Crna kronika
KAMPANJA "DAN BEZ MOBITELA U PROMETU"

Ove godine osmero smrtno stradale djece
Objavljeno 19. studenog, 2023.

ZAGREB - Djeca su česte žrtve u prometu, u prvih 10 mjeseci ove godine poginulo ih je osmero - petero kao putnici u vozilu, a troje kao pješaci dok ih je 122 teško, a 681 lakše ozlijeđeno, istaknuto je u petak u okviru kampanje "Dan bez mobitela u prometu".

U sklopu te kampanje koja se održava već sedmu godinu, održana je i konferencija ‘Mi i naši gadgeti u prometu’ na temu sigurnosti djece u prometu.

U prometu godišnje u svijetu pogine oko 180 tisuća djece, a u uzroke smrti ubraja se i korištenje mobitela pri vožnji, naveo je predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti Alen Ostojić.

"U prvih deset mjeseci 2022. u prometu je stradalo 757 djece, a u istom razdoblju ove godine 811 djece, što je porast od 7,1 posto. Najviše je djece smrtno stradalo ili bilo teško ozlijeđeno dok su bili putnici u vozilima svojih roditelja ili drugih osoba koje su ih prevozile", rekao je savjetnik Ravnateljstva policije Miron Huljak.

Prema statistikama to se događa jer djeca nisu vezana, voze se naprijed i ne sjede u sjedalici, upozorio je voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ravnateljstva policije Josip Mataija.

Pročelnik Odsjeka za logistiku i mobilnost na koprivničkom Sveučilištu Sjever Predrag Brlek naveo je primjere dobrih praksi prometne infrastrukture i signalizacije u vrtićkim i školskim zonama.

Istraživanje provedeno u 900-tinjak škola u Hrvatskoj pokazalo je da samo jedna ima parking gdje roditelji mogu ostaviti djecu, te da kod 553 škole nema znaka ograničenja brzine, navedeno je u priopćenju.

Viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Žarko Bošnjak pojasnio je kako svaka učiteljica razredne nastave u osnovnoj školi može posvetiti 18 nastavnih sati podučavanju djece prometnoj kulturi, no ta odluka nije obavezna te ovisi i o učiteljici i o ravnatelju škole.

U petom razredu svaki učitelj tehničke kulture mora osam školskih sati posvetiti prometnoj kulturi i preventivi, a tu tematiku može proširiti i na šesnaest školskih sati, ustvrdio je Bošnjak.

Svi su se izlagači na konferenciji složili kako je potrebno educirati i roditelje jer djeca prvotno od njih uče kako se ponašati u prometu.

(Hina)

Možda ste propustili...

AUTOMOBIL ZAVRŠIO NA KROVU NEDALEKO OD PETRINJE

Pijana vozačica kriva za slijetanje

UMIROVLJENICA ZBOG PUŠKE POKOJNOG SUPRUGA NA SUDU

Suprug umro, ona zaboravila vratiti pušku, od suda je dobila opomenu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PET HRVATA I DVA TURČINA U USKOKOVU SPISU

Optuženo sedam krijumčara migranata

2

RECIDIVIST JE

Nesreću je skrivio pijan

3

PROMETNA NESREĆA U NAŠICAMA

Jutro je, a on vozi s 2,13 promila...