TvObzor
BBC-JEVA MINISERIJA O OMILJENOM DETEKTIVU

Agatha Christie:
Ubojstva po abecedi
Objavljeno 17. studenog, 2023.
Hercule Poirot prima pisma u kojima mu se prijeti ubojstvom, a pošiljatelj se potpisuje samo kao A.B.C.

Jedna od najsmjelijih priča Agathe Christie zasigurno je “The A.B.C. Murders” iz 1936., u kojoj britanska spisateljica stravu pred serijskim ubojicom uvodi davno prije navedenog slučaja kriminalističke fantastike. Uz naslove kao što su “Ubojstvo u Orijent ekspresu” i “Smrt na Nilu”, ovo je jedan od crème de la crème romana o Poirotu. U ponedjeljak, 20. studenoga, na Drugom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV2) u 23.15 pogledajte prvu epizodu serije “Agatha Christie: Ubojstva po abecedi”.Godine 1933. Britanija je na udaru ubojice poznatog samo kao A.B.C. Napada metodički i na poprištu svakog ubojstva ostavlja primjerak željezničkog vodiča ABC. Dok Hercule Poirot nastoji provoditi istragu, na svakom koraku nailazi na prepreke. Postavlja mu ih policija koja mu više ne vjeruje, javnost koja ga više ne obožava i neprijatelj odlučan nadmudriti ga. U odmjeravanju snaga s njegovim najlukavijim neprijateljem, sve će u vezi s Herculeom biti dovedeno u pitanje - njegov autoritet, njegova dosljednost, njegova prošlost i njegov identitet.

Roman slavne Agathe Christie, izvorno publiciran u siječnju 1936., ekraniziran je 1965. godine kao “The Alphabet Murders” s Tonyjem Randallom u ulozi Poirota, te za epizodu ITV-ovog “Agatha Christie’s Poirota” (1989. - 2013.) s Davidom Suchetom u glavnoj ulozi. Poslužio je i kao nadahnuće za razne produkcije na stranim jezicima.

U prvoj epizodi ove ekranizacije, 1933. Hercule Poirot (svjetski poznati belgijski privatni detektiv koji je postao stranac u Britaniji 1930-ih), stariji i više sijed, prima pisma u kojima mu se prijeti ubojstvom, a pošiljatelj se potpisuje samo kao A.B.C. Hercule odnese pisma na policiju, no otkrije da su svi njegovi stari prijatelji otišli. Uskoro se dogodi ubojstvo i da bi uopće bilo ikakve nade da će ubojica biti uhvaćen, nekoć veliki detektiv morat će uzeti stvar u svoje ruke.

U BBC-jevoj miniseriji originalnog naslova “The ABC Murders” glume John Malkovich (Hercule Poirot), Kevin McNally (Japp), Rupert Grint (Crome), Andrew Buchan (Franklin Clarke), Gregor Fisher (Dexter Dooley), Anya Chalotra (Lily Marbury), Eamon Farren (Cust), Jack Farthing (Donald Fraser), Tara Fitzgerald (Hermione Clarke), Gregor Fisher (Dexter Dooley), Shirley Henderson (Rose Marbury), Freya Mavor (Thora Grey) i Michael Shaeffer (Yelland). Scenaristica i izvršna producentica je Sarah Phelps, a režiju potpisuje Alex Gabassi. D. Miklić
Možda ste propustili...

VELIKI IZAZOV U “STARTAJ HRVATSKA”

Kako se kandidati snalaze u direktnoj prodaji?

DRUGA POLUFINALNA EMISIJA “SUPERTALENTA”

Prava bitka zlatnih gumbova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TOMISLAV MIHAC KOVAČIC I PETAR ŠIMČIĆ /OGENJ/

Dobra glazba i iskrena emocija nemaju jezične barijere

2

“MODERNA VREMENA” SRIJEDOM NA HTV1

Novi serijal o povijesti hrvatskog dizajna

3

DRUGA POLUFINALNA EMISIJA “SUPERTALENTA”

Prava bitka zlatnih gumbova