TvObzor
U KINA STIGAO ZNANSTVENOFANTASTIČNI TRILER “T.I.M.”

Uz tehnološki napredak stiže i paranoja
Objavljeno 17. studenog, 2023.
Paulu se diže kosa na glavi i on počinje sumnjati da je T.I.M. možda previše usredotočen na ispunjavanje svake Abine potrebe

Sve poslove u kući i oko nje T.I.M. će obaviti iste sekunde za vas. Ali ponekad se cijena tog komfora digne previsoko.Preselivši se na selo kako bi zajedno kvalitetno proveli vrijeme, Abi i Paul dijele svoju najsuvremeniju pametnu kuću s tehnološki integriranim poslužiteljem. T.I.M., humanoidni UI, dar je Abina šefa u Integrate Roboticsu kad ona počinje raditi kao voditeljica odjela za protetiku. T.I.M. kuha i čisti, priprema savršenu kupku, pruža rajske masaže stopala i nudi besprijekorne komplimente ili riječi utjehe - sve su to vještine zbog kojih se Paulu diže kosa na glavi i počinje sumnjati da je T.I.M. možda previše usredotočen na ispunjavanje svake Abine potrebe.

Je li to Paulova paranoja dok se bori pronaći posao i ponovno zadobiti Abino povjerenje nakon prošle nevjere? Ili T.I.M. zbilja postaje opsjednut Abi, koristeći se svojom golemom inteligencijom da uzurpira Paulovo mjesto u domu? Ako je to drugo, koliko je daleko T.I.M. spreman ići?

Znanstvenofantastični triler "T.I.M.", koji je zaigrao u hrvatskim kinima, govori o prednostima i opasnostima tehnologije i umjetne inteligencije te ukazuje na to da bismo se njome zapravo trebali koristiti samo kao alatom za obavljanje nekih stvari, a ne joj prepustiti da ona kontrolira dijelove naših života. U ovom slučaju to bi bio pomoćnik koji bi obavljao sve umjesto vlasnika, koji bi tako mogao uživati i baviti se svojim stvarima. No kako unaprijediti tehnologiju ako se ne prihvaćaju rizici u njezinu stvaranju, a to podrazumijeva i njezino testiranje? Inače takve stvari prolaze glatko i bez opasnosti, no bračnom paru Abi i Paulu nije se posrećilo s T.I.M.-om.

Humanoidnu umjetnu inteligenciju T.I.M. u ljudskom obličju utjelovio je australski glumac Eamon Farren, davši cijeli niz emocija u gotovo kao od gline izrađenog bezizražajnog Golema. Georgina Campbell glumi Abi, znanstvenicu i objekt T.I.M.-ove opsesije, a Mark Rowley u ulozi je Paula, Abina pokajničkog muža.

Bračni par Spencer Brown i Sarah Govett zajedno je napisao scenarij za ovaj njihov dugometražni prvijenac, a Brown ga je ujedno i režirao. Njegov prethodni redateljski uradak, znanstvenofantastična satira "The Boy with a Camera for a Face" (2013.), osvojio je mnoge nagrade, a jednim dijelom tehnološki i satirični postoji i u filmu "T.I.M.", u kojem uloge imaju i Amara Karan, Nathaniel Parker, Tom Bell, Eliza Glock, Edmund Kingsley, Adil Akram i Janis Ahern. D. Miklić
Možda ste propustili...

POVRATAK HVALJENOG BRITANSKOG DUA

Sleaford Mods novo pojačanje INmusica

PRIJENOS VELIKOG HUMANITARNOG DOGAĐAJA NA NOVOJ TV

18. izdanje koncerta “Želim život”