Dome slatki dome
GOTOVO 20 POSTO KUĆANSTAVA GRIJEŠI

Idealno bi u hladnjaku trebalo biti od 2 °C do 7 °C
Objavljeno 16. studenog, 2023.
Nedavno istraživanje pokazalo je da gotovo 20 posto kućanstava drži hladnjake na pogrešnoj temperaturi.

- Prema istraživačima s univerziteta RMIT u Australiji većina kućanstava okrivljuje svoje vlastito ponašanje, kao što je pogrešno čitanje roka uporabe, prije nego što smatraju da bi njihov hladnjak mogao biti krivac - rekao je dr. Bhavna Middha, vodeći autor studije, objavljujući novi izvještaj. Iako istraživači preporučuju da se rashlađeni predmeti drže između 2 °C i 7 °C, 17 posto ljudi drži svoje hladnjake toplijim ili hladnijim od toga.

- Kad je hrana pretopla, bakterije se prebrzo razmnožavaju. Kad je hrana prehladna, može se smrznuti u zamrzivaču. Oba uvjeta dovode do kvarenja hrane - navodi.

Istraživači su rekli da domaćinstva koja se ne pridržavaju odgovarajućeg temperaturnog raspona u hladnjaku i zamrzivaču često moraju bacati hranu jer se pokvari. Kako bi se borili protiv količine bačene hrane u kućanstvima, istraživači su proučavali temperature hladnjaka i zamrzivača u 56 domova. Istraživači su primijetili nedosljedne temperature u hladnjacima. Na nekim je policama bilo i do 10 stupnjeva, a na drugima je temperatura pala čak i do -1 stupanj.

Međutim, kućanstva s djecom često su iskusila promjenjive temperature jer se hladnjak otvarao i do 20 puta dnevno. Istraživanje je pokazalo da kućanstva nisu svjesna da bi im hladnjaci mogli brže kvariti hranu, posebno ako je temperatura u hladnjaku viša od standardne.

Čak je i hrana u zamrzivaču postala žrtva pogrešnih temperatura, a 43 posto zamrzivača testirano je kao toplije ili hladnije od predloženog raspona od -15 do -20 stupnjeva. Zabuna u temperaturama također se može pripisati raznim izvorima koji dijele nedosljedne brojke u vezi s najsigurnijim postupcima.

- Mnoga kućanstva koja smo intervjuirali dala su oprečne informacije o tome koliko se dugo hrana može čuvati u hladnjaku. Mnogo ostataka i nekuhanog mesa je odbačeno samo u slučaju da nije sigurno za konzumiranje - naveli su.

Gotovo polovina zamrzivača kućanstava koja su sudjelovala bila je toplija ili hladnija od predloženog temperaturnog raspona. T.K.
Možda ste propustili...

JEDNOSTAVNO I UČINKOVITO ČIŠĆENJE

Sol i alkoholni ocat

MODUL ZA UKLANJANJE NEUGODNIH MIRISA

Dodatna svježina u kupaonici

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DIZAJN: KAKO ODABRATI KAMIN

Oblik ložišta pomno odabrati

2

STANOVANJE: PRAKTIČNO I UDOBRO

Kauč na razvlačenje nikad nije naodmet

3

LIFESTYLE XGIMI MOGO 2 PRO

Kokice i film uz najnoviji potpuno prijenosni projektor