isključivanje iz prometa, upućivanje na druge dionice sa zimske dionice. Za one koji se ne pridržavaju odredbi predviđene su i novčane kazne, zabrana upravljanja i negativni bodovi, a sve se detaljnije nalazi na internetskim stranicama PU osječko-baranjske.

Možda ste propustili...

PREDSTAVNICI SVJETSKE BANKE S OSJEČKIM ČELNICIMA

Svjetska banka u Hrvatskoj fokusirana na održivi razvoj

URUČENE VOLONTERSKE NAGRADE

Uzori volontiranja u svojoj zajednici

DOZNAJEMO: STIŽE NOVA RASVJETA ZA PJEŠAČKI MOST

Pola mosta i dalje je u mraku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

URBANISTIČKO-ARHITEKTONSKI NATJEČAJ

Traže se ideje za novi život OLT-a

2

8. JEAN MONNET NA PRAVOS-U

Projekt o rodnoj ravnopravnosti vrijedan 22.000 €

3

PETO IZDANJE MILENIJSKOG NATJECANJA

Futur kreativne industrije