Ekonomija
EUROPSKI PODUZETNICI

Nedostatak radnika glavna tema u EU-u
Objavljeno 15. studenog, 2023.
Više od 700 poduzetnika iz 31 europske zemlje sudjelovalo je u Bruxellesu na šestom Europskom parlamentu poduzetnika i raspravljalo s EU parlamentarcima o ključnim gospodarskim temama i izazovima.

Neizvjesnost vezana uz cijene energenata i opskrbne lance stvorila je pritisak na poduzetnike, a nedostatak kvalificirane radne snage u Europskoj godini vještina nametnuo se kao jedna od ključnih tema. Europski parlament poduzetnika, među ostalim je i forum na kojemu gospodarstvenici imaju priliku tvorcima politika izložiti svoje stavove o tome kako politike EU-a utječu na poslovnu zajednicu. "Kada je riječ o energetici, želio bih spomenuti važnost suradnje između zemalja na proširenju kapaciteta u promijenjenim okolnostima, u kojima cijela Europa traži alternativne opskrbne pravce, ali i u kontekstu daljnje tranzicije prema zelenoj energiji. Primjerice, LNG terminal u Hrvatskoj kao regionalno energetsko čvorište pridonijet će pristupačnoj cijeni energije u Europi. Sudjelovanje na ovom događanju u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Eurochambresa omogućilo nam je slanje poruke i povezivanje sa sudionicima iz drugih zemalja", izjavio je član hrvatske delegacije Emanuel Kovačić, direktor Inina Sektora za odnose s vanjskim subjektima.

Predsjednik Eurochambresa, Vladimír Dlouhý, istaknuo je kako su ovo izazovne godine za poslovnu zajednicu. Naglasio je i važnost ovakvih susreta u svjetlu predstojećih europskih izbora u kojima gospodarske teme moraju biti ključne. D.Pav.
UZETI U OBZIR POTREBE PODUZETNIKA
“Sudjelovanjem u radu Europskog parlamenta poduzetnika Hrvatska gospodarska komora potvrđuje svoju vodeću ulogu u predstavljanju i zagovaranju interesa hrvatskih poduzetnika i hrvatskog gospodarstva. Izazovi naših poduzetnika su također prije svega nedostatak kvalificirane radne snage, prekvalifikacija, troškovi rada, nedostatak i cijene sirovina. Ovo je još jedna prilika da pridonesemo kreiranju politika i odluka na europskoj razini koje će uzeti u obzir potrebe poduzetnika”, izjavila je glavna tajnica HGK Marina Rožić.

Možda ste propustili...

NE ZANIMA IH ZASTARJELI NAČIN RADA

Mladi biraju gig ekonomiju

U SAD-U TIJEKOM PRODUŽENOG VIKENDA

Veliki popusti potaknuli su internetsku prodaju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HRVATSKI PODUZETNICI LANI ZAPOŠLJAVALI 996.213 RADNIKA

S najvećom dobiti trgovina i prerađivačka industrija

2

DIGITALIZACIJOM ŽELE TRANSFORMIRATI POLJOPRIVREDU

Na sajmu CroAgro predstavljen projekt Moja digitalna svinja, podršku dali sportaši

3

U SAD-U TIJEKOM PRODUŽENOG VIKENDA

Veliki popusti potaknuli su internetsku prodaju