Osijek
UZ DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Svijeće za sve one koji su dali živote za obranu Hrvatske
Objavljeno 17. studenog, 2023.

Uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje i Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata, izaslanstva Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Hrvatske vojske i policije te Koordinacije udruga iz Domovinskog rata danas su kod kapelice Kraljice Mira na Krunskoj utvrdi na Lijevoj obali Drave položila vijence i zapalila svijeće u počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i građanima Vukovara.

„Ovih dana mjeseca studenog miješaju nam se emocije, s jedne strane tuga, s druge ponos i zahvalnost, jer 18. studenoga 1991. popustile su snage naših branitelja u Vukovaru, neprijatelj je osvojio naš herojski grad. Nakon toga slijede stradanja i patnja Vukovaraca, tisuće prognanih, poginulih i ranjenih. Stoga smo se ovdje došli pokloniti svim žrtvama“, poručio je Tihomir Florijančić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka.

Vijenac je položilo i svijeću zapalilo i izaslanstvo Osječko-baranjske županije predvođeno Matom Lukićem, zamjenikom župana koji obnaša dužnost župana.

„Položili smo vijence i zapalili svijeće za sve one koji su položili i dali svoj život za obranu naše domovine, za sve one koji su dali živote u herojskom gradu Vukovaru, policajce, pripadnike Hrvatske vojske i civile. Ovo su vrlo tužni i emotivni dani za sve u Hrvatskoj. Nakon toliko godina prisjećamo se njihove žrtve i svega što su dali u obrani RH, a dali su svojim otporom vrijeme da se ostali dio Hrvatske naoruža i pripremi za sve ono što je dolazilo. Osim Vukovara, velik dio županije je narednih mjesec i pol dana bio okupiran pa se ovim činom paljenja svijeća i polaganja vijenaca poklanjamo žrtvama svih tih ljudi“, rekao je Lukić.

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje nastavljeno je večeras, duž Vukovarske ulice, sve do Zelenog polja, gdje su svijeće i lampione tradicionalno upalili učenici iz 34 osnovne i srednje škole iz Osijeka.

Izaslanstva Grada, OBŽ-a, policije, vojske i Koordinacije udruga iz Domovinskog rata zapalili su svijeće kod spomenika Crvenom fići. Svijeće su zapalili i branitelji - bikeri iz Konavala, Dubrovnika i drugih krajeva Hrvatske, a dovezli su i jednog crvenog fiću dubrovačkih registarskih oznaka.

V.Latinović

Možda ste propustili...

IZLOŽBA KOJU SE TREBA POSJETITI I DOŽIVJETI

Renoir magnet za osječku ofenzivu na Budimpeštu

ODRŽANA 27. SMOTRA SVEUČILIŠTA

Multikulturan grad čeka novu generaciju studenata

ZAVRŠNA KONFERENCIJA ITU PT PROJEKATA

Osijeku odobreno 55 milijuna eura

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DALIBORKA & GREGOR PAVOŠEVIĆ - MAMA / SIN / HEROJI SVAKODNEVICE

Gregor se trudi svaki dan, od njega se može puno naučiti

2

OBILJEŽAVAMO DAN GRADA

Besplatan je prijevoz, slobodno u kazališta, galerije i na bazene

3

BORNA & NIKO BILANDŽIĆ - BRAĆA, SPORTAŠI, STUDENTI

Borci uz pobjedničke pojase i medalje žele i fakultetske diplome